Ο Γιάννης Ασπιώτης (Πιτσικόρος) γεννήθηκε στους Αναπλάδες της Λευκίμμης το 1915.
Έκανε αγροτικές δουλειές και είχε φτιάξει ταβέρνα στην αυλή του σπιτιού του.
Ασπάστηκε νωρίς τις απελευθερωτικές ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ και συμμετείχε δυναμικά στις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Αργότερα τάχθηκε με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στην Πελοπόννησο, όπου και συνελήφθη.
«Ήταν ατρόμητος, δεν φοβόταν τίποτα...», θυμάται ο γείτονάς του τότε Κώστας Γατσούλης, που κατοικεί στο σπίτι όπου έμενε ο Γιάννης Ασπιώτης. «Τον πέρασαν στρατοδικείο στην Τρίπολη τα χρόνια του Εμφυλίου και τον εκτέλεσαν εκεί», προσθέτει.
Ο Γ. Ασπιώτης δικάστηκε από στρατοδικείο της Τρίπολης με την κατηγορία της συμμετοχής σε «κομμουνιστική ανταρσία» και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε τις 5 Μαΐου 1949, σε ηλικία 34 ετών, στην περιοχή Αϊ-Θανάσης, έξω από τις φυλακές της Τρίπολης.
Το μνημείο στην Τρίπολη
Το όνομά του αναφέρεται στο μνημείο που έχει φτιαχτεί στην περιοχή προς τιμήν 258 συνολικά κομμουνιστών και φίλων του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν εκεί την περίοδο του Εμφυλίου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τις 5 Ιουλίου 2015.
Επίσης, το όνομά του περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα Κερκυραίων που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά του.
Ο Δήμος Λευκίμμης το 1990, σε ένδειξη τιμής, έδωσε το όνομα του Γιάννη Ασπιώτη στον δρόμο που διασχίζει το σπίτι όπου ζούσε στον οικισμό Αναπλάδες.