Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 14:39

Το τεχνητό νησί, μια σούπερ φοροαπαλλαγή και η πρόοδος

texnitonisi002Ομολογούμε πως δεν μπορούσαμε να το διανοηθούμε. Δεν το χωρούσε, βλέπετε, η φτωχή φαντασία μας. Προωθούν κάποιοι επιτήδειοι σ' ετούτο το πιο όμορφο ίσως νησί της γης κατασκευή τεχνητού τουριστικού νησιού «αλά Ντουμπάι» με πολιτικές πλάτες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Αδύνατον, λέγαμε!

Ψέμα ολκής θα είναι! 

Τεχνητά τουριστικά νησιά, διότι βέβαια με ένα ανοίγει ο δρόμος για πολλά τέτοια εξαμβλώματα, άκουσον - άκουσον, στην Κέρκυρα;  

Μόνο συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να το δει στον ύπνο του, όχι στον ξύπνο του! 

Μόνον ως κακόγουστο ανέκδοτο ή εξωφρενική συκοφαντία εις βάρος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα χαρακτηρίζαμε πριν από μερικές εβδομάδες, φίλες και φίλοι, κάθε φήμη που θα έλεγε πως τα τρία αυτά κόμματα - που μας βομβαρδίζουν με τις μεγάλες διαφορές των θέσεών τους για την ανάπτυξη του τόπου - συμφωνούν να δημιουργηθεί ένα τεχνητό τουριστικό νησί «αλά Ντουμπάι» σ' ετούτο το πιο ωραίο ίσως νησί του κόσμου! 

Κι' όμως, όσο και αν δυσκολευόμαστε να το χωνέψουμε και τέτοιες που είναι οι μέρες δεν το διαλαλούν, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς συμφώνησαν: Να φτιαχτεί στα ανοιχτά της Ακτής Καλυβιώτη στη νοτιοανατολική Κέρκυρα, δηλαδή στο Περιβόλι, με άλλοθι «ανταλλάγματα» των επενδυτών για την «ανάπτυξη» της τοποθεσίας, ένα - ιδιωτικό φυσικά - τουριστικό νησί με πλωτές μαρίνες και πολυτελείς κατοικίες. Με υποτιθέμενο άλλοθι τα «ανταλλάγματα» ανάπτυξης της περιοχής, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων υπερψήφισαν τη σχετική μελέτη για τη δημιουργία του τεχνητού τουριστικού νησιού σε ακτές της νοτιοανατολικής Κέρκυρας.  Απίστευτο; Κι' όμως, αληθινό! 

Αποκάλυψαν έτσι όσο ποτέ μέχρι τώρα, κατά τη γνώμη μας, πόσο κίβδηλα προοδευτικά είναι τα «αναπτυξιακά» οράματα και τα προγράμματά τους για τον τόπο μας, με τα οποία μας παραμυθιάζουν ώστε να υποκλέψουν την Κυριακή την ψήφο μας.  

Συγχρόνως, μέχρι ποίου σημείου μπορούν να φτάσουν οι «συμπτώσεις» τους. 

Επίσης, πόσο αδίστακτα είναι ικανοί, πίσω από τις πλάτες μας, να ταυτίσουν την ανάπτυξη του νησιού μας ακόμη και με τις πιο καταστροφικές «επιθυμίες» επενδυτών αυτού του είδους, υπηρετώντας τη δική τους κερδοσκοπική λογική ανάπτυξης, με ιδιοποίηση μάλιστα κρατικών δανειακών πόρων του υποτίθεται σωτήριου και «αναπτυξιακού» για τον λαό ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. 

Με πραγματική θλίψη διαπιστώνουμε πόσο ικανοί είναι κάποιοι πολιτικοί ταγοί μας, για χάρη του «οράματος» όσων μεγάλων συμφερόντων με παχυλά πορτοφόλια είναι σε θέση να οικειοποιηθούν αυτούς τους πόρους,  να κάνουν ακόμη και τέτοια κατάχρηση της ψήφου μας. 

Με το επενδυτικό εφεύρημα των δήθεν «αντισταθμιστικών οφελών» είναι ικανοί, καθώς φαίνεται, να συμφωνήσουν - εκφράζοντας... επιφυλάξεις κατά τα άλλα για να διαφοροποιηθούν υποτίθεται - ακόμη και να γεμίσουν οι ακτές της γνωστής στα πέρατα της γης για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Κέρκυρας με τεχνητά τουριστικά νησιά! 

Έτσι, οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι της εσχάτως λεγόμενης «προοδευτικής» κεντροδεξιάς κυβέρνησης που λανσάρει η ΝΔ και της επί μακρόν λεγόμενης «προοδευτικής» κεντροαριστερής - σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που, ως αντίδοτο δήθεν, προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κρατούν σαν «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» αυτή την καταστροφική θέση τους όσον αφορά το τεχνητό νησί στο Περιβόλι. Δεν μιλούν καθόλου γι' αυτή!

Περιμέναμε, είναι αλήθεια, να περάσουν λίγες εβδομάδες από τότε που τα εν λόγω κόμματα συνέπλευσαν σε αυτή την απίστευτη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, μήπως τυχόν ήταν «εκτός γραμμής» η κοινή ψήφος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μήπως σώζοντας τη «χαμένη τιμή» των κομμάτων τους αντιδράσουν κατάλληλα οι Νομαρχιακές Επιτροπές αυτών των κομμάτων ή, έστω υποκριτικά, ψελλίσουν καθυστερημένα ένα σαφές «ΟΧΙ» κάποιοι από τους επίδοξους υποψήφιους βουλευτές τους. Κι' όμως, όπως φαίνεται αυτή είναι η κοινή θέση και των τριών αυτών κομμάτων, όλων τους! 

Κραυγάζει η σιωπή τους! 

Αν όντως όμως θεωρούν συμφέρουσα για τον λαό τη θέση τους, γιατί την κρύβουν; Γιατί δεν την υποστηρίζουν δημόσια ενώ μιλούν για χίλια δυο και υπόσχονται «αξιοποίηση» των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης για τις ανάγκες του λαού; Αντιθέτως, έχουμε απόλυτη σιωπή, συσκότιση για το μέγα αυτό θέμα. Συνένοχη και κραυγαλέα, θα λέγαμε, σιωπή! 

Το 'χουν κρυφό καμάρι και σιωπούν επ' αυτού για να μην πάρουμε χαμπάρι τι σόι... πρόοδος είναι αυτή που πρεσβεύουν και οι μεν και οι δε; Διακατέχονται, φαίνεται, από το σύνδρομο του φόβου των Ιουδαίων;  

Εύγε καθολικό αξίζει, πιστεύουμε, στους εκπροσώπους του ΚΚΕ που αντέταξε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο σκανδαλώδες «ΝΑΙ» των άλλων για το επιχειρούμενο έγκλημα!

Που απαίτησε με τους προοριζόμενους για τον επενδυτή και το σχέδιό του κρατικούς πόρους δεκάδων - ίσως και άνω των 100 - εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν λύσεις στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στη συγκεκριμένη και εγκαταλελειμμένη σε «μαύρο χάλι» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους τοπικούς εκπροσώπους τους περιοχή της νοτιοανατολικής Κέρκυρας και γενικότερα να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για τις ανάγκες του λαού της Κέρκυρας.  

Που φέρνουν στο φως το πού κατευθύνεται ευθέως ή εμμέσως, εις βάρος των συμφερόντων του λαού, η «μερίδα του λέοντος» των δανειακών πόρων του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο ομνύουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποσιωπώντας τελείως και αποκρύπτοντας προκλητικά από τον λαό ότι αυτό συνδέεται με εκατοντάδες «προαπαιτούμενα» - προτεραιότητες των μεγάλων εγχώριων και ξένων πορτοφολιών για να μας «αναπτύξουν» με δικά μας χρήματα! 

