Με ένα 0,52% των ψήφων του νησιού επιπλέον, δηλαδή με 285 επιπλέον ψήφους, θα είχε κερδίσει βουλευτική έδρα στις εκλογές του 2019. Χάρη στις βαθιές και ιστορικές ρίζες του στον λαό του νησιού, αφού πέραν πολλών άλλων στοιχείων μια τοπική σοσιαλιστική οργάνωση το 1918 είχε αποτελέσει ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το 2019 κέρδισε την ψήφο 3.881 πολιτών του νομού μας. Είχε λάβει τότε στο σύνολο του νομού, αν δεν κάνουμε λάθος, ποσοστό 6,98%. Ένα ποσοστό, δηλαδή, που ήταν 25,7% υψηλότερο από το μέσο πανελλαδικό ποσοστό του στις ίδιες εκλογές.
Είχε λάβει μάλιστα, τότε, διψήφια ποσοστά σε όχι λίγες περιοχές του νησιού μας.
Με υψηλή εκλογική επιρροή που του απέδωσε σε διάφορες περιοχές του νησιού την τρίτη θέση μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 κατέγραψε, θυμίζουμε, ποσοστά άνω του 10% έως 15% στα χωριά Άγιοι Δέκα (10,34%), Άγιοι Δούλοι (10,47%), Άγιος Ματθαίος (12,81%), Αγρός (14,08%), Άνω Παυλιάνα (10,96%), Δροσάτο (10,74%), Κάτω Παυλιάνα (14,17%), Λιαπάδες (10,86%), Μοραΐτικα (14,54%), Σωκράκι (13,46%), Περιβόλι (13,37%), Σταυρός (11,81%), Χλοματιανά (10,18%), Χλομός (10,06%), αν όχι και σε άλλα που ενδεχομένως να διέφυγαν, ενώ απέσπασε ποσοστό 12,53% σε ολόκληρη τη μεγάλη δημοτική ενότητα της Λευκίμμης και αξιοσημείωτα ποσοστά, άνω του μέσου όρου του, σε επιμέρους γειτονιές - συνοικίες και περιοχές της ευρείας εκλογικά τμήματα της ευρείας δημοτικής ενότητας Κερκυραίων. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η εκλογική του ισχύς σε άλλες περιοχές του νησιού, με κορυφαία εκείνη του 32,12% που απέσπασε στο χωριό Βαλανειό. Άνω του 15% έως 20% ήταν το ποσοστό που έλαβε στα χωριά Γιαννάδες (16,40%), Καβαλλούρι (15,56%), Καμάρα (15,63%), Κουραμάδες (16,18%), Μεσαριά (19,44%) και Νυμφές (18,61%). Επίσης, κατέγραψε ποσοστά άνω του 20% στα χωριά Άγιος Αθανάσιος (22,30%) και Βασιλάτικα (20,83%).
Οπότε, δεδομένης και της σαφούς ενίσχυσης της εκλογικής ισχύος του ΚΚΕ σε πανελλαδική κλίμακα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ακούγονται μάλλον ως ευσεβείς πόθοι, με σκοπό την τόνωση του ηθικού των μελών τους, οι γνωστές «προβλέψεις» των επικεφαλής των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είτε ότι στοχεύουν σε... δεύτερη έδρα είτε ότι θα... εκτοξευτούν εκλογικά. Όπως βέβαια, δεδομένων όσων έχουν συμβεί στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια και επιδείνωσαν τους όρους της ζωής για τους πολλούς, μοιάζουν εξωπραγματικές οι παρόμοιες «προβλέψεις» που εκπέμπει το καθώς φαίνεται άλλο τόσο κι ακόμα πιο ανήσυχο για την ετυμηγορία του λαού του νησιού κόμμα της ΝΔ.
