«Σφαγή ελαιών» και συγχρόνως καταστροφή σπάνιας χλωρίδας, ερήμην των αρμοδίων, διενεργείται πιθανώς στην επισήμως προστατευόμενη ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (Τ.Ι.Φ.Κ.) περιοχή Ακρωτήριο Ελαιών ή Ελαίας του πρώην «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στη βορειοανατολική Κέρκυρα, καθώς ο επιχειρηματικός όμιλος Ikos προωθεί την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου-μαμούθ 804 κλινών.
Αυτό κατήγγειλε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (Π.Σ.) Ιονίων Νήσων της 28ης Ιανουαρίου 2022 ο περιφερειακός σύμβουλος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Αναπτύσσοντας Ερώτηση της παράταξής του «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» για τη διαφαινόμενη καταπάτηση δρόμου πρόσβασης του κοινού στην παραλία του «Κλαμπ Μεντιτερανέ», προκάλεσε δις την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα να τοποθετηθεί στο θέμα ότι η περιοχή αποτελεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (Τ.Ι.Φ.Κ.) που επισήμως χρήζει προστασίας, για να εισπράξει δύο φορές την απόλυτη σιωπή της.
Αρνούμενη να τοποθετηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο επ' αυτού, η περιφερειάρχης ανέφερε, μάλιστα, ότι στην πολύκροτη παλαιότερη συνεδρίασή του για το θέμα αυτής της επένδυσης το Π.Σ. δεν είχε διατυπώσει έναντι του επενδυτή «όρους», αλλά απλώς «ευχές».
Προσέθεσε ότι απέτυχε να επικοινωνήσει με τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου για το θέμα της πιθανής καταπάτησης δημοτικού μεν πλην όμως ελεγχόμενης νομικής κατοχύρωσης δρόμου πρόσβασης των Κερκυραίων στην παραλία «Κλαμπ Μεντιτερανέ». Αντ' αυτού, όπως είπε, επικοινώνησε με την επενδύτρια εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε στο Π.Σ. την άποψη της επιχείρησης ότι όλα φυσικά βαίνουν καλώς, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο δεν εκδηλώθηκε παρέμβαση των επιφορτισμένων με τέτοια θέματα περιφερειακών υπηρεσιών, μετά τη δημοσίευση γνωστοποίηση σχετικών έγγραφων καταγγελιών και φωτογραφικού υλικού.
«Δεν είχε γίνει διαπραγμάτευση και συμφωνία», αλλά απλώς το Π.Σ. είχε διατυπώσει «ευχές», πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2020, ημέρα Σάββατο, μετά από σχετική συνεδρίαση του Π.Σ., είχε υπογράψει άνευ όρων απόφαση μετατροπής σε χρήμα απροσδιόριστου ύψους της υποχρέωσης του επενδυτή να εισφέρει στον Δήμο γη, ενώ η Βουλή ήδη είχε ψηφίσει νόμο που της αφαιρούσε το δικαίωμα να υπογράψει, μεταφέροντάς το σε άλλη διοικητική Αρχή.
Ο Χ. Χαραλάμπους την κάλεσε να ανακαλέσει την απόφασή της και αναφερόμενος στην ίδια και τον επενδυτή έκανε λόγο για «εξαπάτηση» ουσιαστικά του Π.Σ. Ακόμη και οι ελάχιστες υποσχέσεις του επενδυτή αποδεικνύονται «πριν αλέκτορα φωνήσαι», όπως είπε, «έπεα πτερόεντα», ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) αυτό που έκανε, τελικά, ήταν να του προσφέρει «γη και ύδωρ». Κατηγόρησε έντονα τον επικεφαλής του ομίλου Σταύρο Ανδρεάδη για όσα είχε πει στο Π.Σ. υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δήθεν τον είχαν αντιμετωπίσει ως να ήταν «ο Αλ Καπόνε», όταν είχε κληθεί να αναλάβει δεσμεύσεις.
Η επικεφαλής της παράταξης Αλεξάνδρα Μπαλού, παρεμβαίνοντας, ανέφερε επικριτικά στην περιφερειάρχη για το θέμα του δημοτικού δρόμου, για την ολιγωρία της και όσα ανέφερε για την επικοινωνία της με τον όμιλο Ikos: «Πήρατε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»!
