Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 11:00

Γραμμένος Χαρίλαος

gramx180

Ο Χαρίλαος Γραμμένος γεννήθηκε στο χωριό Σιναράδες το 1921.

Νεαρός ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία και έμεινε πιστός σε αυτό μέχρι το τέλος της ζωής του.

Άνθρωπος φιλομαθής και φιλοπρόοδος, με σταθερές αξίες, κέρδισε την εκτίμηση των συγχωριανών του.

Τάχθηκε στο πλευρό των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ στα νιάτα του και στο πλευρό της ΕΔΑ μεταπολεμικά. Στρατεύτηκε εκ νέου στο πλευρό του ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση του 1974.

Επαγγελματικά, σε πρώτη φάση ασχολήθηκε με οικογενειακά κτήματα στο χωριό. Στη συνέχεια ασχολήθηκε, παράλληλα, με την παραγωγή ασβέστη και αργότερα έφτιαξε στο χωριό μπακάλικο. 

«Ήταν διαβασμένος, φανατικός υποστηρικτής του ΚΚΕ πάντα και γενικά αποδεκτός και αγαπητός στο χωριό», αναφέρει η κόρη του Αγγελική Γραμμένου. «Θυμάμαι ότι τον καιρό της Χούντας δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί. Η Αστυνομία ερχόταν κι έψαχνε το σπίτι μας... », προσθέτει.

 

gramm ch1

Σε μνημείο αγωνιστών

 

Ο Χαρίλαος Γραμμένος άφησε δημιουργικό έργο στο χωριό του, καθώς οι συγχωριανοί του εκτίμησαν τις αρετές και τις ικανότητές του και τον εξέλεξαν δύο φορές κοινοτάρχη Σιναράδων. Την πρώτη αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και τη δεύτερη το 1978 μέχρι το 1982, οπότε δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Το όνομά του συνδυάστηκε με την προώθηση ζωτικών έργων στο χωριό. 

 

gramm ch2

Ταυτότητα της ΠΕΑΕΑ

 

 Για τη δράση του την περίοδο της Κατοχής αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). 

Ο Χαρίλαος Γραμμένος πέθανε σε ηλικία 87 ετών στους Σιναράδες, τις 21 Μαρτίου 2008, πιστός στην Κόκκινη Σημαία.

3

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 20:10

Please publish modules in offcanvas position.