Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 22:03

Μοναστηριώτης Σωκράτης

monasΟ Σωκράτης Μοναστηριώτης (Μοντής) γεννήθηκε στην περιοχή  Λευκίμμη την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Μετανάστευσε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Εκεί εντάχθηκε στον φιλικό προς τους κομμουνιστές προοδευτικό σύλλογο «Σπάρτακος».

Στο κάλεσμα των Ισπανών κομμουνιστών και άλλων δημοκρατών το 1936 για διεθνή βοήθεια, εναντίον των φασιστικών δυνάμεων του Φράνκο, δήλωσε «παρών».

Τη συμμετοχή του βεβαιώνει και μαρτυρία του Στέφανου Τσερμέγκα, μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ, που έγραψε: «Έφυγα από την Αμερική για την Ισπανία το Δεκέμβριο του 1936 και έφθασα στην Ισπανία στις 2 Γενάρη του 1937.  Εταξίδευσα με ισπανικό διαβατήριο μέσω Γαλλίας με το ατμόπλοιο "Νορμανδία". Η ομάδα αποτελούνταν από 96 Αμερικανούς. Μέσα σ' αυτούς και τρεις Ελληνοαμερικανοί: οι Ηλίας Αργίτης, Στέλιος Τοπολάνος και Σωκράτης Μοντής».

 Θεωρείται ότι εντάχθηκε, όπως όλοι οι Ελληνοαμερικανοί, στο τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν». Τραυματίστηκε βαριά σε μάχη στην πόλη Χαράμα τις 6 Φεβρουαρίου 1937, στην οποία αποδεκατίστηκε το αμερικάνικο τάγμα, όπως και ο ελληνικός λόχος της 15ης Διεθνούς Ταξιαρχίας. Πέθανε σε νοσοκομείο της Καταλονίας αργότερα, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. 

Συναγωνιστής του, ο Στέλιος Τοπολάνος, έγραψε γι' αυτόν: «Πριν δύο μέρες για δεύτερη φορά πληγώθηκε και ο σ. Σωκράτης Μοντής. Πολύ τολμηρός. Οι διπλανοί του τον προσέχουν, γιατί το θάρρος του είναι απερίγραπτο. Είναι αρχηγός μιας ελληνικής διμοιρίας. Όταν προσωρινά του δέσανε τα τραύματά του στο χέρι και την ωμοπλάτη για να πάει στο νοσοκομείο, απαιτούσε να μείνει στο μέτωπο. Τον καταφέραμε ωστόσο να πάει στο νοσοκομείο».

Νοσηλευόταν τον Φεβρουάριο του 1938, όταν έλαβε το εξής σωζόμενο γράμμα από την Αμερική, ενδεχομένως από Κερκυραίο: «Αγαπητέ μας συμπατριώτη Σωκράτη. Λάβαμε το γράμμα σου απ’ το νοσοκομείο της Καταλονίας, όπου βρίσκεσαι πληγωμένος, μαχόμενος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ισπανικού λαού. Ξέροντας ότι έχετε ανάγκη από τσιγάρα, μαζέψαμε αναμεταξύ μας 3,50 δολάρια και σας τα στέλνουμε μέσω των "Φίλων του τάγματος Λίνκολν". Με αντιφασιστικούς χαιρετισμούς. Σ. Κατσαρός».

Έχει διασωθεί σύντομο γράμμα του Σωκράτη Μοναστηριώτη σε φίλο του. «Αγαπητέ Τζιμ, έλαβα το γράμμα σου, τα σιγαρέτα και τις σοκολάτες κάπως αργά, επειδή δεν ήμουνα πάντα στο ίδιο μέρος. Βέβαια, δεν φαντάζεσαι τη χαρά, όχι μόνο τη δικιά μου, αλλά και τόσων άλλων συμπολεμιστών μου, Ελλήνων, Ισπανών, Αμερικανών, γιατί, όπως αντιλαμβάνεσαι, τα μοιράζουμε όλα μεταξύ μας. Και όλοι μου λένε: "Ο φίλος σου διάλεξε το πιο καλό φάρμακο να σου στείλει"».

Στη λαϊκή συνείδηση στην περιοχή της Λευκίμμης έμεινε ως υπόδειγμα ατρόμητου διεθνιστή κομμουνιστή.

1

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 18:10

Please publish modules in offcanvas position.