Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 23:43

Βεντούρας Ιωσήφ

bentouras

Ο Ιωσήφ (Μπέμπος) Βεντούρας, ηρωική φυσιογνωμία που προσέφερε και τη ζωή του την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης για να μην προδώσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπειά του και τους συντρόφους του, ήταν από τους Κερκυραίους που αγωνίστηκαν με σθένος εναντίον των Ιταλών κατακτητών, στο πλευρό των κομμουνιστών.  

Γεννήθηκε τα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη της Κέρκυρας.

Ήταν τυπογράφος και ιδιοκτήτης του τυπογραφείου «Φοίνιξ». Τον Αύγουστο του 1942, όπως είχε γράψει η ΕΑΜική εφημερίδα «Φωνή του Λαού» τον Σεπτέμβριο του 1945, ο Ιωσήφ Βεντούρας συμμετείχε στη δημιουργία και τον εφοδιασμό του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού του Κόμματος, του ΕΑΜ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό το τυπογραφείο του. Μια κάσα με τυπογραφικά στοιχεία και ένα χειροκίνητο πιεστήριο είχαν τοποθετηθεί στη σοφίτα του τυπογραφείου. Έτσι, με τυπογράφους τον ίδιο τον Ιωσήφ Βεντούρα και τον Σπύρο Μπαλό, άρχισε τότε η έκδοση των πρώτων παράνομων εφημερίδων του ΚΚΕ και της Αντίστασης στο νησί. Στο τυπογραφείο του τυπώθηκαν φύλλα των εφημερίδων «Εξόρμηση», «Νέος Αγωνιστής», «Εθνική Αλληλεγγύη» και «Εργατική Βοήθεια».

Πέθανε τις αρχές του 1943 από βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας, κρατούμενος από τους Ιταλούς κατακτητές του νησιού, καθώς αρνήθηκε να μαρτυρήσει τους συντρόφους του και τον μηχανισμό έκδοσης των εφημερίδων. 

 

bentouras

 

Είχε συλληφθεί τις 31 Αυγούστου 1942, μαζί με δώδεκα άλλους κομμουνιστές και αντιστασιακούς, σε επιδρομή καραμπινιέρων σε μυστικά γραφεία του ΕΑΜ.

Εναντίον του είχαν απαγγελθεί αόριστες κατηγορίες «εγκλήματος επί εξάρσει του κομμουνισμού και κομμουνιστικής προπαγάνδας» και παράβασης διατάγματος της «Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων Κατοχής της Ελλάδος».

Τον Μάρτιο του 1943 το Στρατοδικείο των δυνάμεων κατοχής στην Κέρκυρα, που εκδίκασε την υπόθεση, ανακοίνωσε ότι... «δεν πρόκειται να προβεί εις διαδικασίαν εναντίον του Βεντούρα Ιωσήφ δια το αποδιδόμενον εις αυτόν έγκλημα, λόγω θανάτου του κατηγορουμένου».

Στο φύλλο της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας «Φωνή του Λαού» που κυκλοφόρησε τις 30 Σεπτεμβρίου 1945 δημοσιεύτηκε, όπως προαναφέρθηκε, αναλυτικό θέμα για τον παράνομο Τύπο της Κατοχής στο νησί.

Στο δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Ο παράνομος Τύπος στην Κέρκυρα στα χρόνια της σκλαβιάς», γίνεται ειδική αναφορά στη μεγάλη συμβολή του Ιωσήφ Βεντούρα και στον ηρωικό θάνατό του στις φυλακές του νησιού από βασανιστήρια. Τονίζεται η άρνησή του να καταδώσει τους συντρόφους του στους Ιταλούς κατακτητές και εξαίρεται ο ηρωισμός του. Όταν διαπιστώθηκε από τα τυπογραφικά στοιχεία των παράνομων εφημερίδων ότι αυτά προέρχονταν από το τυπογραφείο του, είχε αναλάβει ο ίδιος ολόκληρη την ευθύνη, αρνούμενος να εμπλέξει άλλους αγωνιστές και τυπογράφους του νησιού, που επίσης είχαν συλληφθεί.

 

bentourasIosif

Δημοσίευμα της «Φωνής του Λαού»

 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα για τη στάση του: «Ο Βεντούρας αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη. Έπειτα από μερικές μέρες βασανιστήρια ο ηρωικός αγωνιστής πεθαίνει στις εγκληματικές φυλακές, παίρνοντας μαζί του το μυστικό της έκδοσης του παράνομου Τύπου».

Προστίθεται ότι έτσι το «χτύπημα» των κατοχικών ιταλικών αρχών δεν είχε άλλες συνέπειες για την Κομμουνιστική Οργάνωση Κέρκυρας και τη συνέχιση της έκδοσης του αντιστασιακού Τύπου, καθώς το τυπογραφείο μεταφέρθηκε στο προάστιο Μαντούκι και συνεχίστηκε κανονικά η εκτύπωση των εφημερίδων.

Το όνομα του Ιωσήφ Βεντούρα περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα των Κερκυραίων που έπεσαν μαχόμενοι για τα υψηλότερα ιδανικά.

3

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 12:31

Please publish modules in offcanvas position.