Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 21:46

Κουλούρης Νίκος

koulouris nikos1Ο Νίκος Κουλούρης (Λαέτος) γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις 27 Ιανουαρίου 1946.

Σπούδασε οικονομικά και η βασική επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν οικονομολόγος. Επίσης, είχε εμπορικές δραστηριότητες.

Ασπάστηκε νεαρός την κομμουνιστική κοσμοθεωρία και έμεινε πιστός σε αυτήν. Οργανώθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ήταν ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Λευκιμμαίων, όταν αυτός συστάθηκε. Εκλέχτηκε με την υποστήριξη του ΚΚΕ για δύο τετραετίες, πρώτα το 1986 σε ηλικία 40 ετών και στη συνέχεια το 1990.

Το 1994 εξέδωσε έντυπο με απολογισμό του έργου της δημοτικής παράταξης και του ιδίου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κέρκυρα.

Το 2018 συνέγραψε και εξέδωσε, με επιμέλεια του γιου του Αλέξανδρου Κουλούρη, το βιβλίο «Ονόματα στους δρόμους της Λευκίμμης», βάσει της ονοματοθεσίας των δρόμων και πλατειών που αποφασίστηκε επί δημαρχίας του το 1990.

Πέθανε στην Αθήνα, τις 6 Ιουνίου 2019, σε ηλικία 73 ετών. Η σορός του, σύμφωνα με επιθυμία του, αποτεφρώθηκε.

Άφησε πίσω του πλούσιο έργο για την ανάπτυξη της Λευκίμμης και την ανακούφιση των κατοίκων της, το οποίο ανακόπηκε όταν οι πολιτικές δυνάμεις της εποχής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συνασπισμός συνεργάστηκαν για να σταματήσουν αυτή την προσπάθεια του ίδιου και της παράταξής του.

Η οργάνωση του δήμου και των υπηρεσιών με τρόπο σύγχρονο για την εποχή, ο βιολογικός καθαρισμός της Λευκίμμης, η αποχέτευση, η πολεοδόμηση της περιοχής Κάβος, η πολεοδόμηση του χώρου του Μώλου και των Αλυκών και η ανάδειξή του ως ιστορικού χώρου της περιοχής, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στην Ανάληψη, το κτίριο Κογεβίνα, το λιμάνι, οι αγώνες για το νερό και η αξιοποίηση της λίμνης Μοσχόπουλου, η εκτεταμένη επισκευή και συντήρηση σχολικών υποδομών, η συντήρηση αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας ήταν έργα πνοής που άλλα ξεκίνησαν, άλλα είχαν δρομολογηθεί και άλλα είχαν ολοκληρωθεί επί της δημαρχίας του.

«Ο Νίκος Κουλούρης ανήκει», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, «στη γενιά των κομμουνιστών δημάρχων που υπηρέτησαν τις λαϊκές ανάγκες με πάθος και όραμα και στηρίχτηκαν και τίμησαν το λαό και τους αγώνες του. Αφήνει πίσω του μια μεγάλη κοινωνική και αγωνιστική παρακαταθήκη».

 

koulouris nikos2 koulourisN03

 

 Επίσης, σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιας Κέρκυρας τόνισε: «Με την παρουσία του στα κοινά του τόπου μας δίδαξε όσο κανείς άλλος ήθος, περηφάνια και εντιμότητα (...) Στη συνείδηση του λευκιμμιώτικου λαού είναι χαραγμένο ότι ο κομμουνιστής δήμαρχος Νίκος Κουλούρης ανήκει σ' εκείνη τη γενιά που υπηρέτησε τις λαϊκές ανάγκες ακάματα, με πάθος και όραμα. Η θητεία του (...) αποδεικνύει μέχρι και σήμερα το πόσα μπορούν να καταφέρουν άνθρωποι αγωνιστές και ριζοσπάστες που προσανατολίζουν τη δράση τους στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων κάποιων λίγων».

Την προσωπικότητα και το έργο του εξήραν με ανακοινώσεις τους πολλοί παράγοντες της τοπικής Διοίκησης, καθώς και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

4

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 09:26

Please publish modules in offcanvas position.