Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 09:49

Καπαγεωργόπουλος Σπύρος

kapageorgo1 1 001Ο Σπύρος Καπαγεωργόπουλος γεννήθηκε το 1914 στο κεφαλοχώρι Άγιος Ματθαίος, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Ο πατέρας του ήταν χωροφύλακας από την Πάτρα και είχε μετατεθεί στο χωριό αυτό, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

Η δουλειά του πατέρα του δεν εμπόδισε τον Σπύρο Καπαγεωργόπουλο να ασπαστεί την ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου και να ταχθεί με το ΚΚΕ στο νησί, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της δικτατορίας Μεταξά.

Την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής της Κέρκυρας ο Σπ. Καπαγεωργόπουλος έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, συμμετέχοντας στη μονάδα του εφεδρικού ΕΛΑΣ που είχε την έδρα της στο γειτονικό χωριό Στρογγυλή.

Το 1946 συνελήφθη από τις κρατικές αρχές για τις ιδέες και τη δράση του και κρατήθηκε στο Παλαιό Φρούριο και στις φυλακές της πόλης του νησιού.

Παρέμεινε σταθερός στις ιδέες του. Συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα, συμμετέχοντας αργότερα στην ΕΔΑ. Επίσης, λειτούργησε στο χωριό παντοπωλείο, ενώ συνέχιζε να ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Η ακεραιότητά του, το σθένος του και το πάθος του για δημιουργία και πρόοδο εκτιμήθηκαν βαθιά από τους συγχωριανούς του.

Το 1964 εκλέχτηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Ματθαίου. Η δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967 τον καθαίρεσε από κοινοτάρχη για να τοποθετήσει στη θέση του δοτό πρόεδρο.

 

kapageorgo1 2

Εδώ (αριστερά) με συντρόφους του στο χωριό

 

Ωστόσο, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που ηγήθηκε της Κοινότητας, έμεινε στη μνήμη των κατοίκων για τη μεγάλη συμβολή του και από τη θέση του κοινοτάρχη στην κοινωνική πρόοδο στο χωριό του. Σε μια περίοδο κατά την οποία στην κερκυραϊκή ύπαιθρο δεν υπήρχαν ακόμη δίκτυα ύδρευσης και άλλες βασικές υποδομές, με την προσωπική εργασία του ίδιου και πολλών κατοίκων του χωριού έγινε κατορθωτό να υδροδοτηθούν τα σπίτια και να δημιουργηθούν οι πρώτες αποχετεύσεις. Επίσης, εκείνη την περίοδο, με τη δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε η Φιλαρμονική του Aγίου Ματθαίου, η οποία συνεχίζει να προσφέρει πολιτιστικό έργο έως τις μέρες μας.

Σταθερός στις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του, ο Σπύρος Καπαγεωργόπουλος υποστήριξε και πάλι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το 1974, μετά τη νομιμοποίησή του.

Πέθανε στο χωριό Άγιος Ματθαίος, σε ηλικία 66 ετών, τον Απρίλιο του 1980.

«Ήταν βαθιά αριστερός και εκ πεποιθήσεως έντιμος. Για να καταλάβετε, όταν ήταν κοινοτάρχης άφηνε τον μισθό του στην Κοινότητα...», αναφέρει για τον πατέρα του ο γιος του Γιώργος Καπαγεωργόπουλος.

4

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 10:01

Please publish modules in offcanvas position.