Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 15:55

Τσέπερης Σταμάτης

tseperisStamΟ Σταμάτης Τσέπερης θέλησε να είναι χωροφύλακας στην υπηρεσία του λαού. Την περίοδο της Κατοχής τάχθηκε με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, αντιδρώντας σε προτροπές δοσιλογικών αρχών για υποταγή και συνεργασία του ιδίου και άλλων μελών των Σωμάτων Ασφαλείας με τους κατακτητές. Αποτάχθηκε. Τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Αριστεράς στην Κέρκυρα. Στάθηκε, μέχρι το τέλος του, δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Είχε γεννηθεί στο χωριό Αγραφοί, στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, το 1912. Εκεί πήγε δημοτικό σχολείο και συνέχισε σπουδές στο σχολαρχείο του χωριού Σκριπερό.

Αργότερα κατατάχθηκε στη Χωροφυλακή. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κατοχή τον βρήκαν σε μονάδα της Διοίκησης Χωροφυλακής της Κοζάνης.

Είχε μπορέσει να ανεχθεί την προπαγάνδα, την καταπίεση και την κακογουστιά της δικτατορίας Μεταξά, αλλά η πατριωτική και δημοκρατική του συνείδηση επαναστάτησε στην προοπτική υποταγής και συνεργασίας με τους Ναζί. Επέλεξε τον τίμιο δρόμο: συντάχθηκε, παρά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές. Ανέβηκε στο βουνό με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Και κατέβηκε, μετά την απελευθέρωση, περήφανος για τη δράση του και υποστηρικτής του ΚΚΕ, αφού αυτό που επιθυμούσε πια δεν ήταν τίποτε λιγότερο από τη λαοκρατία, από τον σεβασμό της θέλησης και των οραμάτων του λαού, από την επικράτηση του δίκιου. Ήταν περήφανος γιατί ένιωθε ότι έκανε το καθήκον του. Ίσως και επειδή ο ξακουστός καπετάν Λασσάνης του ΕΛΑΣ, με τον οποίο στη συνέχεια διατήρησε φιλική σχέση, είχε μόνο καλά λόγια να πει για την αντιστασιακή του δράση.

Χαρακτηρίστηκε «ΕΑΜοκομμουνιστής» και «μυημένος από τον Λασσάνη στο ΚΚΕ» και διώχθηκε από το Σώμα, ενώ το είχε υπηρετήσει επί δεκατέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες και είχε αποκτήσει, μάλιστα, τον βαθμό του ενωμοτάρχη. Με αγώνες, μετά, έλαβε σύνταξη απλού χωροφύλακα.

 

tseperisStam001

Σε εκδήλωση της Χωροφυλακής στην Κοζάνη (πρώτος δεξιά) επί Μεταξά

 

Στην Κέρκυρα, όπου επέστρεψε αργότερα, ασχολήθηκε με την ελαιοκαλλιέργεια στα οικογενειακά του κτήματα και με άλλες περιστασιακές εργασίες. Εντάχθηκε στη μεταπολεμική ΕΔΑ, εκλέχτηκε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του κόμματος και αγωνίστηκε με κομμουνιστική αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια για την κοινωνική πρόοδο. Αναδείχθηκε υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας της ΕΔΑ.

Την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη σε μπλόκο στην περιοχή Τρουμπέτα και οδηγήθηκε κρατούμενος στο Παλαιό Φρούριο της πόλης. Ενώ ήταν φυματικός, εξορίστηκε στη Γυάρο. Απελευθερώθηκε ζωντανός-νεκρός αργότερα, μέσα στο 1967.

Ο Σταμάτης Τσέπερης πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, σε ηλικία 64 ετών, τον Ιούνιο του 1976, έχοντας παραμείνει υποστηρικτής ενός φωτεινού σοσιαλιστικού - κομμουνιστικού μέλλοντος για τον εργαζόμενο λαό.

Αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

«Τον είχε μυήσει στις ιδέες του ΕΑΜ ο καπετάν Λασσάνης και πέθανε πιστός στις ιδέες του και στον λαό», αναφέρει για τον πατέρα του ο γιος του Νίκος Τσέπερης.

4

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 20:56

Please publish modules in offcanvas position.