Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:34

Ανδριώτης Χριστόδουλος

andriotisXrisΤο όνομα του Χριστόδουλου Ανδριώτη παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων στο χωριό Άγιος Ματθαίος. Είναι άμεσα συνυφασμένο με τη γνωριμία των ανθρώπων του χωριού με τις μαρξιστικές και επαναστατικές ιδέες για μια διαφορετική, βαθιά ανθρώπινη και όμορφη κοινωνία: τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Από γενιά σε γενιά σώζονται μαρτυρίες ότι αυτός ήταν που διέδωσε στο χωριό για πρώτη φορά, οργανωμένα τουλάχιστον, τις ελπιδοφόρες επαναστατικές ιδέες της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης του ρωσικού προλεταριάτου.

Ο Χριστόδουλος Ανδριώτης (Μόσχος) γεννήθηκε στον Άγιο Ματθαίο το 1893. Γιος της φτωχής αγροτικής οικογένειας του Χαράλαμπου και της Ειρήνης Ανδριώτη, σε ηλικία είκοσι περίπου ετών πήγε οικονομικός μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Εκεί εργάστηκε ως χαλυβουργός, συνδικαλίστηκε, ασπάστηκε τη νέα ιδεολογία και έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ.

Επέστρεψε στο χωριό γύρω στα 1928 και επιδόθηκε στη διάδοση της ιδεολογίας του κομμουνισμού στους συγχωριανούς του, καταφέρνοντας, σε συνθήκες διώξεων, να οργανώνει με άλλους συντρόφους του συγκεντρώσεις σε σπίτια τις αρχές της δεκαετίες του 1930. Διατήρησε άσβεστη κατά τα επόμενα χρόνια τη φλόγα των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών στο χωριό και ήταν ένας από τους πρώτους έξι κατοίκους του που συγκρότησαν τοπική κομματική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας την περίοδο της Κατοχής, το 1943. Πήρε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή εναντίον των κατακτητών.

Μετά την απελευθέρωση ήταν από τους πρώτους που έπεσανθύματα της βαναυσότητας και των φρικαλεοτήτων του ΕΔΕΣ και κρατικών οργάνων στην περιοχή και ευρύτερα στην Κέρκυρα, εν ονόματι της Συμφωνίας της Καζέρτας και συναφών αποφάσεων που αναγνώριζαν κυριαρχία του κυνηγημένου από την Ήπειρο ΕΔΕΣ στο νησί. Λίγο έξω από το χωριό έπεσε θύμα άγριων βασανιστηρίων από άντρες μονάδας του Ν. Ζέρβα, με συνέπεια
να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η υγεία του. Είχε συλληφθεί κιόλας, όπως συνολικά πενήντα περίπου κομμουνιστές, ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες του χωριού, που είχαν βασανιστεί και μεταφερθεί δεμένοι δύο-δύο στις φυλακές της πόλης της Κέρκυρας.

Οι πολιτικοί διώκτες του τον προόριζαν εξόριστο στη Μακρόνησο, όπου στάλθηκαν 22 κάτοικοι του χωριού.

Αποκαμωμένος και εξαντλημένος από τα βασανιστήρια, αλλά χωρίς να απαρνηθεί την πίστη του στο δίκιο του λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Χριστόδουλος Ανδριώτης πέθανε στον Άγιο Ματθαίο, σε ηλικία 53 ετών, τις 24 Μαρτίου 1946.

2

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 10:56

Please publish modules in offcanvas position.