Είχε δίκιο λοιπόν ο διαπρεπής αρχαιολόγος Γιώργος Δοντάς, όταν πριν από δεκαετίες έκανε λόγο για ευρήματα ενδεχόμενης ύπαρξης στην παραλία της Δασιάς αρχαίου οικισμού συνδεδεμένου με την κατοίκηση της Κέρκυρας σε μακρινές εποχές, πολλούς αιώνες πριν από τη δική μας; Αυτό καθιστούν απολύτως βέβαιο, πια, εκπληκτικά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στην περιοχή.
Αρχικά τον περασμένο Νοέμβριο και πιο ολοκληρωμένα τον περασμένο Μάιο, οπότε και επαναξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά, τα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν σε χώρους εντός του παλιού παραδοσιακού τουριστικού καταλύματος «Κλαμπ Μεντιτερανέ». Πιο σωστά, εντοπίστηκαν, στη διάρκεια ανασκαφών, εντός του νέου και τεράστιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ikos Odisia» που καταλαμβάνει συνολική έκταση 245 στρεμμάτων, στην περιοχή της Δασιάς και του Ύψου, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του τον περασμένο μήνα, μετά από ολιγόμηνη και περιπετειώδη κατασκευαστική περίοδο.
Η νέα μονάδα, η οποία καλύπτει και μια προ πολλού χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) έκταση, φαίνεται να ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της κατά τις 20 Ιουνίου, έχοντας πλέον την ολοκληρωμένη μορφή ενός πολυτελούς - και «φαραωνικού τύπου» όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις - ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Θα περιλαμβάνει τελικά, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, συνολικά 1.249 ξενοδοχειακές κλίνες, αντί 700 περίπου που λεγόταν σε πρώτη φάση το 2015 και 804 που είχαν εγκριθεί αργότερα, το 2020, στο πλαίσιο μιας «πράσινης» και «ήπιας» επένδυσης, όπως είχε αποκληθεί, για τη δημιουργία ενός «σύνθετου τουριστικού καταλύματος» ανάλογης μορφής. Η απαιτούμενη έγκριση της νέας, τρίτης κατά σειρά αλλαγής του αρχικού σχεδιασμού, ώστε να λάβει τη μορφή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου - μαμούθ 5 αστέρων, μοιάζει να έχει λάβει, καταρχάς, το «ΟΚ» του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκκρεμεί ωστόσο η ολοκλήρωση «δημόσιας διαβούλευσης» για την οριστική έγκριση νέας σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Παραδόξως, όπως θα δούμε, η μελέτη αυτή αμφισβητεί τελείως κάποιες επίσημες παραδοχές κειμένων ακόμη και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης, δεν αναφέρεται καθόλου στη διάσταση που προέκυψε με τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων, μολονότι το γεγονός αυτό φαίνεται να κατέστησε υποχρεωτική την εκ νέου τροποποίηση του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του κτιριακού ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Η ημερομηνία λήξης αυτής της διαδικασίας «διαβούλευσης» είναι η σημερινή μέρα, 13 Ιουνίου 2023. Εξ όσων γνωρίζουμε ούτε η ΠΙΝ ούτε ο κεντρικός Δήμος Κέρκυρας, που είχαν εγκρίνει στο παρελθόν διαφορετικές μελέτες σχετικά «ήπιας αξιοποίησης» της περιοχής και είχαν παραιτηθεί δικαιωμάτων τους έναντι κάποιων οικονομικών απολαβών, έχουν ασκήσει έως τώρα οποιαδήποτε παρέμβαση ή έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια πληροφόρησης των πολιτών για τα νέα δεδομένα, μολονότι έχουν ενημερωθεί αρμοδίως για τις προωθούμενες τροποποιήσεις της δυναμικότητας της μονάδας, όπως και για τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Ας μείνουμε όμως, πριν προχωρήσουμε σε άλλες συναφείς διαστάσεις του θέματος, στο θέμα των σπουδαίων αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν, δίνοντας τον λόγο στην ίδια την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας:
Σε συνέχεια γνωμοδοτήσεων του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ιονίων Νήσων, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει εκδώσει τουλάχιστον δύο αποφάσεις για την υπό συγκεκριμένους όρους με τη μέθοδο της «κατάχωσης» διατήρηση και προφύλαξη των ανευρεθέντων «αρχιτεκτονικών λειψάνων» οικισμού, με σκοπό τη διάσωσή τους από την εκτεταμένη ξενοδοχειακή τσιμεντοποίηση του χώρου και την ανάδειξή τους ή και τον εμπλουτισμό τους, προφανώς, στο πλαίσιο ίσως ευρύτερης έρευνας, εν ευθέτω χρόνω.
