Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 15:19

Κοντάλιπος Λένιν

kont l2

Ο Λένιν Κοντάλιπος γεννήθηκε στο χωριό Βελονάδες, στη βόρεια Κέρκυρα, το 1926.

Τον βάφτισε Λένιν, προς τιμήν του κορυφαίου Ρώσου επαναστάτη, ο Κερκυραίος φιλόλογος κομμουνιστής Νίκος Βαρότσης.

Ασχολήθηκε στη ζωή του με αγροτικές καλλιέργειες στο χωριό, όπως κι ο πατέρας του Γιάννης Κοντάλιπος, που είχε πάρει μέρος το 1911 στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας.

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, έφηβος ακόμα, ο Λένιν Κοντάλιπος συντάχθηκε με το ΕΑΜ, με τον ΕΛΑΣ, με τις ιδέες της Οκτωβριανής ρωσικής Επανάστασης του Λένιν και των μπολσεβίκων, με το ΚΚΕ.

Σε ηλικία 20 χρόνων, το 1946, ενώ είχε κληθεί να υπηρετήσει στον κυβερνητικό Στρατό, στη διάρκεια της θητείας του συνελήφθη.

Φυλακίστηκε επί τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια στάλθηκε σε τόπους εξορίας. Επέστρεψε στο χωριό του, με ακλόνητη την πίστη του, το 1949.

 

kont l1

Το μνήμα στον τάφο του στους Βελονάδες

 

«Παρέμεινε σταθερός στις ιδέες του με το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας μεταπολεμικά την ΕΔΑ μέχρι τη μέρα που έκλεισε τα μάτια του», αναφέρει ο γιος του Σπύρος Κοντάλιπος.

«Ο πατέρας μου, όπως κι ο παππούς μου, ήταν από παιδί κομμουνιστής. Όλη η οικογένειά μας ήταν μαζί τους. Την αδελφή του πατέρα μου τη βάφτισαν Ρόζα, επειδή έτσι ονομαζόταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ», προσθέτει ο άλλος γιος του, Γιάννης Κοντάλιπος.

Ο Λένιν Κοντάλιπος πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962, σε ηλικία 36 χρόνων, στους Βελονάδες. Ήταν κομμουνιστής μέχρι τη στερνή πνοή του.

3

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 22:08

Please publish modules in offcanvas position.