Όπως ανέφερε ακόμη ο Χ. Χαραλάμπους, ενόψει άλλων εργασιών φαίνεται ότι αφαιρούνται ακόμη και ενδεχομένως εκατοντάδες ελαιόδεντρα, κατά παράβαση προφανώς των σχετικών προβλέψεων για προστασία της περιοχής, ενώ άδηλο παραμένει το μέλλον των προσβάσεων.
Από την ίδια συζήτηση προέκυψε, εξάλλου, ότι κατόπιν όσων έχουν προηγηθεί ο όμιλος Ikos, σε μια προφανή προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», συζητεί με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας την παραχώρηση έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, ενώ ο Δήμος συναινώντας στην εισφορά χρήματος αντί γης είχε προβάλλει ως όρους τα αιτήματα κατασκευής από τον επενδυτή σχολικής στέγης ή άλλου έργου υποδομής της προτίμησης των κατοίκων της περιοχής και άμεσης από το 2021 καταβολής σε τρεις δόσεις τιμήματος περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, πέραν της εξασφάλισης ικανοποιητικής πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα. Ο όμιλος εξακολουθεί, ωστόσο, να παραπέμπει στο άδηλο μέλλον το οικονομικό θέμα, αρνούμενος να δεσμευτεί για το ύψος του τιμήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου διαφωνεί με τη στάση της ηγεσίας της ΠΙΝ επί του θέματος και επισκέφτηκε η ίδια προ ημερών την περιοχή της σχεδιαζόμενης επένδυσης, αρνούμενη να επικοινωνήσει με την περιφερειάρχη.
Επιστολή για το θέμα του Τ.Ι.Φ.Κ.
Ο αγώνας για την υπόθεση αυτής της επένδυσης του εν λόγω μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου αυτής έχει προσλάβει, λόγω της ισχύος του, του μεγέθους της, των χαρακτηριστικών της περιοχής και των μεθοδεύσεων που ακολουθούνται, ευρύτερα και σχεδόν ιστορικά χαρακτηριστικά, καθώς αποκαλύπτει, όπως είναι φανερό, το είδος της ανάπτυξης που επιχειρείται στην Κέρκυρα.
Νέα ένταση στο σκηνικό αναζήτησης πολλαπλών ευθυνών για τη δυσμενή εξέλιξη του θέματος προκάλεσε, εξάλλου, επιστολή δημότη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην τοπική εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα».
Ανέφερε η επιστολή σε σχέση με δημοσιευμένες πληροφορίες για έγκριση μελέτης της σχετικής επένδυσης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα με ανατροπή του master plan που είχε γνωστοποιηθεί στον Δήμο και την ΠΙΝ:
«Η σχετική επένδυση έλαβε λοιπόν στην Αθήνα, καθώς φαίνεται, την έγκριση του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου, προφανώς όσον αφορά το περιβαλλοντικό σκέλος της.
Παρακάμπτοντας τώρα για την οικονομία του χώρου άλλα ζητήματα και στοιχεία, που άλλωστε ήδη έχουν τεθεί υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας Κέρκυρας, αναρωτιέμαι αν το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή όπως αλλιώς λέγεται έλαβε υπόψη του ότι η περιοχή Ακρωτήριο Ελαία / Κλαμπ Μεντιτερανέ από ετών πολλών έχει κηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, που φυσικά χρήζει προστασίας. Αναρωτιέμαι, βεβαίως, διότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συζήτησε το θέμα και έλαβε τις προβληματικές αποφάσεις που γνωρίζετε αγνοώντας παντελώς, για να μην πω σκανδαλωδώς, αυτή τη διάσταση, ωσάν να μην υπήρχε, ενώ έχει αποτυπωθεί και σε παλαιότερες μελέτες της. Αναρωτιέμαι διότι, επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε ένα προστατευόμενο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους η ανέγερση τέτοιων εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν τελικά, όπως αναφέρεται στον αθηναϊκό Τύπο, όχι αυτά που γνωρίζαμε ως masterl plan της επένδυσης, αλλά... 804 κλίνες!!!
Υπάρχει, αναρωτιέμαι, ένας έστω συμπολίτης που μπορεί να φανταστεί προστασία του Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Ακρωτήριο Ελαία / Κλαμπ Μεντιτερανέ με μονάδες με 804 κλίνες και βέβαια ανάλογες κύριες και βοηθητικές εγκαταστάσεις;
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε αν το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, όπως φυσικά και ο επενδυτής, έλαβε ως όφειλε υπόψη του αυτή την τόσο σημαντική παράμετρο ή, για κάποιον λόγο, την παρέκαμψε τελείως, ωσάν να μην υπήρχε, όπως έπραξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Θα απευθυνθώ φυσικά και στο ίδιο το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, ζητώντας σχετικές πληροφορίες για την εν λόγω συζήτηση/απόφαση, ώστε να διαπιστώσουμε, ασφαλώς, αν προκύπτει σημαντική παράλειψη και η απόφασή του πάσχει.