Η πρώτη απόφαση - παρουσιάζεται πιο πάνω ολόκληρη - εκδόθηκε τις 25 Νοεμβρίου 2022. Επικαλούμενη προηγούμενα έγγραφά της και κρίσεις του Συμβουλίου Μνημείων Ιονίων Νήσων, που προφανώς περιλαμβάνουν τα λεπτομερή δεδομένα σειράς ευρημάτων, αναφέρεται σαφώς σε ευρήματα αρχαίου οικισμού και επιβάλλει στην εταιρεία δεσμεύσεις για συγκεκριμένες δράσεις προφύλαξής τους σε συγκεκριμένα τμήματα της όλης έκτασης, με συναφείς προσαρμογές του σχετικού αρχιτεκτονικού - κατασκευαστικού σχεδίου.
Η δεύτερη απόφαση - παρουσιάζεται και αυτή πιο πάνω ολόκληρη - εκδόθηκε τις 8 Μαΐου 2023, σε απάντηση εγγράφου της εταιρείας Ikos Odisia, πρώην Corfu Gardens, κατόπιν νεότερης απόφασης του Συμβουλίου Μνημείων Ιονίων Νήσων. Επιμένει στη «διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», μεταξύ διαφόρων κτιρίων, σύμφωνα με οδηγίες που είχαν δοθεί προηγουμένως και τις οποίες επαναδιατυπώνει, κατά κάποιον τρόπο, διευρυμένες.
Μολονότι δεν μας είναι γνωστά στο σύνολό τους τα έγγραφα σχετικά με τα ευρήματα και με την αλληλογραφία των εμπλεκόμενων μερών, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ευρήματα παραπέμπουν ξεκάθαρα σε αρχαίο κερκυραϊκό οικισμό, τουλάχιστον των ελληνιστικών χρόνων. Εντοπίστηκαν κιόλας ορισμένα τείχη του. Θα εφαρμόστηκαν, υποθέτουμε, οι ισχύουσες για όλα αυτά τα θέματα νομοθετικές διατάξεις, που βέβαια συχνά αλληλοσυγκρούονται και προσαρμόζονται συνδυαστικά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, σε γνωστά κριτήρια «οικονομικής ανάπτυξης» ή, πιο σωστά, επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταγραφέντα ευρήματα οικισμού βρέθηκαν διάσπαρτα σε πολλούς χώρους της όλης έκτασης των 245 στρεμμάτων, μακρινούς μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως πιθανή απόδειξη ύπαρξης εκτεταμένου αρχαίου οικισμού. Μολονότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο οικισμό της ελληνιστικής περιόδου, δεν αποκλείεται αυτός να αποτελεί συνέχεια άλλου, πολύ παλαιότερου οικισμού. Η αξιολόγηση, όπως τουλάχιστον ακούστηκε να υποστηρίζει αρμόδια πηγή, συνεχίζεται.
Προφανώς, οι αρμόδιες αρχές δεν θα παραλείψουν κάποια στιγμή να ενημερώσουν όλους μας, αρκούντως, για την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων και τις κρίσιμες επιλογές τους. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σήμερα σε λοιπά σχετικά έγγραφα.
