Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 16:15

Σουρβίνος Δημήτρης

soyrb d1

Ο Δημήτρης Σουρβίνος γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοινοπιάστες.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και βοηθούσε την οικογένειά του σε αγροτικές δουλειές.

Εμπνεόμενος από τους αγώνες των κομμουνιστών της περιοχής του την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Πριν συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια του ασπάστηκε τις ιδέες και τα ιδανικά της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αναδείχθηκε επικεφαλής της οργάνωσης της ΟΚΝΕ στο χωριό του και έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιώργος Σουρβίνος ήταν στέλεχος της τοπικής κομματικής οργάνωσης.

Το 1944 πέρασε στην Ήπειρο και εντάχθηκε στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

 

soyrb d1

Σε μικρή ηλικία

 

Αντιδρώντας στο μεταπολεμικό κύμα διώξεων και τις αντιδημοκρατικές διακρίσεις, τις 12 Σεπτεμβρίου 1947 κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) στην Ήπειρο. Υπηρέτησε σε τμήματα της VIII Μεραρχίας, με τον βαθμό του λοχία. Σκοτώθηκε τις 10 Απριλίου 1949, σε ηλικία 24 ετών, σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό στον Μεσόλογγο Βοΐου στον νομό Κοζάνης. 

Ο ανιψιός του Σπύρος Σουρβίνος κράτησε στη μνήμη του διηγήσεις για το πόσο δυνατός και αποφασισμένος άνθρωπος ήταν ο θείος του. Θυμάται από τη γιαγιά του την απάντηση του θείου της στα λόγια της με τα οποία προσπαθούσε να τον πείσει να μη φύγει από το χωριό: «Πάω να πολεμήσω».

Το όνομα του Δημήτρη Σουρβίνου περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης του ΚΚΕ, στην πόλη της Κέρκυρας, με τα ονόματα Κερκυραίων που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά του.

5

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 19:37

Please publish modules in offcanvas position.