Η υπόθεση του τεχνητού ιδιωτικού τουριστικού νησιού στις ακτές της νοτιοανατολικής Κέρκυρας, που εξελίσσεται σαφώς ως «προπομπός» δημιουργίας και άλλων τέτοιων τεχνητών νησιών στον πανέμορφο τόπο μας με παρόμοιους τρόπους, αποτελεί σαφώς, πιστεύουμε, το μεγαλύτερο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της Κέρκυρας. 

Κριτήριο ψήφου

Ναι, κριτήριο ψήφου όλων μας στην επικείμενη ψηφοφορία της 21ης Μαΐου πρέπει να αποτελέσει, κατά τη γνώμη μας, το μέγα αυτό σκάνδαλο. 

Η σκανδαλώδης στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτό το τεράστιο θέμα, όπως και η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ εναντίον αυτού του κορυφαίου σκανδάλου, να αποτελέσουν ένα από τα βασικά κριτήρια της ψήφου στο νησί μας την ερχόμενη Κυριακή. 

Στην Κέρκυρα έχει καταρρεύσει άλλωστε με πάταγο, περισσότερο ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, το αφήγημα πως η οικονομική ανάπτυξη του τόπου και η ικανοποίηση των αναγκών του λαού συνδέονται δήθεν αναγκαστικά με την παροχή των κάθε λογής προνομίων που οι διαφορετικές κυβερνήσεις παρέχουν για την «προσέλκυση» μεγάλων επενδύσεων, τις οποίες τελικά χρυσοπληρώνουμε με χίλιους δύο τρόπους από τις τσέπες μας ή με την υποχρηματοδότηση αναγκαίων κοινωνικών τομέων και υποδομών.

Πόσους βαρόνους του χρήματος και της πολιτικής, πόσους Κροίσους να πρωτοθυμηθούμε που έχουν... προτιμήσει τα μέρη μας και εμείς τελικά απολαμβάνουμε το πιο άθλιο οδικό δίκτυο μεταξύ όλων των μεγάλων τουριστικών νησιών! 

Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί σε τόση γη τέτοιος συνωστισμός μεγάλων και διάσημων βαρόνων. Τι Ωνάσηδες, τι Goldman Sachs, πόσες και πόσες ελληνικές και ξένες μεγάλες φαμίλιες - σύμβολα του πλούτου και πολιτικής ισχύος μαζί με κερκυραϊκές, καθώς και βασιλιάδες και αυτοκράτορες και εμίρηδες, δεν έχουν «επενδύσει» με κάθε λογής «κίνητρα» και φθηνό ή και δανεικό και αγύριστο εγχώριο τραπεζικό χρήμα και σχεδόν φορολογική ασυλία σ' αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, όπου όμως εν μέσω τουριστικών ρεκόρ ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού μειώνεται και οι δυσκολίες της ζωής για τις πιο πολλές οικογένειες μεγαλώνουν! 

Μια φοροαπαλλαγή 10 εκατ. ευρώ

Δεν συζητούν καθόλου και δεν μας λένε λέξη όμως οι τρεις αυτές παρατάξεις, που τόσο... «προοδευτικά» δέχονται ακόμη και να μετατρέψουμε τα νερά των ακτών μας σε τεχνητά τουριστικά νησιά των κάθε λογής μεγαλοκεφαλαιούχων, ούτε για κάποια άλλα «λεπτά» θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με την «ανάπτυξη» που πρεσβεύουν.   

Πόσα και πόσα είναι, αλήθεια, τα κρίσιμα θέματα που δεν αγγίζουν καν ή προσπερνούν με επιδερμικές τοποθετήσεις στις «κοκορομαχίες» τους, επειδή συμπίπτουν, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο νησί μας! 