Ιδού όμως, με την ευκαιρία, ως φόρος τιμής κιόλας στη σπουδαία συμβολή του στις αρχαιολογικές έρευνες στο νησί μας, αναφορά κειμένου του άλλοτε επιμελητή και εφόρου αρχαιοτήτων στο νησί μας Γιώργου Δοντά (1923-2012) σε παλαιότερα ευρήματα στην παραλία της Δασιάς, όπως αυτή είχε καταχωρηθεί σε τόμο των «Αρχαιολογικών Χρονικών» του υπουργείου Πολιτισμού το 1965:
Σε κείμενό του, σχετικά με την εύρεση στο Σιδάρι και σε άλλα σημεία του νησιού πυριτόλιθων και άλλων δομικών στοιχείων - υλικών που ανάγονται μάλλον στους πρώιμους νεολιθικούς χρόνους ή και συνδέονται με την πρωταρχική κατοίκηση της Κέρκυρας, έκανε ειδική αναφορά σε ανάλογα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στην περιοχή της Δασιάς. Όπως εξηγούσε, είχαν εντοπιστεί το 1963.
Έγραψε, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα:
«Ασφαλώς οι ανωτέρω πρώιμοι ίσως νεολιθικοί τόποι Μεσογγή και Σιδάρι δεν είναι οι μόνοι εις την νήσον. Παρόμοιοι πυριτόλιθοι περισυνελέγησαν το 1963 ΒΑ της πόλεως εις την παραλίαν της Δασιάς, όπου επίσης υπάρχει ποταμίσκος ευνοών την εγκατάστασιν του πρωτογόνου ανθρώπου».
Ο Γιώργος Δοντάς, συγγραφέας - υπενθυμίζουμε - και βιβλίου σχετικά με τις αρχαιότητες και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας που κυκλοφόρησε το 1970, θεωρούσε την περιοχή της Δασιάς ως ένα από τα σημεία της Κέρκυρας στα οποία πιθανόν σημειώθηκε «παρουσία του ανθρώπου εις το λυκαυγές του πολιτισμού». Την αξία των ερευνών του είχε μνημονεύσει εξάλλου και ο Αύγουστος Σορδίνας (1925-2021).
Υπάρχουν όμως και άλλες, παράλληλες εξελίξεις, γύρω από το όλο αυτό θέμα της μεγάλης νέας ξενοδοχειακής μονάδας, πέραν και της αιτούμενης διεύρυνσης της δυναμικότητάς της που ζητείται, εν μέσω των γνωστών αντιδράσεων και αντεγκλήσεων για επικαλυπτόμενους δρόμους ή για αλλοίωση και κατάχρηση αιγιαλού.
Όπως ενημερώθηκε προσφάτως η αρμόδια Οικονομική Εφορία Κέρκυρας και πιστοποιεί σχετικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων - δημοσιεύεται πιο πάνω ολόκληρο - η επενδύτρια εταιρεία έλαβε φορολογική απαλλαγή ύψους 10.000.000 ευρώ. Η εν λόγω απαλλαγή συναρτάται με μέρος του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 48.001.550 ευρώ. Στο σύνολό του, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί από την πλευρά της εταιρείας του εδρεύοντος στο Λουξεμβούργο επιχειρηματικού ομίλου Ikos ελληνικών και ξένων κεφαλαίων, το επενδυτικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να υπερβεί τα 100.000.000 ευρώ. Η παρεχόμενη φοροαπαλλαγή αντιστοιχεί στο 21% περίπου του αναφερόμενου μέρους του επενδυτικού προγράμματος και αποφασίστηκε τις 14 Νοεμβρίου 2022, υποθέτουμε οριστικά, από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η σχετική απόφαση υλοποιείται, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου, σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων του νόμου 4399/2016. Πρόκειται για νόμο με «επενδυτικά κίνητρα» που είχε ψηφίσει η Βουλή τον Ιούνιο του 2016 με εισήγηση της τότε κυβέρνησης. Η εταιρεία που τότε ονομαζόταν «Corfu Gardens» και πλέον ονομάζεται «Ikos Odisia» ζήτησε την υπαγωγή μέρους του επενδυτικού της προγράμματος στις σχετικές διατάξεις, αναφέροντας ότι οι κλίνες της νέας ξενοδοχειακής μονάδας της θα ανέρχονται σε 934 (;), αντί 804 που μέχρι τότε λεγόταν ότι θα περιλαμβάνει. Όπως ήταν επόμενο και όπως συμβαίνει με πληθώρα ανάλογων επιχειρήσεων, «προικοδοτήθηκε» με την προβλεπόμενη από τον νόμο αυτό φορολογική απαλλαγή, που είναι η μεγαλύτερη, αν δεν κάνουμε λάθος, από όλες τις φοροαπαλλαγές που έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε νέες ή υφιστάμενες μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα.
Η απόφαση του υπουργείου, που κοινοποιήθηκε στην Α' ΔΟΥ Κέρκυρας ώστε να απαλλάσσει πλήρως την αποδοτικότητα της επιχείρησης από την καταβολή φόρων έως ότου να εξαντληθεί η απαλλαγή των 10 εκατ. ευρώ, όσο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί, υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Λαμπρινό. Όπως αναφέρεται, η επιχορηγούμενη επένδυση θα αποδώσει θέσεις εργασίες ισοδύναμες με 198 θέσεις απασχόλησης σε ετήσια βάση.
Το εξελισσόμενο επενδυτικό πρόγραμμα, πέρα από άλλα ζητήματα που απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα, όπως οι κοινόχρηστοι δρόμοι πρόσβασης στην παραλία και αυθαίρετες επεμβάσεις στην ακτή, αφορά βέβαια πολλαπλώς και τη χρήση του αιγιαλού.
Ήδη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, όπως προκύπτει από σχετικό τετρασέλιδο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε αίτημα της επενδύτριας εταιρείας για εκτεταμένη τοποθέτηση θαλάσσιων εξεδρών στην ακτή, ως συνεχόμενου με το ξενοδοχείο θαλάσσιου χώρου. Το έγγραφο αυτό - τμήμα του δημοσιεύεται πιο πάνω - φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2023. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλεί την εταιρεία να αναθεωρήσει κατά 50% τον σχετικό σχεδιασμό της, αλλά εγκρίνει βέβαια σε γενικές γραμμές, αφού αυτό προνοεί η γνωστή ευνοϊκή για επενδυτικά σχήματα σχετική νομοθεσία του 2013, την αιτούμενη από την επιχείρηση «παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου με αντάλλαγμα, έμπροσθεν τουριστικού καταλύματος της IKOS ODISIA (...) για την κατασκευή θαλάσσιων εξεδρών». Θέτει κάποιους όρους.
Οι ενστάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφό του, εστιάζονται σε δύο από τις συνολικά τέσσερις θαλάσσιες προβλήτες που η εταιρεία ζήτησε να αδειοδοτηθούν. Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για λόγους που αφορούν στην ασφάλεια των λουόμενων και στη διατήρηση της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή». Η επενδύτρια εταιρεία, ωστόσο, διατηρεί διαφορετική γνώμη.
Σήμερα 13 Ιουνίου 2023 λήγει, όπως προαναφέρθηκε, η μηνιαία περίοδος «δημόσιας διαβούλευσης» για την έγκριση - υποθέτουμε ότι είναι ζήτημα ωρών ή λίγων ημερών η έκδοση σχετικής οριστικής απόφασης του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος - νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσίασε η επιχείρηση.
Όπως υποστηρίζεται στη μελέτη, ουδόλως επηρεάζουν οτιδήποτε η αιτούμενη αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών της μονάδας της κατά 55% από 804 σε 1.249 και οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν. Κάθε πιθανό πρόβλημα, όπως αναφέρει, έχει αντιμετωπιστεί και επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο. Είτε είναι 804 είτε 1.249 οι κλίνες, ένα και το αυτό, υποστηρίζει.
Η ΜΠΕ έχει τον εξής, ενδεικτικό για τα ζητήματα που εγείρει, τίτλο: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 149242/29-05-2015 Κ.Υ.Α, που αφορά το ξενοδοχειακό κατάλυμα ‘’Corfu Gardens’’ δυναμικότητας 804 κλινών, κατάταξης 5*, στη θέση ‘’Ύψος’’ Δήμου Κέρκυρας, λόγω α) αύξησης δυναμικότητας κατά 445 κλίνες (συνολική δυναμικότητα 1.249 κλίνες), β) τροποποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων και γ) προσθήκη πέντε (5) υφιστάμενων αδειοδοτημένων σημείων υδροληψίας, με φορέα εφεξής IKOS ODISIA A.E (λόγω συγχώνευσης της εταιρείας Corfu Gardens Α.Κ.ΤΕ.ΞΕ με την ΙΚΟΣ ODISIA A.E.)».
Ως κύριο επιχείρημα για την υποτιθέμενη έλλειψη αρνητικών επιδράσεων από την αιτούμενη - και λογικά δυσβάστακτη - μεγάλη αύξηση της δυναμικότητάς της σε κλίνες αναφέρει ότι η απόφασή της αυτή συνδέεται με μείωση κατά 10% ή 3.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου της σχεδιαζόμενης έως το 2022 συνολικής δόμησης του όλου χώρου. Είτε έπαιξε κάποιο ρόλο είτε όχι η δέσμευση κάποιων χώρων με τα ανευρεθέντα αρχαιολογικά ευρήματα και ενδεχόμενη μετακίνηση των σημείων ανέγερσης ορισμένων κτιρίων της, προφανώς η επιλογή της εταιρείας αποσκοπεί στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητάς της για επικερδέστερη αξιοποίηση των κατασκευών της. Κάποιοι «καχύποπτοι» κάτοικοι της περιοχής την προεξοφλούσαν μάλιστα, θεωρώντας εξαρχής δεδομένο ότι απέβλεπε τελικά στη δημιουργία ενός τεράστιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Η αιτούμενη δυναμικότητα δεν υπερβαίνει, όπως αναφέρει η επιχείρηση, την ανώτατη επιτρεπόμενη των οκτώ κλινών ανά στρέμμα. Αυτό ισχύει, βέβαια, μόνο εφόσον ληφθεί ως κριτήριο η συνολική έκταση των 245 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευμένων χώρων με τα αρχαιολογικά ευρήματα και του τμήματος των 70 στρεμμάτων περίπου της συνολικής έκτασης, που η Τοπική Διοίκηση το 2020 δέχθηκε να παραχωρήσει στην επιχείρηση έναντι κάποιου μελλοντικού οικονομικού ανταλλάγματος, ενώ είχε δικαίωμα να το αποκτήσει δωρεάν και να το αξιοποιήσει για κοινωφελείς χρήσεις.
Η ΜΠΕ προσπερνά ωσάν να μην υπάρχει το υπαρκτό θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων, αποσιωπώντας το τελείως και αναφέροντας μόνο ότι η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. «Δεν υφίσταται χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός του γηπέδου», ισχυρίζεται, επικαλούμενη μια πολύ παλαιά γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας που είχε εκδοθεί στη φάση λήψης της οικοδομικής άδειας.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ισχυρίζεται, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την έγκριση αρχικής πολύ προγενέστερης μελέτης της από αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, πως η επένδυση πραγματοποιείται «εκτός Τοπίων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (Τ.Ι.Φ.Κ.)». Υποστηρίζει ότι μόνον έξω από τη χωροθέτηση της επένδυσής της υπάρχουν τέτοια προστατευόμενα Τοπία (Τ.Ι.Φ.Κ.) στην ευρύτερη περιοχή της Δασιάς και του Ύψου, τα οποία κατά τα άλλα, όπως αναφέρει, πρέπει να προστατεύονται «ως περιοχές με μεγάλη αισθητική και πολιτιστική αξία λόγω των ιδιαίτερων φυσικών ή ανθρωπογενών χαρακτηριστικών τους (...) και για την τοπιακή ή ιστορική και αρχαιολογική αξία τους». Η έκταση της επένδυσης περιλάμβανε, όπως επίσης αναφέρει, περίπου 2.000 ελαιόδεντρα και πολλά άλλα είδη χλωρίδας, αλλά «έγινε προσπάθεια» και σώθηκε αξιόλογο μέρος τους.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός, όσον αφορά τον χαρακτήρα του τοπίου μέρους τουλάχιστον των χώρων της επένδυσης, προσκρούει σαφώς - όπως βεβαιώνει και το πιο πάνω έγγραφο - σε επίσημη λίστα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (Τ.Ι.Φ.Κ.) της Κέρκυρας, όσο και με τον καταχωρημένο και στο διαδίκτυο σχετικό κατάλογο αρμόδιων φορέων για τα αντίστοιχα Τοπία στο σύνολο της χώρας.
Εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου η περιοχή «Ακρωτήριο Ελαία (Κλαμπ Μεντιτερανέ)» έχει κριθεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» και φέρει τον κωδικό Αριθμό Τοπίου (ΑΤ) 1011035. Δεν έχει κανείς παρά να αναγράψει στο διαδίκτυο αυτόν τον αριθμό με την ένδειξη Τ.Ι.Φ.Κ. και θα λάβει αμέσως σχετικές πληροφορίες. Αυτό το ομολογεί και η ίδια η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων τα έτη 2021- 2025, που αποτελεί, υποτίθεται, οδηγό των δράσεων της Περιφέρειας. Η ίδια η ΠΙΝ παραδέχεται στο έγγραφο που παραθέσαμε ότι η περιοχή «Ακρωτήριο Ελαία (Κλαμπ Μεντιτερανέ)» αποτελεί Τ.Ι.Φ.Κ. Να και πώς έχει σε γενικές γραμμές προσδιοριστεί - οριοθετηθεί η εν λόγω περιοχή αρμοδίως, χωρίς να υπεισέλθουμε τώρα εδώ σε αναλυτικές αναφορές στη χλωρίδα, ήδη από το 1995: «Ένα καταπράσινο τοπίο όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Club Mediterranee. Άλλοτε εντελώς φυσική περιοχή όπου μετά το 1960 έγιναν οι εγκαταστάσεις του Club Mediterranee χωρίς να χαθεί κατά μεγάλο μέρος η παλιά φυσικότητα του τοπίου».
Η ίδια η Στρατηγική Μελέτη της ΠΙΝ δεν παραλείπει να αναφέρεται εκτεταμένα και με λεπτομέρειες, μεταξύ άλλων, ακόμη και σε σπάνια και διεθνώς προστατευόμενα είδη βλάστησης που ενδημούν, υπό κανονικές συνθήκες βέβαια, στην περιοχή «Ακρωτήριο Ελαία (Κλαμπ Μεντιτερανέ)».
Τέλος, προσπερνώντας άλλα επίσης σοβαρά στοιχεία της ΜΠΕ της επιχείρησης, επισημαίνουμε αντιφατικές και άξιες περαιτέρω εξηγήσεων αναφορές της στο ζήτημα της κάλυψης των πολύ αυξημένων αναγκών υδροδότησης του ξενοδοχείου - μαμούθ, σε μια περίοδο μάλιστα που περιοχές του κεντρικού Δήμου και άλλες περιοχές του νησιού βρίσκονται αντιμέτωπες με συχνές και παρατεταμένες διακοπές της υδροδότησής τους. Γίνεται αναφορά καταρχάς σε δήλωση αδυναμίας της αρμόδιας δημοτικής επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε αυτή τη φάση να ανταποκριθεί πλήρως στον επιθυμητό όγκο. Όπως σημειώνεται, πρόκειται να γίνει προσωρινή προσφυγή της επιχείρησης σε άλλες πηγές συμπληρωματικής υδροδότησης, από υφιστάμενα αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των εγκαταστάσεών της. Ωστόσο, παρά τη δηλωμένη αδυναμία της δημοτικής επιχείρησης να καλύψει τις όποιες νέες μεγάλες ανάγκες δημιουργεί η επιδιωκόμενη λειτουργία της μονάδας με πολύ αυξημένη δυναμικότητα σε κλίνες, τονίζεται κατηγορηματικά ότι με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν «το σύνολο του τουριστικού συγκροτήματος πρόκειται να υδροδοτείται από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης» κανονικά, προφανώς περίπου κατά προτεραιότητα.
Αλλά αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι το λιγότερο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