Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 21:56

Σέρβος Γιάννης

serb1

Ο Γιάννης Σέρβος, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης που έδωσε τη ζωή του σε μάχη εναντίον των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας, γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτύλας το 1895.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και ολοκλήρωσε γυμνασιακές σπουδές στην πόλη του νησιού.

Αργότερα ακολούθησε τον στρατιωτικό κλάδο και έγινε μόνιμος αξιωματικός του Στρατού. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε ταγματάρχη στην Κρήτη.

Πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης εναντίον των κατακτητών. Επέστρεψε στο χωριό μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Γερμανούς και αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την παθητική υποταγή που πρέσβευαν η στρατιωτική ηγεσία, η δοσιλογική κυβέρνηση και αστικά κόμματα.  

Ενώ μέχρι τότε ήταν βενιζελικός με αστικοδημοκρατικές αντιμοναρχικές πεποιθήσεις, δεν δίστασε να ανταποκριθεί με όλες τις δυνάμεις του στην πρόσκληση του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ για οργανωμένο, κοινό στρατιωτικό αγώνα εναντίον των κατακτητών, αναλαμβάνοντας δράση. Στρατεύτηκε στο πλευρό  των αντιστασιακών οργανώσεων και του ΚΚΕ. Έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του ΕΛΑΣ και ανέλαβε διοικητής Συντάγματος στην Πελοπόννησο.

Σκοτώθηκε, σε ηλικία 49 ετών, τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 1944, στη νικηφόρα μάχη της Καλαμάτας για την απελευθέρωση της πόλης από τις συμμορίες πελοποννησιακών Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν παραλάβει τον έλεγχό της από τους Γερμανούς κατακτητές, καθώς αυτοί εγκατέλειψαν την πόλη.

 

ServosG01

 Με άλλους αξιωματικούς (πρώτος από δεξιά, καθιστός)

 

Ήταν διοικητής του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία. Σκοτώθηκε μαχόμενος στην πλατεία Φραγκόλιμνα.

«Ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 1944, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στις οχυρωμένες θέσεις των ταγματασφαλιτών για την απελευθέρωση της Καλαμάτα. Εκατοντάδες συνεργάτες των Γερμανών οχυρώθηκαν στο Σύνταγμα, το Κάστρο, τη Φερών, τη βάση των ταγματασφαλιτών γύρω από την πλατεία Ταξιαρχών (...) Πρώτα έπεσε το Κάστρο, όπου οι ταγματασφαλίτες λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης σήκωσαν λευκή σημαία, αλλά ο ΕΛΑΣ είχε μια μεγάλη απώλεια, καθώς κοντά στη Φραγκόλιμνα σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης Γιάννης Σέρβος, διοικητής του 9ου Συντάγματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μπιτσάνης σε χρονικό του για τις μάχες.

Η επικήδεια τελετή των ΕΛΑΣιτών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση με τους ταγματασφαλίτες στην Καλαμάτα έγινε τις 10 Σεπτεμβρίου 1944 στη Φραγκόλιμνα, με πάνδημη συμμετοχή των  Καλαματιανών. Αργότερα, ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΕΛΑΣ βεβηλώθηκε.

 

serb2

Το μνημείο στον Σπαρτύλα

 

Στην ηρωική συνεισφορά του Γιάννη Σέρβου στο έπος της Εθνικής Αντίστασης αναφέρονται σε βιβλία τους γι' αυτήν ο Φοίβος Γρηγοριάδης και ο Διονύσης Χαριτόπουλος.

Το όνομα του Γιάννη Σέρβου περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία του ΚΚΕ, στην πόλη της Κέρκυρας, με τα ονόματα Κερκυραίων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έπεσαν σε κοινούς αγώνες για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Επίσης, το όνομά του περιλαμβάνεται σε μνημείο στον Σπαρτύλα για τους ήρωες του χωριού.

3

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 18:34

Please publish modules in offcanvas position.