Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 15:29

Μπαλός Αριστείδης

mpalosAioa

Ο Αριστείδης Μπαλός, γιος του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας Μπαλού και αδελφός του σκοτωμένου στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα Σπύρου Μπαλού, γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά, στη βόρεια Κέρκυρα, τις 8 Σεπτεμβρίου 1913.

Ασπάστηκε τις ιδέες της ρωσικής Οκτωβριανής Επανάστασης και συντάχθηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. 

Από το 1942 μέχρι και το 1944 εργάστηκε πρωτοπόρα για την ανάπτυξη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή του. Αναδείχθηκε σε λοχαγό μονάδας του ΕΛΑΣ. 

Το 1944, μετά την αποχώρηση των Γερμανών και την εγκατάσταση μονάδων του ΕΔΕΣ και τμήματος του κυβερνητικού Στρατού στην Κέρκυρα, έπεσε θύμα βασανισμών, όταν ΕΔΕΣίτες με στρατιωτικά καμιόνια εξαπέλυσαν κυνηγητό στα χωριά Μεσαριά και Βελονάδες, εναντίον αγωνιστών το ΕΛΑΣ, με στόχο τους ίδιους και τον οπλισμό τους.

Ο Αριστείδης Μπαλός πιάστηκε και μεταφέρθηκε στον χώρο της  εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Μεσαριά. Εκεί τον έδεσαν, τον ξάπλωσαν με τα μισά πόδια έξω από το πεζούλι της εκκλησίας, τον χτύπησαν και του έκαναν φάλαγγα, επιδιώκοντας να μαρτυρήσει αν υπάρχουν και πού όπλα του ΕΛΑΣ. Αφού δεν το κατάφεραν, τον μετέφεραν με άλλους αγωνιστές στην Εμπορική Σχολή της πόλης, όπου ο ίδιος και οι συναγωνιστές του κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες επί 15 ημέρες, καθαρίζοντας κοπριές αλόγων με τα χέρια, ενώ δέχονταν χτυπήματα με βέργες από κυπαρίσσι.

 

mpal a i1

Ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση

 

Συνέχισε τη δράση του, μεταπολεμικά, συμμετέχοντας δραστήρια στα κοινά και στους αγώνες της ΕΔΑ και διατηρώντας ακλόνητη την πίστη του την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών του 1967.

Συντάχθηκε με το ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και πρωταγωνίστησε στην ενδυνάμωσή του στη βόρεια Κέρκυρα.

Το σπίτι του ήταν τόπος συνάντησης πολλών αγωνιστών.  

 

mpal a i3crop

 

Προσωπικότητα με δημιουργικές ικανότητες, ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός και σεβαστός στο χωριό του. Εκλέχτηκε και ήταν πρόεδρος της κοινότητας Μεσαριάς επί δέκα περίπου χρόνια, από το 1975 μέχρι το 1985. 

Συμμετείχε δραστήρια, καθώς ήταν ελαιοπαραγωγός, στο τοπικό αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα. Εκλέχτηκε αντιπρόσωπος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας στην πανελλήνια συνεταιριστική ένωση Ελαιουργική. Ασχολήθηκε επισταμένως με τα θέματα των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας.

 

mpal a i2

Ενώ καταθέτει στεφάνι σε μνημείο ηρώων

 

Παρέμεινε πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας μέχρι που έκλεισε τα μάτια του.

Ο Αριστείδης Μπαλός πέθανε τις 16 Φεβρουαρίου 1987, σε ηλικία 74 ετών, στη Μεσαριά.

5

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 15:55

Please publish modules in offcanvas position.