Θα εκλέξει λοιπόν η Κέρκυρα και πάλι, όπως είχε κάνει πριν από χρόνια στέλνοντας στη Βουλή τον αγωνιστή Μπάμπη Χαραλάμπους, έναν βουλευτή που θα προέρχεται από το ΚΚΕ;
Θα εκπροσωπήσει με άλλα λόγια την Κέρκυρα στην όποια επόμενη Βουλή και ένας εκ των υποψηφίων βουλευτών του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει τον Παναγιώτη Κελάνδρια, τον Γιώργο Κουλούρη, την Αλεξάνδρα Μπαλού, τον Γιάννη Πελάη και τη Μυρσίνη Χαραλάμπους;
Αυτό λένε, κατά τη γνώμη μας, κάποια δεδομένα.
Αυτό, σε κάθε περίπτωση, θα ωφελήσει, πιστεύουμε, τον τόπο.
Διότι βέβαια, κατά την τελευταία τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, σε ό,τι μας αφορά, κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκαν, νομίζουμε, στις επιθυμίες της μεγάλης πλειονότητας των Κερκυραίων ψηφοφόρων τους. Κάνουμε λάθος; Αυτό ήθελαν από εκείνους; Να σιωπούν και να μη στηρίζουν αλλά να σφυρίζουν αδιάφορα στις τροπολογίες και τα νομοσχέδια που κατέθετε το ΚΚΕ απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις για πολλά από τα εισοδηματικά και άλλα ζητήματα, τα οποία τώρα τα κόμματα αυτά υποκριτικά υπόσχονται βάλλοντας επιδερμικά εναντίον της ΝΔ; Περίμεναν οι ψηφοφόροι τους από τους εκπροσώπους τους να ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ το 45% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο επικεντρώνουν πια την κριτική τους για να κρύψουν τις στρατηγικές συγκλίσεις των κομμάτων τους με αυτό της ΝΔ;
Ή άραγε, για να μιλήσουμε για όλο το πολιτικό φάσμα, περίμεναν οι Κερκυραίοι ψηφοφόροι της ΝΔ ο αρχηγός της να έρχεται ως πρωθυπουργό το 2020 όχι για άλλον λόγο αλλά για να νομιμοποιήσει το διαβόητο σκάνδαλο των προκατόχων του με τους εκ Κολομβίας ορμώμενους επενδυτές - καταστροφείς της πιο όμορφης περιοχής του νησιού, αυτής του Ερημίτη στη βόρεια Κέρκυρα;
Μήπως περίμεναν από αυτά τα κόμματα στο νησί να τάσσονται, άλλος με λιγότερες κι άλλος με περισσότερες... επιφυλάξεις, τελικά υπέρ της δημιουργίας από ιδιωτικά κεφάλαια - απίστευτο αλλά αληθινό - τεχνητών τουριστικών νησιών στα νερά της Κέρκυρας;
Την ίδια περίοδο το ΚΚΕ, παρόλο που το 2019 δεν εξέλεξε Κερκυραίο βουλευτή, στάθηκε κατά τη γνώμη μας και με τη δράση του στη Βουλή, δηλαδή πέρα από τη γνωστή και συνεχή συμβολή του μέσω της Οργάνωσής του στην Κέρκυρα στους αγώνες που έγιναν στο νησί για ένα σωρό ζητήματα και μερικές φορές απέδωσαν κάποιους μικρούς έστω απτούς καρπούς, άξιος υπέρμαχος των συμφερόντων και των απαιτήσεων του κερκυραϊκού λαού όσο, τολμούμε να πούμε, κανένα άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα!
Το αποδεικνύουν μεταξύ άλλων, σε αντιδιαστολή με όσες υποτίθεται... αναρίθμητες αλλά συχνά μεσοβέζικες και δημαγωγικές Ερωτήσεις - ακόμη και με πνεύμα προβολής της ανάγκης σεβασμού των δικαιωμάτων των μεγαλοξενοδόχων - λέγεται ότι κατατέθηκαν για ζητήματα του λαού της Κέρκυρας την περίοδο 2019-2023 από την πλευρά άλλων κομμάτων, οι συχνές Ερωτήσεις και το περιεχόμενο αυτών των Ερωτήσεων που κατέθεσε την ίδια περίοδο για την Κέρκυρα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Αρκεί μια στοιχειώδης έρευνα στα αρχειακά υλικά της Βουλής για να αποδειχθούν όλα αυτά.