Να ένα από αυτά, πολύ χαρακτηριστικό νομίζουμε για όλα όσα συμβαίνουν στο οικονομικό πεδίο, ενώ πάνε όλο και πιο πίσω οι λύσεις των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη ζωή μας: 

Αφορά κάτι που συνέβη προ ημερών, πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές. Ήταν μια μέρα που ίσως θα μάθατε κι εσείς όπως κι εμείς ότι στις Βρυξέλλες ο γνώριμός μας στην Κέρκυρα «προοδευτικός» Ιταλός επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι διακήρυξε πως είναι ώρα κι εδώ στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, αφού τελειώσαμε με τον γνωστό τρόπο από τον κορονοϊό και τις έκτακτες δαπάνες του, να επανέλθουμε σε «δημοσιονομική πειθαρχία» και σε υψηλά κρατικά «πλεονάσματα», ώστε να εξασφαλίσουμε «διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως άλλωστε εξηγούν στα «ψιλά γράμματα» των προγραμμάτων τους ότι δεσμεύονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και άλλοι «πρόθυμοι» να στηρίξουν τις κυβερνήσεις τους. Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό επεισόδιο στο σίριαλ των παχυλών «κινήτρων» σε μεγαλοεπενδυτές στην Κέρκυρα.

 

texnitonisi003

 

Αφορά «επενδυτικά κίνητρα» που προσφέρουν οι κυβερνήσεις τους νομίμως, βάσει «αναπτυξιακών» νόμων που φέρουν τις υπογραφές και τις σφραγίδες και των τριών τους. «Κίνητρα» σαν εκείνο της φοροαπαλλαγής 4.000.000 ευρώ που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος επιχειρεί να κάνει... αγνώριστη την απίστευτης ομορφιάς περιοχή του Ερημίτη στη βόρεια Κέρκυρα και τώρα φέρεται να θέλει να την πουλήσει σε άλλους, με «προίκα» τα υπεσχημένα «κίνητρα». Τον ξένο επενδυτή, θα το θυμόσαστε, που ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τον ενθαρρύνει στο έργο του και να το διαφημίσει ως ευεργετικό και αναπτυξιακό, το 2020 είχε έλθει στην Κέρκυρα και είχε πάει στον Ερημίτη - από εκείνη την επίσκεψή του είναι η πιο πάνω φωτογραφία - με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, παραλείποντας αγενώς να καλέσει στην ωραία τελετή και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννη Δραγασάκη που είχε υπογράψει - με το αριστερό ή με το δεξί θα σας γελάσουμε - εκείνη τη φοροαπαλλαγή. 

Ε, λοιπόν, παροχή φοροαπαλλαγής ύψους 10.000.000 ευρώ, παρακαλώ, όπως βεβαιώνει το εξειδικευμένο και πάντα καλά πληροφορημένο στα θέματα του Τουρισμού «bizness.gr», έχει αποφασιστεί τώρα υπέρ μεγάλης ξενοδoχειακής εταιρείας εγχώριων και ξένων κεφαλαίων που ανεγείρει, για να το θέσει άμεσα σε λειτουργία, μεγάλο Luxury All Inclusive ξενοδοχείο στη βορειοανατολική Κέρκυρα! 

Αποτελεί λεπτομέρεια, πιστεύουμε, το όνομα της επιχείρησης ή το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί και μονάδα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί μας. Όλα βάσει νόμων και πρακτικών που εφάρμοσαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ από κυβερνητικές θέσεις φαίνεται να έγιναν άλλωστε. Δυστυχώς αυτή είναι, αποδεδειγμένα, η «δίκαιη ανάπτυξη» που από κοινού πρεσβεύουν οι υποστηρικτές μιας είτε κεντροδεξιάς κατεύθυνσης είτε κεντροαριστερού προσανατολισμού «προοδευτικής» διακυβέρνησης των κομμάτων αυτών μόνων τους ή σε συνδυασμούς μεταξύ τους και με άλλους «πρόθυμους», ασχέτως όσων διακηρύσσουν αυτές τις ημέρες. Τα γνωστά υποζύγια, όλοι εμείς, θα αναπληρώνουμε τους φόρους που στοιχίζουν οι αμέτρητες φοροαπαλλαγές και τα λοιπά «κίνητρα» κάθε είδους που εξασφαλίζουν στους λίγους εν ονόματι της «ανάπτυξης» που πρεσβεύουν, χωρίς να αναφέρουν λέξη στα «προοδευτικά» προγράμματά τους για όλα αυτά τα πλουσιοπάροχα και σκανδαλώδη «κίνητρα»!    

