Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 18:22

Βλάσσης Σίμος

vlassis1Ο Σίμος Βλάσσης (Κατσανής) γεννήθηκε στο χωριό Ριγγλάδες της περιοχής Λευκίμμη το 1917. Συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες της κατοχικής περιόδου με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.

Είχε στρατευτεί για ένα διάστημα στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και είχε λάβει μέρος στη μάχη στο Ελ Αλαμέιν.

Τη νύκτα της 13ης Οκτωβρίου του 1947, μαζί με άλλους δεκαπέντε συντρόφους του, που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, πέρασε με καΐκι από τη Λευκίμμη στην Αλβανία, με σκοπό να φθάσει στην Ήπειρο και να ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), για να πολεμήσει για τα ιδανικά του, αν και  η οργάνωσή τους είχε κρίνει χρήσιμη τη συνέχιση των αγώνων τους στο μέρος τους.

Ο Σίμος (Συμεών) Βλάσσης στρατεύτηκε με τον Δημοκρατικό Στρατό και έγινε μαχητής-σαμποτέρ στα τμήματα της VIII Μεραρχίας του στην Ήπειρο. Σκοτώθηκε σε ηλικία 31 ετών, τις 27 Απριλίου 1948, πολεμώντας στην Καστάνιανη Πωγωνίου, τη στιγμή που προσπαθούσε να ανατινάξει εχθρικό οχυρό.

Με ημερήσια διαταγή της μεραρχίας του τις 24 Ιουλίου 1948 ονομάστηκε επιλοχίας _τιμημένος νεκρός_ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

vlassis2

Στη Λεγεώνα των Ξένων (πρώτος από αριστερά)

 

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λευκίμμης το όνομα του Σίμου Βλάσση έχει δοθεί σε δρόμο της περιοχής.

Επίσης, το όνομά του περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα των Κερκυραίων κομμουνιστών και φίλων του ΚΚΕ που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά του.

1

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 11:20

Please publish modules in offcanvas position.