Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 10:30

Ρωμαίος Γεράσιμος

RomaiosG1Ο Γεράσιμος Ρωμαίος (Τσολιάς), ήρωας της κερκυραϊκής Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Πάγοι.

Γονείς του ήταν ο Γιώργος και η Παραδείσω Ρωμαίου. Είχε οκτώ αδέλφια: την Αγγελική, τον Θεόδωρο, την Ξανθίππη, την Πολυξένη, τον Γιάννη, τη Βασιλική, τη Χριστίνα και τον Κώστα. Τίμησε -και με το παραπάνω- το όνομα της οικογένειάς του.

Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

Στο χωριό του έχουν διασωθεί από στόμα σε στόμα μαρτυρίες ότι σε πρώτη φάση συντάχθηκε με αμφιλεγόμενη αντάρτικη ομάδα, αλλά γρήγορα διαχώρισε τη θέση του από αυτήν και προσχώρησε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Πήρε το προσωνύμιο Τσολιάς χάρη στο παράστημα και τη λεβεντιά του. «Ήταν ψηλός, γερός. Παλικάρι... Δεν παραδόθηκε... Η ομάδα του είχε αντικείμενο την απόκρυψη και μεταφορά πολεμικού υλικού, τις επικοινωνίες και τη διαφυγή από το νησί εγκλωβισμένων Συμμάχων», αναφέρει ο Όθων Μιχαλάς.

Σε ηλικία 31 ετών, τις 7 Σεπτεμβρίου 1943, γύρω στις 11 το πρωί, ο Γεράσιμος Ρωμαίος έχασε ηρωικά τη ζωή του, σε ριψοκίνδυνη επιχείρηση παραλαβής οπλισμού από αγγλικό υποβρύχιο στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, με σκοπό τη μεταφορά των όπλων, σε επόμενη φάση, στους μαχητές της Αντίστασης στα βουνά της Ηπείρου. Σκοτώθηκε από ιταλικό στρατιωτικό απόσπασμα των κατακτητών του νησιού σε ενέδρα. Υπέκυψε από ριπές πυροβόλων όπλων των κατακτητών στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος του πρώην οικισμού Βιτουλάδες, ανάμεσα στο χωριό Αλειμματάδες και τον οικισμό Βίστωνας, σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων στις δυτικές πλαγιές του όρους Ιστώνη,πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα. Έπεσε ηρωικά, στην ίδια μάχη, μαζί με τους επίσης αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Καμονάχο και Λεωνίδα Κατσαρό.

Ο αγωνιστής Νάκος Τριβυζάς που ήταν μαζί τους και σώθηκε διέσωσε το γεγονός ότι ο Γεράσιμος Ρωμαίος πολέμησε ηρωικά. Βαριά τραυματισμένος, στο τέλος μπόρεσε να ξεφύγει για λίγο, αλλά δέχθηκε νέα, εξοντωτικά πυρά σε παρακείμενα αμπέλια.

 

romaiosGer

 

Η φασιστική στρατιωτική δύναμη έδεσε το άψυχο κορμί του Γεράσιμου Ρωμαίου πίσω από ζώο και μπήκε έτσι αργότερα την ίδια ημέρα στο χωριό Αλειμματάδες, σύμφωνα με μαρτυρίες, σύροντας εκεί με τον ίδιο τρόπο και το άψυχο κορμί του Λεωνίδα Κατσαρού. Με προτεταμένα όπλα έσυρε και τους δύο νεκρούς αγωνιστές για εκφοβισμό των κατοίκων και τους απέθεσε μπροστά από την εκκλησία Αγίου Νικολάου του χωριού.

Ο Γεράσιμος Ρωμαίος θάφτηκε εκεί, στον περίβολο της εκκλησίας αυτής του χωριού Αλειμματάδες. Το ίδιο και ο συναγωνιστής του Λεωνίδας Κατσαρός.

Το όνομα του Γεράσιμου Ρωμαίου περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα Κερκυραίων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έχασαν τη ζωή τους στους μεγάλους αγώνες για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού μας.

1

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 20:25

Please publish modules in offcanvas position.