Έτσι θα μάθουμε, τουλάχιστον, με τη φόρα που πήραν, αν το 'χει η μοίρα μας να περιμένουμε να αδειοδοτηθούν ένα πρωί και μερικές χιλιάδες κλίνες στο Παλαιό μας Φρούριο ή δεκάδες χιλιάδες κλίνες σε όλα τα καμιά τριανταριά προστατευόμενα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους του νησιού μας!».
Δημοσίευμα του 902.gr
«Στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την "επένδυση" σε έναν χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στην καταγγελία της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ήρθε να προστεθεί ένα αποκαλυπτικό κείμενο στην ιστοσελίδα "corfucommunists.gr", για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε από τις τοπικές και κρατικές αρχές», σχολίασε τις 20 Ιανουαρίου το portal του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 902.gr, παρουσιάζοντας με link το θέμα της ιστοσελίδας μας για τη δράση του ομίλου IKos στην περιοχή «Κλαμπ Μεντιτερανέ» με τον τίτλο «Κι όμως, είναι προστατευόμενη περιοχή».
Στο ίδιο δημοσίευμά του το portal παρουσίασε ολόκληρη την Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνοντας:
«Οι υποσχέσεις της εταιρείας ''Corfu Gardens- Ikos'' για ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της Δασιάς στην παραλία αποδεικνύονται λόγια του αέρα», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αγοράσει το ακίνητο του πρώην «Club Mediterane», στη Δασιά της Κέρκυρας, για να χτίσει ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Με βάση το νόμο, ήταν υποχρεωμένη να παραχωρήσει στο Δήμο 70 στρέμματα από το οικόπεδο των 245 στρεμμάτων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο όμιλος αξίωσε και έγινε δεκτό πριν λίγους μήνες, από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μετατραπεί σε χρηματικό αντίτιμο προς τον Δήμο η υποχρέωση για την παραχώρηση των 70 στρεμμάτων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «σκανδαλώδη εύνοια εκ μέρους της Περιφερειακής πλειοψηφίας υπέρ των απαράδεχτων απαιτήσεων του επενδυτή, αφού συντάχθηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις του και απλώς για τα μάτια του κόσμου ζήτησαν να παραχωρηθεί στο Δήμο μια μικρή έκταση γης 4 -5 στρεμμάτων», ενώ έθεσαν και κάποια άλλα ζητήματα όπως η υποχρέωση για διατήρηση του φυσικού ρέματος και του δημοτικού δρόμου που οδηγεί προς τη θάλασσα δια μέσου της ξενοδοχειακής μονάδας και εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», πολύ σύντομα αυτές οι υποσχέσεις «αποδείχθηκαν όχι συμβολαιογραφική πράξη, αλλά λόγια κενά περιεχομένου. Αποδείχθηκαν πουκάμισα αδειανά, καπνός και αιθάλη». Έτσι, «σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ανακοινώσεις, εικόνες και πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συγκεκριμένη εταιρεία, πριν καλά - καλά μπει ο καινούριος χρόνος, άρχισε εργασίες εξάλειψης του δημοτικού δρόμου, για την διατήρηση του οποίου τόσες και τόσες υποσχέσεις δόθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, εκριζώνοντας αιωνόβιες ελιές, διάφορα δέντρα και ό,τι άλλο ενοχλεί τα επενδυτικά τους σχέδια». Μετά από αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί, μέσω Ερώτησης που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο, να ανακληθεί η απόφαση για μετατροπή σε χρηματικό ποσό της υποχρέωσης παραχώρησης των 70 στρεμμάτων, «με δεδομένο την εξαπάτηση του περιφερειακού συμβουλίου από τη συγκεκριμένη εταιρεία». Επίσης, καλεί την περιφερειακή αρχή να λάβει μέτρα για να διατηρηθεί ο δημοτικός δρόμος και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στη παραλία, αλλά και να υπερασπιστεί μια περιοχή που «τύποις και ουσία» είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΡΟΥΝΙΑΤΗΣ