Ο ναυτεργάτης Μιχάλης Μάστορας, ηρωική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος στον νομό Κέρκυρας, γεννήθηκε το 1908 στον οικισμό Λάκκα του νησιού Παξοί.
Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στους Παξούς. Σε ηλικία δέκα περίπου ετών έμεινε ορφανός και τον πήραν στο σπίτι τους συγγενείς του στην Αθήνα.
Ασπάστηκε νεαρός τα ιδεώδη της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έμεινε πιστός σε αυτό και στην υπόθεση της Επανάστασης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της μέχρι το τέλος του.
Ήταν θερμαστής σε εμπορικά πλοία και έγραψε λαμπρές σελίδες αγωνιστικής ιστορίας στο ναυτεργατικό κίνημα.
Μετείχε δραστήρια από ηγετική θέση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1943 και είχε σύνθημα «Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων αναγκών του αντιφασιστικού αγώνα.
Στην ιστορική δίκη της ηγεσίας της ΟΕΝΟ, που ξεκίνησε στην Αθήνα τις 18 Οκτωβρίου 1948, καθώς η ναυτεργατική οργάνωση από το 1947 είχε τεθεί εκτός νόμου ως φιλοκομμουνιστική, ήταν κατηγορούμενος μαζί με τον Αντώνη Αμπατιέλο και άλλους 34 κομμουνιστές και αγωνιστές ναυτεργάτες. Τις 4 Νοεμβρίου 1948 καταδικάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση.
Προσερχόμενος στη δίκη (στην τρίτη σειρά, δεξιά)
Εξορίστηκε στη Γυάρο και αργότερα φυλακίστηκε στην Κέρκυρα. Αποφυλακίστηκε το 1961, λόγω ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του. Στο σώμα του είχαν χαραχτεί ανεξίτηλα τα σημάδια φρικτών βασανιστηρίων που είχε υποστεί.
Νωρίτερα, τα τέλη του 1942, είχε καταταγεί στο Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ), τον ναυτικό κλάδο του ΕΑΜ.
Καταδιωκόμενος, το 1946, είχε ενταχθεί σε ορεινή ανταρτική ομάδα.
Φυλλάδιο στα αγγλικά για αλληλεγγύη στην ΟΕΝΟ
Το 1947, πριν παραπεμφθεί σε δίκη ως στέλεχος της ΟΕΝΕ, είχε συλληφθεί και εξοριστεί στην Ικαρία.
Τη δεκαετία του 1960, μετά την απελευθέρωσή του το 1961, έζησε στην Αθήνα, με βεβαρημένη υγεία, υποστηρίζοντας την ΕΔΑ. Ασχολήθηκε με περιστασιακές δουλειές, κυρίως σε υπαίθριες αγορές.
Σε νεαρή ηλικία είχε πάθει φυματίωση από τις κακουχίες. Για τον λόγο αυτό είχε νοσηλευτεί στην Αθήνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Πολύπλευρη προσωπικότητα, με πολλά ενδιαφέροντα, όπως έγραψε γι' αυτόν η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» τις 9 Απριλίου 1977 στη στήλη της «Μορφές αγωνιστών», είχε λάβει μέρος ως ηθοποιός σε θεατρική παράσταση στο αθηναϊκό Θέατρο Μουσούρη.
Δημοσίευμα στον «Ριζοσπάστη»
Ο Μιχάλης Μάστορας ξαναγύρισε στους Παξούς και τη Λάκκα λίγους μήνες πριν αφήσει εκεί την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 69 ετών, τις 17 Μαρτίου 1977.
«Μένει αξέχαστος, πάντα θα τον θυμόμαστε, ήταν πρότυπο αγωνιστή», αναφέρει ο ανιψιός του Περικλής Μάστορας.