Γεννήθηκε τις 22 Νοεμβρίου του 1925 στο εργατικό προάστιο Μαντούκι στην πόλη του νησιού. Ο πατέρας του δούλευε στο λιμάνι και η μητέρα του στο εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων Μαργαρίτη. Καθώς ο πατέρας του πέθανε λίγο μετά την εισβολή των Ιταλών, στα 16 χρόνια του ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειας, δουλεύοντας στο λιμάνι στη θέση του.
Ο μυλεργάτης Γιώργος Αλεξάκης, ο καλύτερος άνθρωπος του νησιού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγενείς του, γεννήθηκε στο χωριό Δουκάδες τις 23 Δεκεμβρίου 1910. Μπήκε από παιδί στη βιοπάλη και δούλεψε για πολλά χρόνια σε αλευροβιομηχανία της πόλης.
Το όνομα του Χριστόδουλου Ανδριώτη παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων στο χωριό Άγιος Ματθαίος.
Ο Βασίλης Άνθης γεννήθηκε στο χωριό Κοντόκαλι το 1911. Εργάστηκε στα νεανικά του χρόνια στην Εθνική Τράπεζα και ασπάστηκε νωρίς τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προσχωρώντας στο ΚΚΕ.
Ο Φίλιππος Άνθης γεννήθηκε τις 27 Οκτωβρίου 1953 στο χωριό Επισκοπιανά, όπου και πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια με τα ακούσματα του χωριού για τον κάποτε κάτοικό του πρώτο Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο Χρήστος Άνθης, ηρωική μορφή του αντιφασιστικού - αντιχιτλερικού μετώπου στην Αλβανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεννήθηκε στο χωριό Καστελλάνοι Γύρου τις 14 Μαΐου 1926.
Ο Γιάννης Ασπιώτης (Πιτσικόρος) γεννήθηκε στους Αναπλάδες της Λευκίμμης το 1915. Έκανε αγροτικές δουλειές και είχε φτιάξει ταβέρνα στην αυλή του σπιτιού του.
Ο Λέων (Λεωνίδας) Αυδής γεννήθηκε το 1937 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία τριών ετών, το 1940, έχασε τον πατέρα του, που σκοτώθηκε από ιταλικές βόμβες κατά τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας.
Ο Γιώργος Βαρότσης, γιος του Νίκου Βαρότση που αποτέλεσε θρυλική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος της Κέρκυρας, γεννήθηκε στην πόλη του νησιού τις 12 Φεβρουαρίου 1934.
Ο Μιχάλης Βαρότσης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καμάρα. Ασχολήθηκε με μεταφορές, ως αυτοκινητιστής, με άμαξα στην αρχή και με τρίκυκλο και φορτηγό στη συνέχεια, στο νησί.
Ο Νίκος Βαρότσης (1881-1977), πρωτεργάτης του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας, ήταν ένας θρύλος για το κομμουνιστικό και το ευρύτερο αριστερό κίνημα στην Κέρκυρα.
Αγωνιστής που ξεχώριζε για την ανιδιοτελή προσφορά του και το ταξικό του κριτήριο, ο Γιώργος Βεδουράς ήταν σημείο αναφοράς για το κομμουνιστικό κίνημα στο χωριό Νυμφές.
Ο Ιωσήφ (Μπέμπος) Βεντούρας, ηρωική φυσιογνωμία που προσέφερε και τη ζωή του την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης για να μην προδώσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπειά του και τους συντρόφους του, ήταν από τους Κερκυραίους που αγωνίστηκαν με σθένος εναντίον των Ιταλών κατακτητών, στο πλευρό των κομμουνιστών.
Ο Γιώργος Βέργης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Λευκίμμης το 1908. Πολύ νέος επέλεξε να γίνει μέλος του ΚΚΕ και τα χρόνια 1928-1929 έπεισε κι άλλους συνομήλικούς του της Λευκίμμης να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο.
Ο Βασίλης Νικ. Βλάσσης (Τζελεμάνης) γεννήθηκε στη Λευκίμμη τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα. Ασπάστηκε τις αναγεννητικές ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης και υποστήριζε το ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια.
