Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 21:29

Γισδάκης Λένιν

 ResizedGisdakisL12Ο Λένιν Γισδάκης γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτύλας το 1920. Βαφτίστηκε από την οικογένειά του Λένιν προς τιμήν του μεγάλου Ρώσου επαναστάτη, καθώς στο χωριό είχε μεγάλο αντίκτυπο και είχε προκαλέσει ενθουσιασμό η σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση του ρωσικού λαού.

Σε νεαρή ηλικία έκανε αγροτικές εργασίες, δουλεύοντας σε κτήματα στη γειτονική περιοχή Μπαρμπάτι. Αργότερα ήταν αρτεργάτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ελαιοκαλλιέργεια στο χωριό του

.Την περίοδο της Κατοχής τάχθηκε με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Επί ιταλικής Κατοχής είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στις φυλακές του νησιού.

 Για τις επιλογές του εκείνης της περιόδου οδηγήθηκε μετά στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ως στρατιώτης. Έμεινε εκεί τρία χρόνια και έξι περίπου μήνες, ως το 1952. 

 

gisd l1 gisd l2
Στη Μακρόνησο (δεξιά)   Στη Μακρόνησο (πρώτος δεξιά όρθιος)

 

Έμεινε πιστός στις ιδέες του και υποστήριξε αργότερα την ΕΔΑ και μετά τη μεταπολίτευση του 1974 το ΚΚΕ, μέχρι τον θάνατό του. 

Ο Λένιν Γισδάκης πέθανε στον Σπαρτύλα, σε ηλικία 90 ετών, τις 20 Μαρτίου 2010.

 

gisd l3 gisd l4
Πάλι στη Μακρόνησο (πρώτος αριστερά)                Εδώ πρώτος αριστερά

 

«Ήταν ένας αγνός, ρομαντικός και έντιμος ιδεολόγος για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν κοίταζε να ωφεληθεί από τις καταστάσεις», αναφέρει για τον πατέρα του ο γιος του Μάνθος Λ. Γισδάκης.

2

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 17:52

Please publish modules in offcanvas position.