Εκεί θα βρει κανείς, όσον αφορά άλλα κόμματα, Ερωτήσεις αντιπολιτευτικής υποτίθεται λογικής και για το καλό τάχα των Κερκυραίων εργαζομένων στα ξενοδοχεία και των οικογενειών τους, με τις οποίες ζητούνται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις εξασφάλισης... «αλληλοσεβασμού εργοδοτών και εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού»! Αμέ! Τι νομίζατε; Κάποιοι θεωρούν, φαίνεται, ότι υπάρχει πρόβλημα σεβασμού εκ μέρους των σκληρά εργαζομένων προς τις μεγάλες τσέπες του τόπου! Μείνατε στους παλιούς καιρούς όπου μόνο η ΝΔ εκδήλωνε παρόμοιες αντιλήψεις στον νομό μας; Έχουν αλλάξει πια πολύ τα πράγματα!
Περισσεύει σε ευρύτερο πολιτικό φάσμα, θα λέγαμε, η έντεχνη υποκρισία. Σε βαθμό που εκπλήσσει.
Στον αντίποδα, την τελευταία τετραετία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε συνεννόηση όπως μπορεί να υποθέσει κανείς με την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ ή και τους προηγούμενους υποψήφιους βουλευτές του και τα δραστηριοποιούμενα αναλόγως στελέχη της στους Δήμους και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο νησί μας, ανέδειξε 29 φορές στη Βουλή, με ισάριθμες Ερωτήσεις μελών της, σημαίνοντα ζητήματα ειδικά του λαού της Κέρκυρας, πιέζοντας για λύσεις. Εύκολα μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει, ανατρέχοντας στα Πρακτικά της και στη βάση δεδομένων της.
Πάλεψε για τέτοια ζητήματα το ΚΚΕ - πιο πάνω εικονίζεται ο Αχαιός βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος σε συνάντησή του με εργαζόμενους στο νοσοκομείο της πόλης στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί - και με Αναφορές και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας και με αυτές τις διαδικασίες τις θέσεις, τις προσπάθειες, την επιχειρηματολογία και τους αγώνες οργανώσεων του τόπου μας, όπως και κυρίως ίσως αυτών που εκπροσωπούν τους χιλιάδες εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές και συναφείς τουριστικές μονάδες και συναφή επαγγέλματα.
Σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών του νησιού - πιο πάνω εικονίζεται ο Αθηναίος βουλευτής του Χρήστος Κατσιώτης σε συνέντευξή του σε τοπικά ΜΜΕ κατόπιν περιοδείας του σε ξενοδοχεία και άλλους τόπους εργασίας στην Κέρκυρα - ήταν κυρίαρχα στις παρεμβάσεις του στη Βουλή για τοπικά θέματα. Επέμενε μάλιστα φορτικά σε ορισμένα από αυτά, ώσπου να δοθούν κάποιες λύσεις, με διαδοχικές παρεμβάσεις του.
Εξηγούμε πιο κάτω πολύ συνοπτικά πόσες φορές με πληθώρα στοιχείων το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τεκμηριωμένα - και αναδεικνύοντας όπου έπρεπε τις ευθύνες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων - ποικίλα θέματα της Κέρκυρας, με αναλυτικές Ερωτήσεις. Για ποια θέματα έθεσε υπουργούς προ των ευθυνών τους. Τι ανέδειξε και τι ζήτησε και υποστήριξε σε 29 Ερωτήσεις του στη Βουλή αυτά τα τέσσερα χρόνια, αποσπώντας μερικές φορές διαβεβαιώσεις για μέτρα και οφέλη για τον λαό, χωρίς να έχει στις τάξεις του τοπικό βουλευτή. Εντοπίσαμε - ελπίζουμε να μην παραλείψαμε άλλες - συνολικά 29 Ερωτήσεις του για θέματα της Κέρκυρας.
