Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 22:17

Γαστεράτος Σπύρος

gasteratos spyros1Ο Σπύρος Γαστεράτος γεννήθηκε στη Λευκίμμη τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα. Ήταν υποστηρικτής του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Δολοφονήθηκε στο σπίτι του, από δύναμη της Χωροφυλακής και του ΕΔΕΣ του Ζέρβα, κατά το πογκρόμ των διώξεων που  εξαπολύθηκε εναντίον μελών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη Λευκίμμη τις 3 Δεκεμβρίου 1944.

Για τις συνθήκες της δολοφονίας του σώζεται περιγραφή του δικηγόρου Στέφανου Γκούση, επικεφαλής του ΕΑΜ στην περιοχή:

«Όταν άρχισε ο πόλεμος αυτός εδώ, στις 3 Δεκεμβρίου 1944 (...) έτρεξαν τη φρικαλέα εκείνη νύχτα, χωρίς να υπάρχει αιτία, για να συλλάβουν ΕΑΜίτες. Πήγαν πρώτα στο σπίτι του Στέφανου Γαστεράτου (Κράμπα) για να συλλάβουν το γιό του το Μουτσάτσο, αλλά δεν τον βρήκαν εκεί. Βρήκαν όμως τον αδελφό του Σπύρο Γαστεράτο που προσπάθησε να τους διαφύγει, αλλά ο επικεφαλής ενωμοτάρχης τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Με κλάματα και οδυρμούς οι αδερφές του έτρεξαν αμέσως στη γειτονιά μας για να ζητήσουν βοήθεια από το γιατρό Δημ. Γκούση και τρομαγμένες συγχρόνως μου φώναζαν: "Δικηγόρε, κρύψου, έρχονται να σε σκοτώσουν, όπως σκότωσαν τον αδερφό μας"».

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, που είχε αποβιβαστεί στη Λευκίμμη από την Ήπειρο και είχε αναλάβει διοικητής του τάγματος Λευκίμμης του ΕΛΑΣ, άφησε τη δική του μαρτυρία για τη δολοφονία του Σπύρου Γαστεράτου μετά τη συμφωνία  ανάληψης της ευθύνης διοίκησης της Κέρκυρας από τον ΕΔΕΣ:

«Τότε άρχισαν στην Κέρκυρα να φθάνουν με gasteratos spyros2κάθε μέσο και με την προστασία των Άγγλων όλος ο δωσιλογισμός απ' όλη την  Ελλάδα. Χωροφύλακες, Ράλληδες, Χίτες και κάθε εθνοπροδότης ήρθανε εδώ και μπήκανε υπό την προστασία των Άγγλων. Τέλος και όλη η εναπομείνασα δύναμη του ΕΔΕΣ μπήκε στην όμορφη Κέρκυρα, διωγμένη απ' όλη την Ήπειρο. Τότε, εκείνες τις μέρες, όλη η Ελλάδα ήτανε στα χέρια του ΕΛΑΣ, εκτός από την άτυχη Κέρκυρα. Με τον ερχομό του ΕΔΕΣ και όλων των δωσίλογων στην Κέρκυρα ξέσπασε σε λίγες μέρες μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στο νησί. Οι οργανώσεις πέρασαν στην παρανομία και οι συλλήψεις και οι βασανισμοί των αγωνιστών έδιναν και έπαιρναν. Εγώ πέρασα στην παρανομία μαζί με τον Γιάννη Κουλούρη, καπετάνιο του τάγματος. Είχε προς στιγμή αποφασισθεί να γίνει απόβαση του ΕΛΑΣ και με τον κρυμμένο οπλισμό εγώ θα τον υποστήριζα, εάν γινόταν στο νότιο μέρος του νησιού. Οι ΕΔΕΣίτες  και οι ντόπιοι δωσίλογοι λύσσαξαν. Χωρίς καμιά αιτία έπιαναν και βασάνιζαν κάθε έναν που μάθαιναν ότι ήτανε οργανωμένος. Σκότωσαν το Σπύρο Γαστεράτο μέσα στο σπίτι του και μπροστά στα μάτια των δικών του».

Σε ένδειξη τιμής, το 1990 το δημοτικό συμβούλιο της Λευκίμμης έδωσε το όνομα του Σπύρου Γαστεράτου σε δρόμο της περιοχής.

Το όνομα του Σπύρου Γαστεράτου περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα των Κερκυραίων που έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες για το δίκιο και τα σοσιαλιστικά - κομμουνιστικά ιδανικά.

2

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 18:15

Please publish modules in offcanvas position.