Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 17:11

Επτανησιακά «λεφτόδεντρα»

eptanisiaka leftodentra02Μήπως αποτελεί πολιτική υποκρισία, φίλες και φίλοι, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να υιοθετεί στους διαδρόμους της αφορισμούς του τύπου «δεν υπάρχουν... λεφτόδεντρα» για να αντικρούσει, υποτίθεται, αποκαλυπτικές κριτικές παρατηρήσεις για τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κέρκυρας και των άλλων νησιών της Περιφέρειάς μας απ' τις πενιχρές τελικά ενισχύσεις που δήθεν είχαν εξασφαλιστεί για πολλές απ' αυτές;

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Η πολιτική υποκρισία περισσεύει.

«Άνθρακες ο θησαυρός», είπαν άλλοι. Ωστόσο μόνον η μισή αλήθεια είναι ότι δεν έφταναν τα διαθέσιμα χρήματα, όπως δεν θα φτάσουν ούτε οι πόροι του διάδοχου σχετικού προγράμματος των 16 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν στοιχειωδώς κάποιες ζωτικές ανάγκες των επαγγελματιών-βιοπαλαιστών των νησιών μας και να διασφαλιστεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η επιβίωσή τους.

Γιατί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι πραγματικά υπάρχουν και είναι διαθέσιμα, θα 'λεγε κανείς, επτανησιακά... «λεφτόδεντρα» για επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Κέιμαν ή σε λοιπούς ανά τη Γη φορολογικούς παραδείσους, αλλά και που εδρεύουν στα νησιά μας και στη χώρα μας γενικότερα φυσικά, για τις οποίες όντως υπάρχουν μπόλικα χρήματα. Για να το πούμε κι αλλιώς, για επιχειρήσεις λίγο-πολύ μικρές και πολύ-πολύ μικρές, δηλαδή για βιοπαλαιστές επαγγελματίες-μικροπειχειρηματίες της Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου με μικρές τσέπες υπάρχουν λίγα, την ίδια ώρα που για επιχειρήσεις με μεγάλες τσέπες, με τα χοντρά πορτοφόλια, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές θεωρούνται μικρομεσαίες, τι να σας πρωτολέμε, πόσο παραδάκι ρέει άφθονο. Με ποικίλους τρόπους βέβαια.

Τα πήραν άλλοι!

Διότι η νομοθεσία και οι κρατικές και περιφερειακές αποφάσεις για ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι τελικά παρά το προκάλυμμα για τη ροή άφθονου χρήματος, μέσω και φοροαπαλλαγών, στις πραγματικές επιχειρήσεις. Στις μεγάλες και σε μικρομέγαλες, δηλαδή, που επιδοτούνται και επιχορηγούνται αδρά, αν και όχι όσο θα ήθελαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, χαρακτηριζόμενες συχνά και ως «μικρομεσαίες». Η «ευρωπαϊκή» νομοθεσία μας, βλέπετε, θεωρεί «μικρομεσαίες» όλες τις επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο μέχρι 25 εκατ. ευρώ! Τα μεγάλα πορτοφόλια με ποικίλους τρόπους εισπράττουν τη «μερίδα του λέοντος» των πόρων που θεσμοθετούνται δήθεν εν ονόματι γενικώς και αορίστως της «επιχειρηματικότητας» και συχνά χρησιμοποιούνται στην πράξη από μεγάλες επιχειρήσεις με «μικρομεσαίο» μανδύα για την περιθωριοποίηση ή τον εκτοπισμό των πραγματικά μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όταν αυτές γίνονται «ενοχλητικές» με ανταγωνιστική δραστηριότητα.

Πώς αλλιώς, αλήθεια, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και να «σταθεί» ένα νομοθετικό και οικονομικο-κοινωνικό καθεστώς που προβλέπει παχυλές επιχορηγήσεις στην «επιχειρηματικότητα», αν δεν προέβλεπε και κάποια πενιχρά ποσά για τους «νάνους» επιχειρηματίες ή για επιχειρήσεις με λειτουργίες «υποστηρικτικές» αυτών των μεγάλων;

Αρκετές εκατοντάδες απ' τις «αποκλεισμένες» από τους πόρους της ΠΙΝ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα νησιά μας, μην αμφιβάλλετε, θα είχαν λαμβάνειν κάποια χρήματα, αν δεν είχε προβλεφθεί ότι απαλλάσσονται προκαταβολικά από φόρους 4,16 εκατ. ευρώ οι Αμερικανοί εκ Κολομβίας «εμβληματικοί επενδυτές» με έδρα τα εξωτικά νησιά Κέιμαν που «αλλάζουν τον αδόξαστο» στην απίστευτου κάλλους περιοχή του Ερημίτη στη βόρεια Κέρκυρα!