Ιδού ποιες, για ποια προβλήματα - αιτήματα:
* Αρ. Ερώτησης 590/2022: Επείγοντα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων έλλειψης εντομοκτόνων σκευασμάτων στην Π.Ε. Κέρκυρας και την έγκαιρη και κατάλληλη με ευθύνη της ολοκλήρωση δακοκτονίας σε περιοχές του κερκυραϊκού ελαιώνα, σύμφωνα με την απαίτηση των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών που κινδύνευαν με σοβαρή απώλεια όγκου παραγωγής και εισοδημάτων, καθώς οι αναγκαίοι ψεκασμοί είχαν καθυστερήσει.
* Αρ. 680/2021: Για τις κακοτεχνίες, το ελαττωματικό αποχετευτικό σύστημα και την ανάγκη έργων πολιτικής προστασίας - χωρίς επιβάρυνση των οικιστών - στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του νησιού, που είχε σχεδιαστεί από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και είχε πληγεί από πλημμύρα.
* Αρ. 787/2021: Για τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» εις βάρος εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας στην Κέρκυρα, απαιτώντας μεταξύ άλλων την καταβολή δεδουλευμένων οφειλών στο ακέραιο.
* Αρ. 936/2022: Για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος με τη στέγαση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της Κέρκυρας.
* Αρ. 953/2020: Για τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Κέρκυρας από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
* Αρ. 1046/2022: Για την αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων στην Κέρκυρα και τα προβλήματα που αυτή εγκυμονούσε.
* Αρ. 1135/2021: Για τα σημαντικά προβλήματα των σπουδαστών της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας, λόγω της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισής της εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού.
* Αρ. 1224/2022: Για τον εξαναγκασμό εργαζομένων σε - κατονομαζόμενη στην Ερώτηση - μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα σε επικίνδυνη εντατικοποίηση της εργασίας και για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί μας.
* Αρ. 1454/2021: Για νέα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που έφερε στο φως περιοδεία στελεχών του εν λόγω κόμματος σε υπηρεσίες της.
* Αρ. 1486/2022: Για την απόφαση να κλείσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κέρκυρα και τις κακοποιητικές επιπτώσεις της στα παιδιά και τους εργαζόμενους.
* Αρ. 1539/2019: Για την ανάγκη σειράς παρεμβάσεων βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των πυροσβεστικών κλιμακίων στο νησί.
* Αρ. 1675/2021: Για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Μουσείο «Αχίλλειο Κέρκυρας», για παρανομίες στη λειτουργία του και για την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων στο προσωπικό του, με ευθύνη της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.
* Αρ. 1852/2021: Για τις μεθοδεύσεις παύσης της λειτουργίας του δημόσιου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο νησί και τα επωφελούμενα συμφέροντα.
* Αρ. 2681/2022: Για την άμεση ανάγκη στελέχωσης του πρώην ΠΙΚΠΑ Κέρκυρας και κάλυψης των παιδιατρικών αναγκών του νησιού.
* Αρ. 3601/2021: Για την ανεπαρκέστατη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε 44 δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας.
* Αρ. 6100/2021: Για τη λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης της κερκυραϊκής νησίδας Λαζαρέτο ως Ιστορικού Τόπου και τη συνομολόγηση εκ μέρους του Δημοσίου - πράγμα που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά - ότι η νησίδα ανήκει δικαιωματικά και πρέπει να μεταφερθεί στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
* Αρ. 6871/2021: Για φλέγοντα ζητήματα λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας και για την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης λειτουργίας της.
* Αρ. 6880/2020: Για στέρηση δικαιωμάτων, εμπαιγμό και παραπλάνηση εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας και άλλων εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και για τις επιπτώσεις στη λειτουργία του.
* Αρ. 6923/2021: Για την κατάλληλη μετεγκατάσταση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας και την καταβολή οφειλομένων σε πυροσβέστες του νησιού.