Μούγκα κυριολεκτικά, φίλες και φίλοι, για όλα αυτά τα ουσιώδη στα οποία συμπίπτουν, μεταφέροντας τα οικονομικά βάρη στους πολλούς!

Όσο για τους εργαζόμενους στη νέα πολυτελέστατη ξενοδοχειακή μονάδα... καταβάλλεται προσπάθεια, λέγεται, ώστε να είναι γύρω στο 50% οι Κερκυραίοι εργαζόμενοι σε αυτήν, με τους γνωστούς όρους υπερεκμετάλλευσης. Πλούσια «ανταλλάγματα», ε;  

Κάπως έτσι, ενώ κάποιες πολιτικές έριδες επικεντρώνονται σε άλλα θέματα για μια στοιχειώδη πρόσβαση στις ακτές, όπως ήταν αναμενόμενο οι αρχικώς εγκεκριμένοι όροι ανέγερσης και δυναμικότητας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας - που κατασκευάζεται σε μια μεγάλη έκταση όπου σημαντικό μέρος έχει εδώ και χρόνια κηρυχθεί προστατευόμενο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους - έχουν γίνει κυριολεκτικά «λάστιχο». Όπως άλλωστε «λάστιχο» έχουν γίνει και τα υποτιθέμενα «ανταλλάγματα» που αυτή θα προσέφερε υπέρ των κατοίκων της περιοχής και του οικείου Δήμου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη συγκατάθεσή τους να κατασκευαστούν λίγες εκατοντάδες ξενοδοχειακές κλίνες σ' αυτό το ιδιαίτερου κάλλους τοπίο του νησιού. Μετά από το αρχικό «Οκ» που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα ειδικότερα η πλευρά πρώην υπουργών της που σήμερα συμμετέχει στο ΜέΡΑ 25, μια πρώτη τροποποίηση επί ΝΔ ανέβασε τη δυναμικότητα της φαραωνικής μονάδας στις 804 κλίνες, για να ακολουθήσει έγκριση νέας μελέτης που τις αυξάνει, ως «κερασάκι στην τούρτα» της σούπερ φοροαπαλλαγής, στις 1.249 κλίνες! 

Η μία κυβέρνηση, βλέπετε, παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη και λόγω «σύμπτωσης» αντιλήψεων σε τέτοια κεφαλαιώδη θέματα συνεχίζει αναλόγως στην ίδια ρότα, την ίδια ώρα βέβαια που συγκρούεται με την προηγούμενη για άλλα θέματα, συνήθως μάλιστα με υποκριτικό τρόπο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ρίζα του κακού!

Είναι ή δεν είναι λοιπόν ορθή η πολιτική εκτίμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είτε συμφωνούμε λίγο είτε πολύ με τις συνολικές θέσεις του, πως το πιο επίκαιρο και βασικό - και θεμελιώδες ακριβώς για το σήμερα και για το αύριο - κοινωνικοπολιτικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών είναι «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»; 

Είναι η δεν είναι κυρίαρχο, με βάση τη ζωή μας, αυτό το σύνθημα που ακούστηκε βροντερά και στην Κέρκυρα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το γνωστό έγκλημα - τραγωδία των Τεμπών; 

