Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 15:12

Προς συναυλία με τους «Πολιορκημένους» στο σπίτι του Σολωμού

markopouloskoutsoumpas002Την κοινή επιθυμία τους για την πραγματοποίηση συναυλίας με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» μέσα και μπροστά στο σπίτι του Διονύσιου Σολωμού στην Κέρκυρα, όπου κυρίως γράφτηκε το ποιητικό αριστούργημα, εξέφρασαν το βράδυ της Τρίτης ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του κερκυραϊκού Μουσείου- Σπιτιού Σολωμού Περικλής Παγκράτης.

Αναμένεται να υπάρξουν σχετικές συνεννοήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την οργάνωση της συναυλίας το συντομότερο δυνατόν.

Οι κκ. Γ. Μαρκόπουλος, Δ. Κουτσούμπας και Π. Παγκράτης (στη φωτογραφία πάνω δεξιά στην πρώτη σειρά του διαζώματος) εξέφρασαν την κοινή επιθυμία τους με παράλληλες τοποθετήσεις τους μετά τη συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το βράδυ της Τρίτης στο αθηναϊκό μουσικό δημοτικό θέατρο πρώην «Ολύμπια» και νυν «Μαρία Κάλλας» με την τιμητική παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στους προσκεκλημένους στην εκδήλωση συγκαταλεγόταν ο επικεφαλής του Μουσείου Σολωμού/Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Π. Παγκράτης.

 

markopouloskoutsoumpas003

 

Στο φουαγιέ του θεάτρου ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου παρουσία των κκ. Δ. Κουτσούμπα και Π. Παγκράτη, έκανε σαφές ότι η διεξαγωγή συναυλίας με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» στο σπίτι του Σολωμού στην Κέρκυρα αποτελεί διακαή πόθο του, ενώ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, αναφερόμενος μάλιστα σε ανεπιτυχείς επαφές που, όπως είπε, είχε με αρμόδιες τοπικές αρχές στο παρελθόν.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δ. Κουτσούμπας συνηγόρησε, καθιστώντας σαφές ότι το ΚΚΕ συμπαρατάσσεται και προτίθεται να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου στο μέτρο των δυνάμεών του, συνεργαζόμενο και με τους αρμόδιους του Μουσείου/Σπιτιού του μεγάλου ποιητή στην Κέρκυρα.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του Μουσείου κ. Π. Παγκράτης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δ. Κουτσούμπα για την τιμητική πρόσκληση και διατύπωσε αισθήματα ευγνωμοσύνης στον συνθέτη για το μεγαλειώδες, όπως είπε, έργο του, εξέφρασε αφενός την πλήρη ικανοποίησή του για τις σχετικές κινήσεις και, αφετέρου, την πρόθεση του Μουσείου επίσης να πράξει ό,τι απαιτείται, στο μέτρο των δικών του δυνάμεων, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο μεγαλεπήβολος αυτός στόχος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η πραγματοποίηση της συναυλίας αυτής θα αποτελεί άξιο να τύχει πανελλήνιας τηλεοπτικής κάλυψης γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας για την Κέρκυρα και απόδοσης τιμής στον Σολωμό, για το γραμμένο κυρίως στην Κέρκυρα εμβληματικό έργο του, εξηγώντας ότι η προβολή και η ανάδειξη του πνευματικού θησαυρού του Ζακύνθιου ποιητή, που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, όπου και πέθανε, αποτελεί διαρκή βασική επιδίωξη της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

 

markopouloskoutsoumpas004

 

Όρθιο το κοινό, μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας με τη μουσική λαϊκή λειτουργία του Γ. Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποθέωσε τον μεγάλο συνθέτη.