* Αρ. 7255/2022: Για την άμεση εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών της κερκυραϊκής υπαίθρου από και προς τα σχολεία τους.
* Αρ. 7458/2020: Για την εφαρμογή προγράμματος κατασκευής εργατικών κατοικιών στην Κέρκυρα.
* Αρ. 7533/2020: Για προβλήματα άμεσης προτεραιότητας στον τομέα πυρόσβεσης στην Κέρκυρα.
* Αρ. 7780/2021: Για τη σκανδαλωδώς επιχειρούμενη από - κατονομαζόμενα - επιχειρηματικά συμφέροντα κερδοσκοπική δράση στην προστατευόμενη για περιβαλλοντικούς λόγους περιοχή της Νήσου Αγίας Αικατερίνης στη βόρεια Κέρκυρα.
* Αρ. 8580/2020: Για απλήρωτους συμβασιούχους εργαζόμενους σε σχολεία και άλλους τομείς στο νησί.
* Αρ. 9091/2020: Για την απαίτηση του λαού να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα όλη η περιοχή του Ερημίτη στα όρια του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, που είχε υποστεί πυρκαγιά, σε συνδυασμό με την προστασία της περιοχής από επενδυτικά συμφέροντα και με την ανάγκη υλοποίησης σειράς αντιπλημμυρικών και δασοτεχνικών έργων ευρύτερα στο νησί, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος.
* Αρ. 9317/2021: Για τα προβλήματα λειτουργίας και την κατάργηση τμήματος στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.
* Αρ. 9352/2021: Για μια κατασκευασμένη πειθαρχική δίωξη εις βάρος του προέδρου των εργαζομένων σε ψυχιατρική δομή της Κέρκυρας.
* Αρ. 9550/2020: Για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και μιας δίκαιης επιλογής υποψηφίων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε σχολεία του νησιού, χωρίς διακρίσεις.
* Ακόμη, το 2023: Για την ανάγκη κάλυψης υγειονομικών αναγκών στο νησί των Παξών.
Αυτά, όπως προαναφέρθηκε, πέρα από παρεμβάσεις με λοιπές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και σε άλλες τουριστικές μονάδες στην Κέρκυρα και γενικότερα στη χώρα, με ανάδειξη των συνθηκών της υπερεκμετάλλευσης που υφίστανται και απαίτηση για λύσεις, σε συνέχεια σειράς πολλών παρεμβάσεων - προτάσεων των εκλεγμένων εκπροσώπων του ΚΚΕ στους Δήμους και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), τόσο γι' αυτά όσο και για πολλά άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή. Ειδικότερα στην ΠΙΝ μάλλον υπερβαίνουν ήδη τις 100 οι έγγραφες κιόλας τέτοιες Ερωτήσεις για βασικά προβλήματα του λαού της Κέρκυρας σε όλη την έκταση του νησιού, με αναλυτικά στοιχεία - προϊόν μελετών και με συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επίλυσή τους ή την κατάλληλη δρομολόγηση της επίλυσής τους.
Η σχετική δράση του ΚΚΕ κάλυψε ιδιαίτερα και ζητήματα που αφορούν τα μνημεία Πολιτισμού, τους μουσειακούς χώρους - πιο πάνω εικονίζεται η βουλευτής και πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο Μουσείο Καποδίστρια με τη διευθύντριά του Ντάρια Κοσκόρου - και τις κάθε είδους δημόσιες και αθλητικές υποδομές στο νησί.
Έτσι οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος και Χρ. Κατσιώτης, εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σε άλλους νομούς, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε χώρους εργασίας, σε δομές υγείας, σε μουσεία και χώρους διαφόρων οργανισμών και σωματείων του νομού, όπως και κατά την περίοδο των καταστροφών που είχαν προκληθεί από πλημμύρες σε διάφορα σημεία του νησιού - πάνω εικονίζεται ο επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε επίσκεψή του το 2021 στην περιοχή Ποταμός - αντλώντας αυτοπροσώπως στοιχεία για τη Βουλή και τα αρμόδια υπουργεία.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έθεσε αμέσως ο ίδιος το ζήτημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, μιλώντας στη Βουλή για θέματα των εργαζομένων της χώρας γενικά και του νησιού μας.
Να τι είχε πει:
«Και μιας και λέω για αντιπλημμυρικά, προχτές ήμουν στην Κέρκυρα, στον Ποταμό. Τον ξέρετε τον Ποταμό κύριε Δένδια, κύριοι βουλευτές των άλλων κομμάτων από την Κέρκυρα; Βεβαίως και τον ξέρετε, προάστιο της Κέρκυρας είναι...
Δεν ξέρετε ότι δεν έχει γίνει τίποτε για να αποκατασταθεί η γέφυρα, να ανοίξει η συγκοινωνία μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες; Δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχει λεωφορείο για την μετακίνηση στοιχειωδώς των κατοίκων; Αυτά μου είπε μια Κερκυραία γνωστή, κάτοικος του Ποταμού εκεί - γνωστή του κ. Δένδια, κυρίως μου είπε ότι είναι - να σας μεταφέρω στη Βουλή, τα ακούτε κι εσείς κ. Μητσοτάκη, με την πρώτη ευκαιρία κι αφού βρήκα την ευκαιρία σήμερα, αυτό κάνω. Θα πρέπει να επιλυθούν τέτοια ζητήματα, να δοθεί επιτέλους λύση, έστω και σε στοιχειώδη ζητήματα των πληγέντων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το ΚΚΕ ή το σοσιαλισμό που λέμε εμείς, μπορείτε να τα λύσετε εδώ και τώρα και εσείς, με την πίεση και στήριξη όλων μας (...) Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη Βουλή για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων. Προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν την αποφασιστική άρνηση των άλλων κομμάτων. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του».
Είχε συναντήσει στην Κέρκυρα τους εκπροσώπους διαφόρων εργατοϋπαλληλικών σωματείων.
Ας θυμίσουμε, όσον αφορά τη λογική του ΚΚΕ, λίγα σημεία όσων δήλωσε μετά:
«Το κόμμα μας ιδρύθηκε ως κόμμα της εργατικής τάξης για την προάσπιση των συμφερόντων της πριν από 103 περίπου χρόνια και έκτοτε κάνει προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα απ' όλα τα μετερίζια. Πρώτα απ' όλα στους καθημερινούς αγώνες μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Και σήμερα όπου υπάρχουν τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, όπως και σε άλλες χώρες, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, η εργατική τάξη και ο λαός εξακολουθεί να υποφέρει και να μην απολαμβάνει όλο αυτόν τον πλούτο που παράγει ο ίδιος. Και η Κέρκυρα είναι ένας τέτοιος ευλογημένος τόπος, όπως είναι και όλη η Ελλάδα με τεράστιες δυνατότητες, που μένουν αναξιοποίητες ή υπονομεύονται από αυτό που λέγεται καπιταλιστικό κέρδος».
Και όλοι γνωρίζουμε, βέβαια, πως το ΚΚΕ στην Κέρκυρα με τα μέλη και τα στελέχη του βρίσκεται όσο μπορεί καλύτερα στις πρώτες γραμμές κάθε αγώνα, κάθε προσπάθειας για τη βελτίωση της ζωής, τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού, την αποτροπή της μετατροπής των πάντων σε εμπορεύματα, χωρίς «αλισβερίσια» με μεγάλα συμφέροντα, προωθώντας την ενότητα δράσης του λαού του νησιού.
Μα και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, θα έλεγε κανείς, αφού ξέρουμε όλοι ανεξαρτήτως ιδεολογικών προτιμήσεων ότι το εν λόγω κόμμα - πάνω εικονίζεται ο Δ. Κουτσούμπας μπροστά στον τοίχο εκτελέσεων στη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο - υπάρχει μόνο για τον λαό και όχι και για τους εκμεταλλευτές του.
