Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 21:35

Βλάσσης Βασίλης

blassis vasΟ Βασίλης Ιω. Βλάσσης (Τζαραντώνιος), αδελφός του εκτελεσμένου το 1949 Θανάση Βλάσση, γεννήθηκε στον οικισμό Ποτάμι της Λευκίμμης, στο νότιο άκρο του νησιού της Κέρκυρας, το 1918.

Την περίοδο της Κατοχής τάχθηκε με το ΕΑΜ και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του πνοή.

Αν και είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και βρέθηκε στο Μέτωπο με την κήρυξη του πολέμου το 1940, το 1947 στάλθηκε επιστρατευμένος στο κολαστήριο της Μακρονήσου, λόγω των ιδεών του και της δράσης του στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο νησί. 

Στάθηκε δίπλα στον επίσης κομμουνιστή αδελφό του Θανάση το 1949, όταν τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον εκτέλεσαν, καταγγέλοντας το βάρβαρο, αντιδραστικό μεταπολεμικό καθεστώς και τον βιασμό της θέλησης, των ελευθεριών και των οραμάτων του λαού.

Παρά τις επαγγελματικές και άλλες διώξεις που αντιμετώπισε, υποστήριξε δυναμικά στη συνέχεια την ΕΔΑ και μετά τη μεταπολίτευση του 1974 το ΚΚΕ. Ήταν καφεπώλης στο Ποτάμι, δίπλα στη γέφυρα του ποταμιού που διασχίζει την περιοχή.

Πιστός μέχρι τέλους στην Κόκκινη Σημαία, ο Βασίλης Βλάσσης πέθανε στη Λευκίμμη, σε ηλικία 84 ετών, τις 20 Σεπτεμβρίου 2002.

3

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 18:13

Please publish modules in offcanvas position.