Ο Βασίλης Ιω. Βλάσσης (Τζαραντώνιος), αδελφός του εκτελεσμένου το 1949 Θανάση Βλάσση, γεννήθηκε στον οικισμό Ποτάμι της Λευκίμμης, στο νότιο άκρο του νησιού της Κέρκυρας, το 1918.
Γέννημα-θρέμμα της Λευκίμμης, ο Θανάσης Βλάσσης (Τζαραντώνιος), ηγετικό στέλεχος και εμβληματική μορφή της ηρωικής δράσης του Κάπα Κάπα Έψιλον στην Κέρκυρα για τα δίκαια του λαού, υποδειγματικός άνθρωπος με αδάμαστη, μπολσεβίκικη επαναστατική θέληση και πίστη, γεννήθηκε στο Ποτάμι της Λευκίμμης το 1909.
Ο Θρασύβουλος Ν. Βλάσσης (Τζελεμάνης) γεννήθηκε στο Ποτάμι της Λευκίμμης το 1908. Από νεαρή ηλικία επέλεξε τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, με σθένος, αυταπάρνηση και ακλόνητη άρνηση υποταγής στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.
Ο Σίμος Βλάσσης (Κατσανής) γεννήθηκε στο χωριό Ριγγλάδες της περιοχής Λευκίμμη το 1917. Συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες της κατοχικής περιόδου με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.
Έβγαλε βιβλία «με το περίσσευμα της αισθαντικής ψυχής και των αριστερών ιδεών του και με το υστέρημά του, ταμένος στην πρόοδο και την ουσιαστική μόρφωση του λαού, με μεγάλης αξίας αλλά φθηνού κόστους βιβλία».
Ο Αντώνης Γαρδικιώτης (Σαούλης) γεννήθηκε στο χωριό Αναπλάδες της περιοχής Λευκίμμη το 1912. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους αγώνες της κατοχικής περιόδου με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.
Ο Σπύρος Γαστεράτος γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα. Ήταν υποστηρικτής του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Δολοφονήθηκε στο σπίτι του, από δύναμη της Χωροφυλακής και του ΕΔΕΣ του Ζέρβα, κατά το πογκρόμ των διώξεων που εξαπολύθηκε εναντίον μελών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη Λευκίμμη τις 3 Δεκεμβρίου 1944.
Ο Στέλιος Γαστεράτος γεννήθηκε στη Λευκίμμη τα μέσα της δεκαετίας του 1930.
Βγήκε από την Κατοχή φυματικός, λόγω των κακουχιών της περιόδου.
Ο Στέφανος Γαστεράτος (Τζελίνης) γεννήθηκε στους Ριγγλάδες της Λευκίμμης τις 25 Μαρτίου 1916.
Ο Αντώνης (Τώνης) Γεωργάτος γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 1923 και μπήκε από νωρίς στη βιοπάλη, σε μηχανουργεία συγγενών του. Την περίοδο της Κατοχής της Κέρκυρας έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό τον αντιστασιακό αγώνα.
Ο Αρσένης Γισδάκης γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτύλας το 1933. Από μικρός ενστερνίστηκε τις ιδέες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας και έμεινε πιστός σε αυτές μέχρι το τέλος της ζωής του, προπαγανδίζοντας την ιδέα της σοσιαλιστικής κοινωνικής Επανάστασης στην περιοχή του.
Ο Λένιν Γισδάκης γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτύλας το 1920. Βαφτίστηκε από την οικογένειά του Λένιν προς τιμήν του μεγάλου Ρώσου επαναστάτη, καθώς στο χωριό είχε μεγάλο αντίκτυπο και είχε προκαλέσει ενθουσιασμό η σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση του ρωσικού λαού.
Γιατρός από το χωριό Σπαρτύλας, ο Στέφανος Γισδάκης (1877-1922) ήταν από τους πρωτομάχους των σοσιαλιστικών ιδεών στην Κέρκυρα. Διώχθηκε επί μακρόν για τις πεποιθήσεις του. Είχε γνωρίσει τον Λένιν στην Ελβετία.
Ο Σπύρος Γλυκιώτης, ηγετική φυσιογνωμία του εθνικοαπελευθερωτικού και του κομμουνιστικού κινήματος στην Κέρκυρα την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και τις δύο επόμενες δεκαετίες, γεννήθηκε στο χωριό Χωρεπίσκοποι το 1903. Ο πατέρας του ήταν επιστάτης σε αρχοντικό της περιοχής.
Ο Σπύρος Γραμματικός (Μονός) γεννήθηκε το 1903 στον οικισμό Μαγαζιά του νησιού Παξοί.
Σε μικρή ηλικία μπόρεσε να μελετήσει βιβλία μαρξιστικού περιεχομένου και για τον Λένιν. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετά το 1925.
Έζησε και δούλεψε σε διάφορα μέρη της χώρας, όπου έμαθε και τη ραφτική τέχνη.
Ο Χαρίλαος Γραμμένος γεννήθηκε στο χωριό Σιναράδες το 1921.
Νεαρός ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία και έμεινε πιστός σε αυτό μέχρι το τέλος της ζωής του.
Άνθρωπος φιλομαθής και φιλοπρόοδος, με σταθερές αξίες, κέρδισε την εκτίμηση των συγχωριανών του.
O Bασίλης Δανίλης γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγραφοί. Τελείωσε εξατάξιο γυμνάσιο. Ως αγρότης ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια με το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα.
Ο Γιάννης Δραγωνέτης γεννήθηκε τις 2 Ιουλίου 1916 στην πόλη της Κέρκυρας. Την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά ασπάστηκε τα κομμουνιστικά ιδεώδη και οργανώθηκε στο ΚΚΕ.
Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης νέων κομμουνιστών στην Κέρκυρα, τη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, ήταν ο γεννημένος στο νησί τα τέλη του 19ου αιώνα Σπύρος Θεοδώρου.
Ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Θεοτόκης, πρωτοπόρος επαναστάτης σοσιαλιστής λογοτέχνης, συνέβαλε σημαντικά, επί σειρά ετών, στην ωρίμανση και την ισχυροποίηση του εργατικού και του σοσιαλιστικού κινήματος της Κέρκυρας τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο Αντώνης Καββαδίας γεννήθηκε στους Αναπλάδες της Λευκίμμης την πρώτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα.
Έγινε ναυτεργάτης σε εμπορικά καράβια και συνδέθηκε με το εργατικό και το επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα.
Ο Βασίλης Καββαδίας, ανθυπολοχαγός _τιμημένος νεκρός_ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), γεννήθηκε στον οικισμό Αναπλάδες της περιοχής Λευκίμμη το 1928.
Ο Χρήστος Καββαδίας, αδελφός του Αντώνη Καββαδία, γεννήθηκε στους Αναπλάδες της Λευκίμμης την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Έγινε κι αυτός ναυτεργάτης σε εμπορικά καράβια και συνδέθηκε με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.
«Έφυγε» από τη ζωή στις 31 Δεκέμβρη 2023 τα ξημερώματα, στην Κέρκυρα, ο Βασίλης Καλησπεράτης, μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο της πόλης.
Ο Γιώργος Καλογερόπουλος (Σουλούκης) γεννήθηκε στη Λευκίμμη το 1925. Ασπάστηκε τις προοδευτικές ιδέες στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής.
Ο Μιλτιάδης Καλογερόπουλος (Μαρκέτος), κομμουνιστής από την περιοχή Λευκίμμη, γεννήθηκε εκεί τις 17 Μαρτίου 1924. Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ήλθε σε επαφή με τις ιδέες μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής και τάχθηκε με την ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.
Ο Κίμων Καλοδίκης, αδελφός του δολοφονημένου στη Λάρισα το 1947 Σπύρου Καλοδίκη και του αγωνιστή φιλόλογου Περικλή Καλοδίκη, γεννήθηκε στον οικισμό Μαγαζιά του νησιού Παξοί το 1912. Είχε οκτώ αδέλφια.
Ο Περικλής Καλοδίκης, αδελφός του δολοφονημένου στη Λάρισα το 1947 Σπύρου Καλοδίκη, γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 1906. Σπουδαίος φιλόλογος, μετά τον Εμφύλιο ήταν πολιτικός πρόσφυγας στο εξωτερικό, όπου συνέγραψε πολλά από τα βιβλία με τα οποία μορφώθηκαν τα Ελληνόπουλα στις σοσιαλιστικές χώρες.
