Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 18:15

Χειρδάρης Αντώνης

Ο Αντώνης Χειρδάρης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στο χωριό Περίθεια της βόρειας Κέρκυρας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του. Ασπάστηκε τα αντιφασιστικά - κομμουνιστικά ιδεώδη σε νεαρή ηλικία. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη, όπου σε επόμενα χρόνια κατέφευγε για να εξασφαλίσει δουλειά, κυρίως ως εποχιακός εργάτης. Ήταν ελαιοπαραγωγός, αλλά παράλληλα εργαζόταν και ως κλαδευτής δένδρων. Έγραφε ωραία και του άρεσε να διαβάζει. Επίσης, του άρεσε η μουσική.

Πήρε μέρος στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής και μεταξύ άλλων συμμετείχε μαζί με τη σύζυγό του, η οποία έπαιζε βιολί, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ στην περιοχή.

Με την κατηγορία ότι διενεργούσε προπαγάνδα υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την περίοδο του Εμφυλίου συνελήφθη και στάλθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου επί εννέα μήνες ήλθε αντιμέτωπος με τραυματικές εμπειρίες και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Εκεί γνώρισε, όπως με καμάρι έλεγε στην οικογένειά του, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Μάνο Κατράκη.

 

cheir a1

Σε πολιτική συγκέντρωση

 

Υποστήριξε δραστήρια, στη συνέχεια, το κόμμα της ΕΔΑ, ενώ μετά τη μεταπολίτευση του 1974 τάχθηκε με το ΚΚΕ, το οποίο και ψήφιζε μέχρι το τέλος της ζωής του. Συμμετείχε τακτικά σε συγκεντρώσεις και πορείες λαϊκών οργανώσεων και του ΚΚΕ. Δεν οργανώθηκε ποτέ σε αυτό, αλλά ήταν πάντα κοντά του. Μισούσε τον φασισμό, θυμάται η κόρη του Βασιλική Σαλβάνου - Χειρδάρη.

Ο Αντώνης Χειρδάρης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, στο αγαπημένο του χωριό Περίθεια, τον Νοέμβριο του 1992.

1

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 21:28

Please publish modules in offcanvas position.