Με όσες δυνάμεις κάθε φορά έχει σκύβει πάνω σε κάθε λαϊκό πρόβλημα και το αναδεικνύει μέσα και έξω από τη Βουλή, χωρίς να λογαριάζει ή να συγκαλύπτει τα αντιτιθέμενα σε λύσεις υπέρ του λαού και πολλαπλώς δικτυωμένα, όπως όλοι γνωρίζουμε, μεγάλα συμφέροντα.
Ακόμη, πράγμα εξίσου ωφέλιμο νομίζουμε για τον τόπο, το ΚΚΕ έχει αποκτήσει στο διάβα του χρόνου πολύ ξεχωριστούς, ιστορικούς, πραγματικά ακατάλυτους δεσμούς με την Κέρκυρα.
Από εδώ πέρασαν ως γνωστόν, επί πέντε περίπου δεκαετίες, σιδηροδέσμιοι στις φυλακές μα με αταλάντευτη πίστη στον λαό και περήφανοι ακόμη και μπροστά σε εκτελεστικά αποσπάσματα, πολλοί από τους καλύτερους γιους του. Πραγματικά εμβληματικές μορφές του.
Αρκεί να θυμηθούμε, για να εκτιμήσουμε το μέγεθος και την ποιότητα αυτών των ιστορικών δεσμών, τα εξής λόγια του Δ. Κουτσούμπα στην ομιλία που εκφώνησε στο Λαζαρέτο τα τέλη του 2021, μιλώντας για την Κέρκυρα:
«Στο νησί αυτό, το γεμάτο παλάτια και πύργους και εκμεταλλευτικά κάτεργα βασιλιάδων, κόμηδων, λόρδων, μυλόρδων, πριγκίπων, αυτοκρατόρων, μεγιστάνων του πλούτου, αναπτύχθηκε από νωρίς το εργατικό κίνημα (...) Είναι βαθιοί, πολύ βαθιοί, λοιπόν, οι δεσμοί του Κόμματός μας με τον λαό της Κέρκυρας (...) Εκφράζουμε σήμερα, από το ηρωικό Λαζαρέτο, την ευγνωμοσύνη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας προς τον κερκυραϊκό λαό για τη θερμή φιλοξενία και φροντίδα που επιφύλαξε στους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, όταν αυτοί απελευθερώθηκαν από τη νησίδα, με τη βοήθεια του ναυτικού κλάδου του ΕΛΑΣ, ενώ οι ναζί βομβάρδιζαν όλη την Κέρκυρα. Και όχι μόνον γι’ αυτό. Είμαστε ως Κόμμα ευγνώμονες για την ηθική και έμπρακτη πολλαπλή υποστήριξη του δημοκρατικού λαού της Κέρκυρας στα αμέτρητα μέλη, υποστηρικτές, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ που, μαζί βέβαια και με πολλούς Κερκυραίους, υπέφεραν επί μισόν αιώνα για το δίκιο του λαού στις αποτρόπαιες φυλακές της Κέρκυρας. Με το βαθιά ταξικό, δημοκρατικό κριτήριό του ο λαός εξέλαβε όλους εκείνους τους αγωνιστές ως σάρκα από τη δική του σάρκα. Ως μέρος του δικού του εαυτού. Όπως και ήταν πραγματικά σάρκα από την καλύτερη σάρκα του ελληνικού λαού. Από την Κέρκυρα πέρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, από το 1936 έως το 1940, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται στα μπουντρούμια της Ασφάλειας στην Αθήνα και από εκεί το 1941 στο Νταχάου, μέχρι το Μάη του 1945. Από την Κέρκυρα πέρασαν ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Άρης Βελουχιώτης. Ο Χαρίλαος Φλωράκης που το 1954 αντίκρισε πρώτη φορά την Κέρκυρα με αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια. Ο Μανώλης Γλέζος ως μέλος του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο Μήτσος Παπαρήγας και μία ατελείωτη λίστα κομμουνιστών και αγωνιστών (...) Αιώνιο τίτλο τιμής του κερκυραϊκού λαού αποτελεί η συμπαράσταση και η υποστήριξη που προσέφερε ειδικότερα στους μελλοθάνατους αγωνιστές τα χρόνια του ΔΣΕ, κυρίως από το 1947 έως το 1949, κατά τη διάρκεια των ζοφερών εκτελέσεων στο Λαζαρέτο (...) Από αυτόν τον ιερό για τον λαό μας και το Κόμμα μας βράχο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απευθύνει στον κερκυραϊκό και σε όλον τον ελληνικό λαό, κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για όλα όσα ο λαός μας επί δεκαετίες αγωνίζεται και λαχταρά. Για τα "Μεγάλα Μεγέθη", αφήνοντας στην άκρη τα "μικρά" και βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».