Και μήπως έχουν δίκιο ο κ. Τζεντιλόνι και οι άλλοι οικονομικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον,  ξέροντας καλά τι μας επιφυλάσσουν ούτως ή άλλως τα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά «προοδευτικά» κυβερνητικά σχήματα, που συμπίπτουν στη σιγουριά ότι «είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική», ό,τι και αν τάζουν τώρα τα γνωστά κόμματα;

 

texnitonisi004

 

Αλλά για το ενδεχόμενο να μη θυμηθήκατε ακόμη ποιος ακριβώς είναι ο Πάολο Τζεντιλόνι που προαναφέραμε και πότε τον γνωρίσαμε από κοντά, οφείλουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα με λίγες γραμμές για εκείνον. 

Τον γνωρίσαμε στο νησί μας τις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Είναι το πρόσωπο που εικονίζεται στην πιο πάνω φωτογραφία όρθιο δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Βρέθηκε στα Παλαιά Ανάκτορα της πόλης μας ως - «προοδευτικός» κι αυτός - πρωθυπουργός που ήταν τότε στη χώρα του, την Ιταλία. Ήταν καλεσμένος του πρωθυπουργού της χώρας μας, που προτίμησε, αντί να αρκεστεί σε ένα ξερό Δελτίο Τύπου, να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην απόφαση της κυβέρνησής του να προωθήσει κι αυτή ακόμα πιο πολύ την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών της Ελλάδας σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες και τους όρους της ΕΕ και να ξεπουλήσει σε Ιταλούς τη δημόσια εταιρεία που εκτελούσε τα επιβατικά και εμπορευματικά δρομολόγια του ΟΣΕ. 

Έτσι, λοιπόν, ο Πάολο Τζεντιλόνι το 2017 ήλθε στο νησί μας και έφερε μαζί του και κάποιους υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η πανηγυρική τελετή διανθίστηκε με συζητήσεις για κοινές μπίζνες ιταλικών και ελληνικών μεγάλων εταιρειών και δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενώπιόν τους υπογραφή της συμφωνίας για το ξεπούλημα της εταιρείας του ΟΣΕ πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και νυν Hellenic Train, που αποτυπώθηκε στην πιο πάνω φωτογραφία, διαφημίστηκε με εκατέρωθεν σχετικές δηλώσεις. 

Έπρεπε, βλέπετε, να... συνηθίσουμε, να αποδεχθούμε ως πρόοδο την αντίληψη ότι τα πάντα, δηλαδή και όλα τα θεωρούμενα δημόσια αγαθά, πρέπει για το καλό μας να γίνονται όλο και πιο πολύ εμπόρευμα, ασχέτως όσων λέγονται από τους μεν ή τους δε προεκλογικά! 

Άξιζε γι' αυτό, χωρίς ντροπή από κανέναν τους, ολόκληρη φιέστα με τον «προοδευτικό» Ιταλό χειροκροτητή των αντιλαϊκών μνημονίων για άλλοθι!

 

texnitonisi005

texnitonisi006

 

Νομίζουν ότι ξεχάσαμε; Ότι διαγράψαμε από τη μνήμη μας αυτό που συνέβη στο νησί μας τις 14 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή πέντε και πλέον χρόνια πριν από την τραγωδία των Τεμπών; Ότι ξεχάσαμε τις τυμπανοκρουσίες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και τις ειρωνικές επιδοκιμασίες του τοπικού ΠΑΣΟΚ και της τοπικής ΝΔ για την υιοθέτηση της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα θέματα του ΟΣΕ, ενώ οι τοπικές οργανώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών στρωμάτων με την υποστήριξη του τοπικού ΚΚΕ διαδήλωναν για τα λαϊκά δίκαια - από εκείνη τη διαδήλωση προέρχονται οι πιο πάνω φωτογραφίες - επιμένοντας ότι προέχουν τα λαϊκά συμφέροντα; 