Μια μικρή, πρόχειρη έρευνα, φίλες και φίλοι, αναδεικνύει αρκετά τέτοια στοιχεία, θαρρείς και τελικά στα Επτάνησά μας αφθονούν τα «λεφτόδεντρα». Δεν εννοούμε μόνο φορολογικά και άλλα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει με διάφορους νόμους οι μεγάλες επιχειρήσεις και έχουν ως αποτέλεσμα συχνά να πληρώνουν φόρους ίσους με το 5% ή το 10% το πολύ των προ αποσβέσεων και φόρων κερδών τους, όταν πληρώνουν.

Ρέει και ρευστό, «ζεστό» αμιγώς κρατικό και μεικτό περιφερειακό-κρατικό χρήμα για μη μικρές και μη πολύ μικρές, αλλά πολλαπλάσιου μεγέθους επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Τα χρήματά μας πάνε αφειδώλευτα εκεί κυρίως που δεν τα 'χουν ανάγκη, που τους περισσεύουν!

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολιτικά στοιχεία και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους-θητείες ή σε πλήρη επιχειρηματικά ονοματεπώνυμα, αφού άλλωστε δεν κατηγορούμε κανέναν για παράβαση νόμων, σας διαβεβαιώνουμε ότι στη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, για την ακρίβεια μετά το 2010:

1. Επιχείρηση με πεντάστερο ξενοδοχείο πολυτελείας («K... B») λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, που ανήκει στην πλουσιότερη οικογένεια του νησιού, με κρατική απόφαση «προικοδοτήθηκε» με επιχορήγηση ποσού 3,6 εκατ. ευρώ για επένδυση εκσυγχρονισμού, με παράλληλη τραπεζική υποστήριξη ποσού 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, εν ονόματι της «περιφερειακής συνοχής», η ΠΙΝ ενέκρινε επιχορήγηση 40% επί συνολικού ενισχυόμενου επενδυτικού κόστους 2,35 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τραπεζικό δάνειο 0,7 εκατ. ευρώ, ίσο προς το 30% του δηλωθέντος επενδυτικού κόστους.

2. Ως «Νέα ΜΜΕ» μια εταιρεία με το όνομα «Ν. Βο... », πάλι στην Κέρκυρα, εξασφάλισε επιχορήγηση 1,18 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει τετράστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, ονομαστικού και ενισχυόμενου κόστους 2,62 εκατ. ευρώ, που δήλωσε η συγκεκριμένη δήθεν μικρή επιχείρηση ότι θα έχει για να δημιουργήσει... τέσσερις ολόκληρες νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση!

3. Εταιρεία «Ξ... Lux...» στη Ζάκυνθο με ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων έλαβε επιχορήγηση 1,27 εκατ. ευρώ επί ενισχυόμενου κόστους 3,62 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για παράλληλο τραπεζικό δάνειο 1,11 εκατ. ευρώ, για επένδυση που αφορά σε 36 δωμάτια και 7,5 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.

 

eptanisaka leftodentra03

 

4. Ξενοδοχειακή επιχείρηση επίσης της Ζακύνθου, με την επωνυμία «Α... Γ... », έλαβε περιφερειακή επιχορήγηση 0,945 εκατ. ευρώ για την επέκταση τετράστερου ξενοδοχείου της με δαπάνη, λέει, 3 εκατ. ευρώ, από την οποία θα προκύψουν 8,1 θέσεις ετήσιας εργασίας που προφανώς μας στοιχίζουν... 118.125 ευρώ εκάστη.

5. Για εκσυγχρονισμό τετράστερου ξενοδοχείου της στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας, με όφελος... μισή θέση εργασίας σε ετήσια βάση, η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Κ... Γ... Ε... » εξασφάλισε φορολογική απαλλαγή 1.000.000 ευρώ, επειδή θα διαθέσει για τον εκσυγχρονισμό, λέει, 2,86 εκατ. ευρώ.

6. Επένδυση της εταιρείας «Κ...Α» στη Ζάκυνθο για ξενοδοχείο 5 αστέρων και συνολικού ενισχυόμενου κόστους 24,13 εκατ. ευρώ εξασφάλισε κρατική επιχορήγηση 10,85 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμο δάνειο.

7. Μία «ΜΜΕ», με την επωνυμία «Β... Κ...», επιδοτήθηκε με 1,575 εκατ. ευρώ για πεντάστερο ξενοδοχείο κόστους 5 εκατ. ευρώ με 70 δωμάτια, που προφανώς το πληρώνουμε από την τσέπη μας προς 22.500 ευρώ έκαστο.

8. Τον οβολό μας φιλοτιμήθηκε να λάβει και η εταιρεία «Κ... Ζ... » σε νησί μας, αφού, να 'ναι καλά, εξασφάλισε επιχορήγηση 1,51 εκατ. ευρώ για τουριστική μονάδα.