Ένας Κερκυραίος κομμουνιστής, επικεφαλής της εκτός νόμου Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, κήρυξε την Αντίσταση στην Αθήνα το 1941, ενώ τα ναζιστικά στρατεύματα την κατελάμβαναν.
Ο Κώστας Καμονάχος, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης στο νησί, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Αρκαδάδες. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο εκεί και συνέχισε σπουδές στο σχολαρχείο στο χωριό Σκριπερό, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά με τα πόδια. Έμεινε στη μνήμη των κατοίκων του χωριού του ως άνθρωπος δυνατός, φιλοπρόοδος, ακέραιος.
Ο Γιάννης Κάντας (Μπότσας) γεννήθηκε στα Μελίκια της περιοχής Λευκίμμη το 1937 και σε ηλικία δύο ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Γνώρισε σε παιδική ηλικία τη φρίκη των βομβαρδισμών από τα στρατεύματα του Άξονα και το γεγονός αυτό έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη του.
Κομμουνιστής από την περιοχή Λευκίμμη, όπως και ο αδελφός του Προκόπης Κάντας με τον οποίο πολέμησαν μαζί στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο Νίκος Κάντας (Καβαλάς), γεννήθηκε στα Μελίκια Λευκίμμης το 1923. Ο πατέρας του Γιώργος Κάντας ήταν αγρότης.
Ο Προκόπης Κάντας (Καβαλάς) γεννήθηκε τις 26 Φεβρουαρίου 1926 στην περιοχή Λευκίμμη, όπου και μεγάλωσε. Συμμετείχε δυναμικά στους αγώνες της κατοχικής περιόδου και της κατοπινής περιόδου με την ΕΠΟΝ, με το ΚΚΕ, με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
Ο Σπύρος Καπαγεωργόπουλος γεννήθηκε το 1914 στο κεφαλοχώρι Άγιος Ματθαίος, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
Ο Λεωνίδας Κατσαρός, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης στην Κέρκυρα, γεννήθηκε το 1907 στο χωριό Αλειμματάδες.
Πήγε δημοτικό σχολείο στο χωριό του, ήταν αγρότης, του άρεσε η μουσική και έπαιζε βιολί. Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, με τον βαθμό του δεκανέα, τη διετία 1927-1929.
Ο Νικόλαος Κονεμένος (1832-1907), εξέχουσα και ασυμβίβαστη μορφή της διανόησης της εποχής του στην Κέρκυρα, μπορεί να θεωρηθεί, καταρχάς, ο πρωτοπόρος διανοητής και υποστηρικτής των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδεών στο νησί.
Ο Άγγελος Κονοφάος (Ούστρης), γιος ναυτεργάτη σε εμπορικά πλοία, γεννήθηκε στο Ποτάμι της Λευκίμμης τα μέσα περίπου της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα.
Ο Λένιν Κοντάλιπος γεννήθηκε στο χωριό Βελονάδες, στη βόρεια Κέρκυρα, το 1926.
Τον βάφτισε Λένιν, προς τιμήν του κορυφαίου Ρώσου επαναστάτη, ο Κερκυραίος φιλόλογος κομμουνιστής Νίκος Βαρότσης.
Ο Οδυσσέας Κοτινάς γεννήθηκε στους Ριγγλάδες της περιοχής Λευκίμμη το 1904.
Πρωτοπόρος κομμουνιστής ναυτεργάτης, που τιμωρήθηκε για τις πεποιθήσεις και τη δράση του με εξορίες και τελικά σκοτώθηκε από Ιταλούς κατακτητές.
Ο Αρσένης Κουλούρης (Κάμπουλας) γεννήθηκε στη Λευκίμμη την Πρωτοχρονιά του 1916. Υπηρέτησε στην Αεροπορία και ήταν έφεδρος υπαξιωματικός.
Ο Γιάννης Κουλούρης (Μαριδής), γιος του Σπύρου και της Μαργαρώνας Κουλούρη, γεννήθηκε το 1915 στη Λευκίμμη. Μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Θοδωρή δόθηκε ολόψυχα την περίοδο της Κατοχής και τα κατοπινά χρόνια στους αγώνες της Αντίστασης και του Κάπα Κάπα Έψιλον για ελεύθερη πατρίδα και δίκαιη κοινωνία.
