Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 22:21

Χρυσικόπουλος Κάιζερ

chrys1

Ο Κάιζερ Χρυσικόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά Μανουριάτικα του χωριού Ριγγλάδες της περιοχής Λευκίμμη τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του περασμένου αιώνα.

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έφηβος ακόμα, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και ασπάστηκε τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Κατά την επιστράτευση, που ακολούθησε, ενώ ήταν γνωστές οι κομμουνιστικές πεποιθήσεις του στάλθηκε στη δύναμη του κυβερνητικού στρατού στη Θράκη. Εκτελέστηκε το 1947. Υποστήριζε τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

 Σύμφωνα με συγχωριανό του, «τον πλησίασε ένας ανθυπολοχαγός και πιάσανε φιλίες. Όταν απόκτησε την εμπιστοσύνη του Κάιζερ -ξέρεις πώς κάνουν οι πράκτορες- κάποια στιγμή τον πλησίασε και του είπε: "Ρε Χρυσικόπουλε δεν πάμε κι εμείς με τους απέναντι να ελευθερωθεί η Ελλάδα;" Ο Κάιζερ, που νόμισε ότι ο ανθυπολοχαγός ήτανε κι αυτός αριστερός, του είπε ναι. Όταν αργότερα ο ανθυπολοχαγός του είπε "Ετοιμάσου, φεύγουμε για τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού" και έκαναν να φύγουν, τον πιάσανε και με μάρτυρα τον ανθυπολοχαγό τον εκτέλεσαν (...). Μάλλον στην Αλεξανδρούπολη έγινε. Οι δικοί του ποτέ δεν έμαθαν τίποτα γι' αυτόν. Χάθηκε σαν αέρας».

Δεν είχε εκτελεστεί επί τόπου. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης με την πλαστή κατηγορία ότι «εστρατολόγησε και απέστειλε εις τους συμμορίτας 11 συναδέλφους του με τον οπλισμό τους».

 

chrys4

Από την εκδήλωση για τους εκτελεσμένους

 

chrys3

Το όνομά του στο μνημείο στην Αλεξανδρούπολη

 

Ο Κάιζερ Χρυσικόπουλος εκτελέστηκε τις 2 Μαΐου 1947, μαζί με συνάδελφό του στρατιώτη.  

Στην υπόθεση αυτή είχε αναφερθεί η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της εποχής.

Τη μνήμη του Κάιζερ Χρυσικόπουλου και άλλων 64 αγωνιστών, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης τα χρόνια του Εμφυλίου και είχαν εκτελεστεί, είχε τιμήσει η Οργάνωση Έβρου του ΚΚΕ σε εκδήλωση που  πραγματοποίησε τις 15 Οκτωβρίου 2017.

 

chrys2

 Οδός Κ. Χρυσικόπουλου

 

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λευκίμμης το όνομα του Κάιζερ Χρυσικόπουλου έχει δοθεί σε δρόμο της περιοχής.

Το όνομά του περιλαμβάνεται σε τιμητική  επιγραφή στα γραφεία του ΚΚΕ στην πόλη της Κέρκυρας, με τα ονόματα των Κερκυραίων που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

4

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 21:35

Please publish modules in offcanvas position.