Έχει αποδειχθεί για τα καλά, νομίζουμε, ότι η ανάπτυξη που προωθούν τα γνωστά κυβερνητικά κόμματα, μια ανάπτυξη που διαφέρει ριζικά από εκείνη που πρεσβεύει το ΚΚΕ με το δικό του πρόγραμμα εργατικής και λαϊκής εξουσίας - διακυβέρνησης, πραγματικά «τσακίζει τη ζωή των πολλών», όπως έλεγε ένα από τα συνθήματα εκείνης της μαζικής διαδήλωσης τις 14 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα γενικής και καθολικής απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ εναντίον εκείνου του ξεπουλήματος και για ποιοτικές, ασφαλείς και φθηνές σιδηροδρομικές μεταφορές. 

Έδινε συγχαρητήρια τότε στην κυβέρνηση ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, που σήμερα από τη θέση του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ κάνει σαφές ότι για τη «σταθεροποίηση και τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης» θα κινείται εναντίον χωρών με οικονομικά μεγέθη όπως αυτά της Ελλάδας η «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» και θα τίθενται σε «καραντίνα» αν... ξεφεύγουν από τις δεσμεύσεις για ματωμένα «πλεονάσματα» της έκτασης αυτών που έχουν συναποδεχθεί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνιά τους! 

Επέκριναν τότε διάφοροι «προοδευτικοί» παράγοντες τις εργατικές - λαϊκές οργανώσεις και το ΚΚΕ για τη στάση τους, για τη λαϊκή διαδήλωση που έγινε και τη δίκαιη λαϊκή εναντίωση που υψώθηκε. 

Ένα κόμμα με πολύ βαθιές ρίζες στο νησί μας. Που με καθαρό πρόσωπο διεκδικεί και πάλι κοινοβουλευτική έδρα στο νησί μας και είναι το μόνο που φοβούνται τα μεγάλα πορτοφόλια. Που έλαβε, θυμίζουμε, σε 23 περιοχές του τόπου μας διψήφια ποσοστά, μεταξύ 10%-32%, στις εκλογές του 2019. Που και χωρίς να έχει βουλευτή του νησιού στις τάξεις του την περίοδο 2019-2023 έδωσε μάχες στη Βουλή για τα συμφέροντα του λαού της Κέρκυρας, πέραν των άλλων και μέσω κατάθεσης 29 Ερωτήσεων και άλλων επιπλέον κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι Αναφορές, για μεγάλα τοπικά ζητήματα, αναδεικνύοντάς τα στις πραγματικές διαστάσεις τους και πιέζοντας για αληθινές - και όχι επιφανειακές - λύσεις.

Τελικά, με τόσες «συμπτώσεις» επί της ουσίας που ζήσαμε και παλαιότερα και την τελευταία τετραετία στο νησί μας από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο κούφιων αντιπαραθέσεων για τον έναν ή τον άλλο διοικητή και για τον έναν ή τον άλλο μεγαλοεπενδυτή με άσφαιρα πυρά και 

συγκάλυψη των πιο μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται την Κέρκυρα στερώντας πόρους για τις λαϊκές ανάγκες, μάλλον δεν πρέπει να μας ξενίζει το πικρό γεγονός ότι και στο επιχειρούμενο έγκλημα στη νοτιοανατολική Κέρκυρα πάλι «τυχαίνει» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συμπλέουν! 

Δεν αμφιβάλλουμε ότι εκείνος ο αείμνηστος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διαχώρισε τη θέση του από αυτό παραιτούμενος θα επαναλάμβανε βροντερά και σήμερα κάποια πολύ εύστοχα λόγια του που μας έχουν μείνει αξέχαστα. 

Πού είσαι Σπύρο Πλασκοβίτη να δεις τι υποστήριξη έχουν οι επενδυτές - φονιάδες, όπως έλεγες, της Κέρκυρας! 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

1

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 14:49

Please publish modules in offcanvas position.