Ο Γιάννης Κουλούρης (Κάμπουλας), γιος πολυμελούς αντιφασιστικής οικογένειας η οποία έδωσε πολλά στον αγώνα για Λευτεριά και Δημοκρατία, ήταν από τους πρωταγωνιστές της Αντίστασης στη Λευκίμμη την περίοδο της Κατοχής. Γονείς του ήταν ο Κώστας και η Ιουλία Κουλούρη.
Ο Γιώργος Κουλούρης (Μαριδής), αδελφός του Γιάννη Κουλούρη, γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Έμεινε στη μνήμη των συντρόφων του και των συγχωριανών του ως άνθρωπος με ζηλευτό ήθος.
Ο Μπάμπης Κουλούρης (Άρχοντας) γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις 10 Φεβρουαρίου 1925. Νεαρός συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στο χωριό του κατά την Κατοχή.
Ο Νίκος Κουλούρης (Λαέτος) γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις 27 Ιανουαρίου 1946. Σπούδασε οικονομικά και η βασική επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν οικονομολόγος. Επίσης, είχε εμπορικές δραστηριότητες.
Ο Σπύρος Κουλούρης (Ανδρεούλης), κομμουνιστής από την οικισμό Αγία Αικατερίνη της Λευκίμμης, γεννήθηκε εκεί τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα.
Ο Γιώργος Κουρής (Μυλωνάς) γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Άγιος Ματθαίος, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1929. Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες και το 1936 έφυγε για το Αίγιο όπου δούλεψε ως εργάτης σε τεχνικά έργα, όπως και λίγο αργότερα στην Αθήνα, μέχρι το 1938 που πήγε στρατιώτης.
Ο Δημήτρης (Μήτσος) Κουταλάς γεννήθηκε τις 2 Φεβρουαρίου 1919 στο χωριό Χλωμός. Τελείωσε το εξατάξιο δημοτικό σχολείο και μετά δούλεψε αγρότης και σε ξυλουργείο που διατηρούσε στο σπίτι του ο πατέρας του. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας κατά της Ιταλίας, ως κληρωτός, με τον βαθμό του δεκανέα.
Ο Σταύρος Κωνσταντάς γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Αγραφοί. Οι γονείς του Σπύρος και Ανθούσα είχαν αγωνιστεί εναντίον των κατακτητών και οι Ιταλοί είχαν συλλάβει και κρατήσει ως ομήρους τη μητέρα του και τον ίδιο, ενώ ήταν μόλις οκτώ ετών, καθώς αναζητούσαν τον κομμουνιστή πατέρα του.
Ο Γιάννης Λάγγης γεννήθηκε τις 10 Μαρτίου 1915 στο χωριό Βραγκανιώτικα. Τελείωσε την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή και όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα πρωτοστάτησε στη συγκρότηση οργάνωσης του ΚΚΕ.
Ο Νίκος Λευτεριώτης (Λευθεριώτης), ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας το 1911, γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 1889.
Ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, πρωτομάρτυρας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, γεννήθηκε ή μεγάλωσε και έδρασε πολιτικά στα νιάτα του, πριν αρχίσει πανεπιστημιακές σπουδές στην Αθήνα, στην Κέρκυρα.
Ο Ανδρέας Λιναράς (Μαχαίρας) γεννήθηκε στο εργατικό προάστιο Μαντούκι, στην πόλη της Κέρκυρας, περί το 1920. Ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και υποστηρικτής των θέσεων του ΚΚΕ στο νησί την περίοδο της Κατοχής.
Ο Βαγγέλης Λούβρος, αδελφός του εκτελεσμένου στην Κεφαλονιά το 1949 Νίκου Λούβρου, γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Αγρός.
Ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του Χαράλαμπου και της Σταματέλλας Λούβρου.
Ζούσε από αγροτικές δουλειές στα κτήματα της οικογένειας και έκανε μικρεμπόριο.
Ο Δημήτρης Λούβρος, αδελφός του σκοτωμένου στη μάχη του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών το 1944 στην Αμφιλοχία Βαγγέλη Λούβρου και του εκτελεσμένου στην Κεφαλονιά το 1949 Νίκου Λούβρου, γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Αγρός
Ο Νίκος Λούβρος γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Αγρός, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Οι γονείς του, ο ίδιος και τα πέντε αδέλφια του ζούσαν από κτήματα που είχαν και κάνοντας μικρεμπόριο.
