Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 20:36

Λάγγης Γιάννης

laggisΟ Γιάννης Λάγγης γεννήθηκε τις 10 Μαρτίου 1915 στο χωριό Βραγκανιώτικα.

Τελείωσε την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή και όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα πρωτοστάτησε στη συγκρότηση οργάνωσης του ΚΚΕ στο χωριό. Για τη δράση του συνελήφθη από τη δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε.

Λαμπρός επιστήμονας, καταρτισμένος μαρξιστής, εξαιρετικός θεωρητικός και σπουδαίος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με αναμνήσεις συγχωριανών του, έδρασε με αυταπάρνηση και ακλόνητη πίστη στο δίκαιο του αγώνα εναντίον των κατακτητών και για τα λαϊκά δίκαια, σε ολόκληρη τη νότια Κέρκυρα, κερδίζοντας τη λαϊκή καταξίωση.

Αρνήθηκε πρόταση από την πλευρά του συντηρητικού κόμματος της οικογένειας Θεοτόκη να αναλάβει τη θέση του διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας στην Κέρκυρα, υπό τον όρο της υπογραφής δήλωσης αποκήρυξης του κομμουνισμού.

Συνέχισε να υπερασπίζεται τα λαϊκά δίκαια, πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πέθανε τις 23 Αυγούστου 1949, σε ηλικία 34 χρόνων, από φυματίωση.  

Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, ο Δήμος Μελιτειέων Κέρκυρας, σε συνεργασία με το παράρτημα Κέρκυρας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, τις 10 Δεκεμβρίου 2000 επέδωσε στην οικογένεια του Γιάννη Λάγγη ειδικό αναμνηστικό έγγραφο, σε εκδήλωση που οργάνωσε στο χωριό Άγιος Ματθαίος για τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή.

2

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 17:05

Please publish modules in offcanvas position.