 

markopouloskoutsoumpas005

 

Στην εξ αναβολής αυτή συναυλία που οργάνωσε με όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας το ΚΚΕ, στον απόηχο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρέστησαν εξάλλου, πέραν της προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. Συνέπραξαν στη διεξαγωγή της η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου. Τη διηύθυνε ο διακεκριμένος μαέστρος και πρέσβης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στον τομέα της Διπλωματίας της Όπερας Αναστάσιος Συμεωνίδης, ενώ σολίστ -που επίσης αποθεώθηκαν από το κοινό- ήταν οι λυρικοί ερμηνευτές οι Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και Έλενα Κελεσίδη, καθώς για πρώτη φορά σολίστ του κορυφαίου αυτού έργου του Γιάννη Μαρκόπουλου ήταν αμιγώς λυρικοί ερμηνευτές. Τον ρόλο του αφηγητή, εξάλλου, είχε η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

 

markopouloskoutsoumpas006

 

Προσκεκλημένοι και κοινό συνέκλιναν στη διαπίστωση πως ήταν μια συγκλονιστική συναυλία.

 

markopouloskoutsoumpas007

 

Την αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό και για την απόδοση επίσης τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο εκδήλωση, στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, εκ μέρους του κόμματος των Ελλήνων κομμουνιστών «άνοιξε» η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τον μεγάλο ποιητή του εικοστού αιώνα, θαυμαστή και μελετητή του Σολωμού, Κώστα Βάρναλη, «η τοποθέτηση του Σολωμού στον αγώνα της ελευθερίας είναι το μεγαλύτερο μάθημα που δίνει σ' όλες τις γενιές των πνευματικών ανθρώπων. Ο Σολωμός είτανε αριστοκράτης, αλλά δεν έμεινε με την τάξη του. Πήγε με το σύνολον, με όλους τους λαούς της τοτινής Ευρώπης, που ο ένας ύστερ' από τον άλλον ξεσηκωνόντουσαν εναντίον του ντόπιου ή του ξένου τυράννου».

 

markopouloskoutsoumpas008

 

Επίσης, σημείωσε για τα ποίημα του Σολωμού στην εποχή του και τη μελοποίησή από τον Μαρκόπουλο: «Η ελευθερία στον Σολωμό είναι η ηθική, η εσωτερική ελευθερία που νιώθει ο αγωνιστής όταν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, έχοντας απόλυτη επίγνωση της θέσης του και πλήρη συνείδηση του τολμήματος που επιχειρεί, αποφασίζει να μην παραδοθεί, να πολεμήσει μέχρι το τέλος. Και αυτό, μας λέει ο Σολωμός, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι πολεμιστές του Μεσολογγιού δεν είναι άκαμπτα, πέτρινα, υπεράνθρωπα όντα. Αναμετριούνται διαρκώς όχι μόνο με τον εξωτερικό εχθρό, αλλά και με τις εσωτερικές αντιφάσεις τους, με τα διλήμματα και τους πειρασμούς. Οι θυσίες που απαιτεί ο αγώνας έρχονται σε συνεχή σύγκρουση με την ομορφιά της φύσης και της ανθρώπινης ζωής που δεν την απαρνιούνται. Έτσι η βγαλμένη μέσα από ένα πλήθος δοκιμασιών όρθια, ηρωική στάση τους προβάλλει ακόμη πιο λαμπρή, πιο μεγαλειώδης. Ο πνευματικός κόσμος είναι ικανός να υπερνικήσει όλες τις δοκιμασίες. Αυτό είναι τελικά το κεντρικό νόημα του έργου. Είναι πραγματικά ευτύχημα που η ελεύθερη σκέψη, ο βαθύς ποιητικός στοχασμός, η ολοζώντανη γλώσσα και ο πλαστικός, μουσικός στίχος του Σολωμού συναντήθηκαν με την πλούσια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του Γιάννη Μαρκόπουλου, τη βαθιά γνώση του στο περιεχόμενο της σολωμικής δημιουργίας και την εντρύφησή του στη λαϊκή μουσική μας παράδοση».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

5

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 09:27

Please publish modules in offcanvas position.