Ο Γιάννης Μακρής (Μπουντούς) γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά το 1894. Πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί αιχμάλωτος στη Γερμανία, όπου άρχισε και μπόρεσε σταδιακά να αποκτήσει γνώση της γερμανικής γλώσσας.
Ο ναυτεργάτης Μιχάλης Μάστορας, ηρωική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος στον νομό Κέρκυρας, γεννήθηκε το 1908 στον οικισμό Λάκκα του νησιού Παξοί.
Ο Γιώργος Ματιάνης, γιος του Αλέξανδρου και της Αγγελικής Ματιάνη, γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Ποταμός, κοντά στην πόλη της Κέρκυρας.
Ο Σπύρος Μεγαλογένης, γιος του Αθανάσιου και της Μαγδαληνής Μεγαλογένη, γεννήθηκε τις 22 Δεκεμβρίου 1903 στο χωριό Μπενίτσες.
Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και στη συνέχεια φοίτησε στη Μέση Εμπορική Σχολή στην πόλη του νησιού.
Ο Περικλής Μεσημέρης γεννήθηκε το 1895 στον οικισμό Άγιος Γεώργιος του χωριού Βιρός από οικογένεια αγροτών.
Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στην πόλη της Κέρκυρας, το 1912, κατατάχθηκε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στο Παλαιό Φρούριο του νησιού. Αναδείχθηκε, σταδιακά, σε υψηλόβαθμο αξιωματικό του Στρατού.
Ο Σωκράτης Μοναστηριώτης (Μοντής) γεννήθηκε στην περιοχή Λευκίμμη την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Μετανάστευσε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Ο Ξενοφών Μπαλατσινός γεννήθηκε στο χωριό Άνω Κορακιάνα το 1903. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό και το σχολαρχείο στο χωριό Σκριπερό.
Ο Αριστείδης Μπαλός, γιος του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας Μπαλού και αδελφός του σκοτωμένου στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα Σπύρου Μπαλού, γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά, στη βόρεια Κέρκυρα, τις 8 Σεπτεμβρίου 1913.
Ο Αριστείδης Μπαλός (Μπόνιος), γιος του Ξενοφώντα και της Θέκλης Μπαλού, γεννήθηκε τις 18 Δεκεμβρίου 1914 στο χωριό Μεσαριά.
Ο Σπύρος Μπαλός, γιος του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας Μπαλού, γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά της βόρειας Κέρκυρας τις 6 Ιανουαρίου 1908.
Ο Σπύρος Κων. Μπαλός γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά, στο βόρειο μέρος του νησιού, το 1901. Με την αντιστασιακή δράση του την περίοδο της Κατοχής καταγράφηκε ως δυναμική φυσιογνωμία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος στο νησί.
Ο Σπύρος Μπαντούνος γεννήθηκε τις 16 Νοεμβρίου 1921 στο χωριό Καρουσάδες από φτωχή αγροτική οικογένεια. Έζησε εκεί μέχρι τη στράτευσή του. Από μικρό παιδί δούλευε σε μπακάλικο του χωριού. Τάχθηκε με την επαναστατική ιδεολογία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Ο Χρήστος Μπάρμπας γεννήθηκε το 1916 στην πόλη της Κέρκυρας. Οι απελευθερωτικές ιδέες της ρωσικής Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στο οποίο εντάχθηκε, τον συνεπήραν και χαρακτήρισαν τη ζωή του.
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Μπόικος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Ματθαίος το 1906. Ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας.
Ο Πάνος Μπόικος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Ματθαίος με τη μεγάλη ΕΑΜική παράδοση το 1945. Άφησε την τελευταία του πνοή τις 24 Δεκεμβρίου 2021 στο χωριό, σε ηλικία 76 χρόνων, απολαμβάνοντας μέχρι τότε την εκτίμηση και την αγάπη των συγχωριανών του που του παραστάθηκαν σε σοβαρά προβλήματα της υγείας του, μα και των παλαιών Κερκυραίων συντρόφων του, των οποίων είχε ηγηθεί στην Κέρκυρα πριν από σαράντα πέντε περίπου χρόνια.
