Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 19:42

Μπαλατσινός Ξενοφών

mpala x 180

Ο Ξενοφών Μπαλατσινός γεννήθηκε στο χωριό Άνω Κορακιάνα το 1903. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό και το σχολαρχείο στο χωριό Σκριπερό.

Πριν πάει στρατιώτης άρχισε να εργάζεται, ως βοηθός μάγειρα, στο ξενοδοχείο «Bella Venezia» στην πόλη της Κέρκυρας. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών στο πλαίσιο συνεταιρισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες της εργασιακής ζωής του έκανε μεταφορές, ως φορτηγατζής, με δικό του φορτηγό.

Ασπάστηκε τα κομμουνιστικά ιδεώδη πριν από τη δικτατορία Μεταξά και ήταν καταζητούμενος, για κάποιο χρονικό διάστημα, στη διάρκειά της.

Το 1940 πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ Ηπείρου στην περιοχή της Ζίτσας στα Ιωάννινα. Αργότερα στάλθηκε στην Κέρκυρα και εντάχθηκε στον τοπικό ΕΛΑΣ, σε μονάδα που έδρευε στο χωριό Σπαρτύλας. Σε έρευνα Γερμανών στο χωριό εντοπίστηκε σε σημείο όπου κρυβόταν, μαζί με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι τον παρουσίασαν ως αρραβωνιαστικό της άγνωστής του μέχρι τότε αγωνίστριας Ουρανίας Σγούρου, μετέπειτα συζύγου του, που ήταν μαζί τους.

Ως μέλος του ΚΚΕ μετά την Κατοχή ήλθε αντιμέτωπος με ποικίλες διώξεις. Τις 14 Ιουλίου 1947, μία ημέρα μετά τη βάπτιση της κόρης του Ηλέκτρας, συνελήφθη στην Άνω Κορακιάνα και εξορίστηκε στον Άη Στράτη, απ' όπου απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 1948.

 

mpala x1

Στον Άη Στράτη (πρώτος από αριστερά καθιστός)

 

mpala x2

Επίσης στον Άη Στράτη (πρώτος από αριστερά, στην κάτω σειρά)

 

Βάφτισε την κόρη του Ηλέκτρα προς τιμήν της κομμουνίστριας ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου.

Υποστήριξε αργότερα την ΕΔΑ και ενίσχυε τις δραστηριότητές της στο νησί, παραμένοντας υποστηρικτής της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Έμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι τον θάνατό του. Πέθανε στην Κέρκυρα, σε ηλικία 76 ετών, τις 18 Ιουνίου 1979

«Μεγαλώσαμε με τον χωροφύλακα στον κήπο μας, καθώς για χρόνια παρακολουθούσαν το σπίτι μας. Αλλά δεν αλλάξαμε ιδέες», αναφέρει η κόρη του Ηλέκτρα Μαρτζούκου - Μπαλατσινού.  

3

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 18:11

Please publish modules in offcanvas position.