Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 16:42

Αλεξάκης Γιώργος

alex1Ο μυλεργάτης Γιώργος Αλεξάκης, ο καλύτερος άνθρωπος του νησιού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγενείς του, γεννήθηκε στο χωριό Δουκάδες τις 23 Δεκεμβρίου 1910. Μπήκε από παιδί στη βιοπάλη και δούλεψε για πολλά χρόνια σε αλευροβιομηχανία της πόλης. Ξεχώρισε για τις αξίες του, το βαθύ  αίσθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς του, το ακατάβλητος σθένος του και την πίστη του στα δίκαια της εργατικής τάξης.

Κέρδισε ως μυλεργάτης την καταξίωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο αλευροποιίας Δαλιέτου - Μπάκλη, στο προάστιο της Γαρίτσας. Εκλέχτηκε μεταπολεμικά πρόεδρος του σωματείου τους.

«Αγωνιστής από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι τη μέρα που έφυγε», όπως τον περιγράφουν στη συνοικία Κουλίνα όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια, συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου, μετέχοντας ενεργά στους αγώνες της εποχής. Αντιμετώπισε ανυποχώρητα τις μετεμφυλιακές διώξεις και τιμωρήθηκε γι' αυτό με τη φρίκη της Μακρονήσου. Αργότερα στοιχήθηκε στις γραμμές της μεταπολεμικής ΕΔΑ και πλήρωσε τις κομμουνιστικές του ιδέες με πολύχρονη εξορία τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών του 1967. Εξορίστηκε στη Γυάρο. 

 

alex2

Σε διαδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στο Λιστόν

 

Μετά τη χούντα βρέθηκε στις πρώτες γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, εκπροσωπώντας αυτήν και τους εργατοϋπάλληλους του νησιού στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου της πόλης της Κέρκυρας, όπου έθετε επιτακτικά τα ζητήματα της εργατικής τάξης. Αληθινός, ακριβοδίκαιος, πάντα έτοιμος να απλώσει το χέρι του για να προσφέρει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, εκλέχτηκε στη θέση του δημοτικού συμβούλου δύο τετραετίες, απολαμβάνοντας τη γενική εκτίμηση και τον σεβασμό. Για τους αγώνες του την περίοδο της Κατοχής εναντίον της ιταλικής και γερμανικής κατοχής τον Μάιο του 1985 αναγνωρίστηκε από το επίσημο κράτος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Εργάστηκε στον Δήμο της Κέρκυρας, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

 

alex3

Σε πικετοφορία στην πόλη

 

«Είχε αξίες και ήθος, ήταν ακριβοδίκαιος, αληθινός αγωνιστής για τη δικαιοσύνη», αναφέρει ο γιος του Γιάννης Αλεξάκης.

 

alex4

 

Μέχρι τα βαθιά του γεράματα ο Γιώργος Αλεξάκης έμεινε πιστός στις ιδέες του ΚΚΕ και το υποστήριζε με κάθε δυνατό τρόπο. Τον θυμούνται ως έφηβο να μετέχει περήφανα και στις πικετοφορίες στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας.

Πέθανε στην Κέρκυρα, σε ηλικία 86 ετών, τις 27 Ιουλίου 1996.

2

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 16:15

Please publish modules in offcanvas position.