Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 11:38

Χαλικιόπουλος Γεράσιμος

chalikiopoulosnewΟ Γεράσιμος (Άκης) Χαλικιόπουλος γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Καβαλούρι, στη βόρειο τμήμα της Κέρκυρας.

Πνεύμα ανήσυχο, ως μαθητής, στο Γυμνάσιο είχε σκίσει το απουσιολόγιο της τάξης του, καθώς αρκετά παιδιά που δούλευαν συγχρόνως κινδύνευαν να χάσουν τη χρονιά, με συνέπεια να αποβληθεί από το σχολείο, να μην γίνεται εύκολα δεκτός σε άλλα σχολεία του νησιού και να συνεχίσει τις σπουδές του, τελικά, στην Ιθάκη.

Η συνείδησή του επαναστάτησε με τα όσα ακολούθησαν τη λήξη του Πολέμου και με τον διωγμό που εξαπολύθηκε εις βάρος των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Δεν άργησε να ταχθεί ιδεολογικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και να γίνει μέλος του. Αναδείχθηκε σε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΚΚΕ στο νησί και, κυρίως, στο βόρειο τμήμα του.

Επαγγελματικά, ασχολήθηκε στο χωριό του με το εμπόριο. Έφτιαξε μπακάλικο και το κράτησε ζωντανό και το μεγάλωσε, εν μέσω συχνών εσκεμμένων μηνύσεων και πολλαπλών διώξεων, χάρη στην εκτίμηση που κέρδισε ανάμεσα στους συγχωριανούς του και τους κατοίκους γειτονικών χωριών.

Ο Άκης Χαλικιόπουλος αποτέλεσε μέλος του εκτός νόμου μηχανισμού του ΚΚΕ στο νησί κατά τα πέτρινα χρόνια των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Συμμετείχε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας της μεταπολεμικής ΕΔΑ και πρωταγωνίστησε στους αγώνες της.

 

chalikiopoylosG005 chalikiopoylosG006
Συγκέντρωση της ΕΔΑ στο Καβαλούρι πριν το 1967 (ο Ν.
Βαρότσης με το καπέλο, δίπλα του ο Γ. Χαλικιόπουλος)

Άλλη συγκέντρωση, πάλι στο Καβαλούρι

(στη σκάλα ο Γερ. Χαλικιόπουλος) πριν το 1967

 

Οι συγχωριανοί του τον εξέλεξαν πρόεδρο της Κοινότητάς τους για πρώτη φορά το 1964. Τον εξέλεξαν πάλι στην ίδια θέση το 1974 μετά την πτώση της Χούντας και σε όλες τις επόμενες αντίστοιχες εκλογές, με εξαίρεση μία, μέχρι το 1998. Το όνομά του συνδέθηκε στενά με έργα προόδου στο χωριό και με την ικανότητα των κομμουνιστών να αποσπούν κατακτήσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Αποτελεί τον μακροβιότερο, σε θητεία, κοινοτάρχη της Κέρκυρας. Στο ενεργητικό της θητείας του στην Τοπική Διοίκηση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση Συνδέσμου Ύδρευσης στην περιοχή.

Για τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις και δραστηριότητές του την 21η Απριλίου 1967 ο Άκης (Γεράσιμος) Χαλικιόπουλος συνελήφθη από τους πραιτωριανούς της Χούντας στο νησί. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Στη συνέχεια εξορίστηκε σε πρώτη φάση στη Γυάρο και αργότερα στο Λακκί της Λέρου. Απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1970.

 

chalikiopoulosG004 chalikiopoulosG002
Το δελτίο ταυτότητάς του ως κρατούμενου στη Γυάρο Σημείωμα της Φρουράς Γυάρου για τα καθήκοντά του

 

chalikiopoulosG001

Φάκελος επιστολής του από τη Γυάρο σε δικούς του

chalikiopoulosG003

Φάκελος μη παραδοθείσας επιστολής για τον ίδιο στη Γυάρο

 Στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 τάχθηκε με την «ευρωκομμουνιστική» πλευρά, η οποία συγκρότησε το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Διατηρώντας την πίστη του στο φωτεινό μέλλον μιας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας επέλεξε να συνεχίσει τους αγώνες του για την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ο Γεράσιμος  Χαλικιόπουλος πέθανε στην Κέρκυρα, χωρίς να χάσει την πίστη του στην τελική νίκη, τις 6 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 79 ετών.

5

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 21:28

Please publish modules in offcanvas position.