Στην ίδια εκδήλωση, ως γνωστόν, το ΚΚΕ είχε εξαγγείλει ήδη προωθούμενες ίδιες δράσεις - και με δικές του δαπάνες - για τη μνημειακή και πολύπλευρη ανάδειξη όλης της ιστορίας της μαρτυρικής νησίδας.
Δεν παρέλειψε εξάλλου το ΚΚΕ ούτε το να θέσει στη Βουλή - πιο πάνω εικονίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Θανάσης Παφίλης στο Μουσείο Σολωμού και έδρα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών με τον πρόεδρό της Περικλή Παγκράτη - το ζήτημα της ανακήρυξης του 2023, από τα αρμόδια υπουργεία, ως λογοτεχνικού Έτους Κωνσταντίνου Θεοτόκη, λόγω της συμπλήρωσης των 100 χρόνων εφέτος από τον θάνατο του μεγάλου αυτού Κερκυραίου λογοτέχνη. Δεν έπραξε τίποτε σχετικό εκπρόσωπος είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά το έπραξε το ΚΚΕ.
Υποθέτουμε, επιτρέψτε μας να προσθέσουμε κλείνοντας, πως η ενδεχόμενη εκλογή βουλευτή Κέρκυρας από τις τάξεις του κόμματος αυτού, πρώτου ως γνωστόν κόμματος στις δημοσκοπήσεις με κριτήριο την πολιτική αξιοπιστία όλων των πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν την ψήφο μας, θα χαροποιήσει κάθε άνθρωπο του τόπου που δεν δεσμεύεται σε «μεγάλα πορτοφόλια» και πρωτίστως επιθυμεί, όπως κι εμείς, τουλάχιστον μια πραγματικά άλλη κοινωνική ισορροπία, λιγότερο άδικη. Αυτό, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί με λίγα ή με πολλά από τα στοιχεία του προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας που προτείνει το ΚΚΕ και το επιλέξει ή όχι αυτή την Κυριακή.
Ισχύει απολύτως και ακόμη περισσότερο τώρα για το νησί μας, υποθέτουμε επίσης, λόγω των πολύ μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων που συγκεντρώνονται στην Κέρκυρα, κάτι που είχε πει για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τον λαό πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ο - εικονιζόμενος πιο πάνω σε επίσκεψή του στο νησί μας τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για την υποστήριξη προεκλογικού αγώνα του ΚΚΕ - μεγάλος μουσικοσυνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης.
Καθώς είναι φανερό ότι και πάλι πίσω από κούφια παχιά λόγια σχεδιάζονται πολλά όχι ευχάριστα για τη ζωή των πολλών, ταιριάζει πράγματι νομίζουμε να κλείσουμε αυτές τις γραμμές επαναλαμβάνοντας λόγια εκείνου, ειπωμένα το 2013, εννιά χρόνια πριν φύγει από τη ζωή αφήνοντας σε αυτό το κόμμα τη γνωστή πολιτική διαθήκη του για τα «Μεγάλα Μεγέθη» της ζωής:
«Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας»!
* Στην εισαγωγική φωτογραφία εικονίζεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη της Κέρκυρας τον Απρίλιο του 2014.
ΑΛΕΚΟΣ ΠΡΙΦΤΗΣ