Το κολαστήριο της Μακρονήσου, στο οποίο είχε σταλεί επιστρατευμένος, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την πεποίθηση του Αλέκου Μωραΐτη ότι αξίζει να επιμένει κανείς, όσες δυσκολίες κι αν συνεπάγεται αυτό, στο όραμα της δίκαιης, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Ο Σπύρος Νικοκάβουρας, ο οποίος στοιχήθηκε στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας και ασχολήθηκε δραστήρια με την ενίσχυση του εργατικού κινήματος στο νησί, ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα, μαζί με τον Νίκο Λευτεριώτη, που συνέθεσαν ποιήματα μαρξιστικού επαναστατικού περιεχομένου.
Επί δεκαετίες συμβόλιζε στο χωριό Λιαπάδες τη βαθιά πίστη στις αξίες της Αριστεράς και στη νικηφόρα προοπτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ο Θεόδωρος Νίνος.
Ο Μιχάλης Οικονόμου, γραμματέας του ιδρυτικού συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) το 1918, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1896. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου και ήταν δάσκαλος.
Ο Δημήτρης (Μήτσος) Πανδής, άκαμπτος αγωνιστής απόλυτης ηθικής συνέπειας, όπως έχει χαρακτηριστεί, γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις 17 Νοεμβρίου 1901. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και έγινε καθηγητής στη δημόσια Εκπαίδευση. Από το 1932 δίδασκε στο Γυμνάσιο Αρρένων στην πόλη της Κέρκυρας.
Ο Ιπποκράτης Παπαβλασόπουλος γεννήθηκε τις 30 Νοεμβρίου 1924 στο χωριό Χλωμός της Κέρκυρας. Σε νεαρή ηλικία, την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Αντιμετώπισε με σθένος σωρεία διώξεων για τις ιδέες και τη δράση του.
Ο Βλάσης (Βλάσιος) Παπίγκης ήταν ο πρώτος Γραμματέας της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974.
Από τη θέση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση, την οργανωτική ισχυροποίηση και την ενδυνάμωση της επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο νησί τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Ο Τάσος (Αναστάσιος) Παπίρης γεννήθηκε το 1924 στην πόλη της Κέρκυρας. Σε ηλικία 18 χρόνων, κατά την περίοδο της Κατοχής, ανέλαβε δράση εναντίον των Ιταλών κατακτητών του νησιού, συνελήφθη και αντιμετώπισε με γενναιότητα τη βία των καραμπινιέρων στην έδρα τους επί της οδού Γεράσιμου Μαρκορά στην πόλη της Κέρκυρας.
Γιος του Κωνσταντίνου και της Χρυσάνθης Παραμυθιώτη, ο Θεόδωρος Παραμυθιώτης γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Αγρός της βόρειας Κέρκυρας. Η οικογένεια του ζούσε και ο ίδιος μεγάλωσε στο κοντινό χωριό Γαβράδες.
Ο Αλέξανδρος Περδικομάτης γεννήθηκε στο χωριό Κανακάδες το 1907.Τις 14 Νοεμβρίου 1936, ενώ είχε τελειώσει το σχολαρχείο και είχε υπηρετήσει φαντάρος, χειροτονήθηκε διάκονος στον ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Λιμνιωτίσσης στην πόλη της Κέρκυρας. Τοποθετήθηκε πρεσβύτερος στον ναό Αγίου Νικολάου του χωριού Γιαννάδες τις 28 Μαρτίου 1937.
Ο Ρουσαλής (Ιερουσαλήμ) Πέρρος γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1929 στο χωριό Βραγκανιώτικα από οικογένεια αγροτών και κτηνοτρόφων. «Έχασε» τη μητέρα του, ενώ ήταν τεσσάρων χρόνων. Στα 13 του χρόνια, την περίοδο της Κατοχής, στρατεύτηκε στον αγώνα.
Ο Κώστας Πηλός γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1923 στο χωριό Καλαφατιώνες. Ήταν για εξήντα σχεδόν χρόνια, συνολικά, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με δραστήρια συμμετοχή στους κατοπινούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού, ο Στάθης Πηλός ήταν γέννημα-θρέμμα του χωριού Καλαφατιώνες.