9. Επιχείρηση ονόματι «I... O...» συνδεδεμένη με εταιρεία εκσυγχρονισμού μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Δασιά της Κέρκυρας, την οποία δανειοδοτεί κιόλας, έλαβε συνολική επιχορήγηση ύψους 11,99 εκατ. ευρώ για μονάδες της υπαγόμενες μετοχικώς στο Λουξεμβούργο.

10. Επιχείρηση ονόματι «M...a» στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας εξασφάλισε φορολογική απαλλαγή 2,42 εκατ. ευρώ προκειμένου να εκσυγχρονίσει, αναβαθμίσει και επεκτείνει κατά 14 δωμάτια αυτοτελή μονάδα 60 δωματίων, μετατρέποντας την από τεσσάρων αστέρων σε πεντάστερη.

11. Η ομοειδής εταιρεία «Α... Δ... Ξ...», υποσχόμενη να δημιουργήσει 5,5 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση με μονάδα τεσσάρων αστέρων σε νησί μας δαπανώντας 2,27 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε επιδότηση 0,715 εκατ. ευρώ.

12. Μια «Νέα ΜΜΕ» με την επωνυμία «A... Hot...» εξασφάλισε για τετράστερο ξενοδοχείο ονομαστικού κόστους 1,84 εκατ. ευρώ σε νησί μας ζεστό χρήμα 0,58 εκατ. ευρώ.

13. Παρόμοια εταιρεία, με τον διακριτικό τίτλο «Αφ... Γι...», με πρόγραμμα επέκτασης τετράστερης ξενοδοχειακής μονάδας της σε νησί μας, εξασφάλισε bonus 0,68 εκατ. ευρώ.

14. Εταιρεία με την επωνυμία «Σ... Μω...» στη Ζάκυνθο προικοδοτήθηκε από το κράτος μας με 1,74 εκατ. ευρώ για την ίδρυση τετράστερου ξενοδοχείου 64 δωματίων.

15. Εταιρεία της Κεφαλονιάς με την επωνυμία «Α... Ευ...» εξασφάλισε για τον εκσυγχρονισμό τετράστερης μονάδας της στο Ληξούρι bonus 2,34 εκατ. ευρώ.

16. Στη Σκάλα της Κεφαλονιάς εταιρεία με την επωνυμία «Π... Π...» εξασφάλισε για τετράστερη ξενοδοχειακή επένδυση κρατική επιχορήγηση 5,76 εκατ. ευρώ, πέραν ενός τραπεζικού δανείου 2,88 εκατ. ευρώ.

Κάπου εδώ, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη σας υποθέτουμε, ας σταματήσουμε για σήμερα με μίαν άλλη ένδειξη του λόγου για τον οποίο «δεν υπάρχουν... λεφτόδεντρα» για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα Ιόνια νησιά μας, ενώ αφθονούν για μεγάλες και πολύ μεγάλες.

Κράτος και Περιφέρεια είμαστε γαλαντόμοι, βλέπετε, ακόμη και με επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκοσμίου βεληνεκούς.

Κρατηθείτε, φίλες και φίλοι!

Επειδή ο ΟΤΕ για τους δικούς του κερδοσκοπικούς βεβαίως λόγους έκανε στην Κέρκυρα μια επενδυσούλα ενίσχυσης του δικτύου του, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τού χορήγησε φορολογική απαλλαγή 150.000 ευρώ. Αμέ, ακόμη και τη «Ντόιτσε Τέλεκομ» έχουμε να βοηθάμε!

Νομιμότατα βεβαίως. Οι νόμοι μας, βλέπετε, τα προβλέπουν όλ' αυτά. Όλοι ξέρουμε εξάλλου πως ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν! «Τα λεφτά πάνε στα λεφτά», όπως λέει ο λαός μας και όπως προβλέπεται να γίνει και με τα δεκάδες δισεκατομμύρια του νέου «εθνικού προγράμματος» ανάπτυξης που η κυβέρνησή μας διαφημίζει με παραπλανητικά λόγια για τους μεγάλους κερδισμένους και τους χαμένους.

Όχι μόνο εδώ στα Ιόνια νησιά μας και την Ελλάδα, βέβαια. Δεν συμβαίνει μόνο εδώ η «μεταφορά» πλούτου από τους πολλούς σε λίγους, όσο οι πολλοί αφήνουμε τους λίγους στο απυρόβλητο. Διαβάσατε το αποτέλεσμα έρευνας του αμερικανικού πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων «Bloomberg», που λέει ότι στη διάρκεια της πανδημίας, είτε με μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανθρώπινων και δημόσιων πόρων, είτε με εξαγορές, είτε με επενδύσεις σε χρηματοοικονομικούς τίτλους, οι Κροίσοι έγιναν κατά 27% πλουσιότεροι;

ΜΕΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

1

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 17:21

Please publish modules in offcanvas position.