Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 18:10

Μεγαλογένης Σπύρος

megalogenisSp

Ο Σπύρος Μεγαλογένης, γιος του Αθανάσιου και της Μαγδαληνής Μεγαλογένη, γεννήθηκε τις 22 Δεκεμβρίου 1903 στο χωριό Μπενίτσες.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και στη συνέχεια φοίτησε στη Μέση Εμπορική Σχολή στην πόλη του νησιού. Αργότερα συνέχισε επαγγελματικές σπουδές και έγινε τηλεγραφητής στην Αθήνα, σε βρετανικό τηλεγραφείο στην περιοχή της Κηφισιάς.

Πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τοποθετήθηκε, κατόπιν εξετάσεων, Γραμματέας στο Πρωτοδικείο της Πρέβεζας.

Εκεί ο πατέρας του Θανάσης Μεγαλογένης βρήκε περιοδική απασχόληση στο νεκροταφείο και στην εκκλησία του νεκροταφείου της πόλης. Ο γιος του Σπύρος τον βοηθούσε. Είχε γίνει πρωτοψάλτης στην εκκλησία αυτή. Βοηθούσε και το έργο της εκκλησίας, καθώς ήταν καλλιγράφος.

Την περίοδο της Κατοχής ο Σπύρος Μεγαλογένης, ενώ υπηρετούσε στην Πρέβεζα ως Γραμματέας του Πρωτοδικείου, τάχθηκε με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.

Δολοφονήθηκε στην Πρέβεζα από δύναμη του ΕΔΕΣ έπειτα από βασανιστήρια, τις 21 Σεπτεμβρίου 1944, σε ηλικία 41 ετών, μαζί με δεκάδες άλλα μέλη και φίλους του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ
και του ΚΚΕ. Οι Γερμανοί είχαν τραπεί σε φυγή, ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει την πόλη της Πρέβεζας και ο ΕΔΕΣ είχε αποτύχει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κυριαρχήσει στην πόλη. Το μαζικό έγκλημα διαπράχθηκε στη θέση Παργινόσκαλα και στο Φρούριο Παντοκράτορα της Πρέβεζας.

 

megalogenisSp001

 

Η εφημερίδα «Λαοκρατία», όργανο της Πανηπειρωτικής Επιτροπής του ΕΑΜ, τις 25 Οκτωβρίου 1944 είχε καταγγείλει τις στυγερές δολοφονίες και είχε αναφερθεί ονομαστικά, μεταξύ άλλων εκτελεσμένων προσώπων κύρους, όπως ανέφερε, στον Σπύρο Μεγαλογένη.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Σπ. Μεγαλογένης ήταν μέλος δεκαπενταμελούς Λαϊκής Επιτροπής εκπροσώπων σωματείων της πόλης και αντιπροσώπων του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ, που είχε αντικείμενο την τήρηση της τάξης κατά την απελευθέρωση της πόλης.

Το όνομα του Σπύρου Μεγαλογένη περιλαμβάνεται σε μνημείο στην Παργινόσκαλα της Πρέβεζας, μαζί με τα ονόματα πολλών άλλων εκτελεσμένων από τον ΕΔΕΣ αγωνιστών και φίλων των αντιστασιακών οργανώσεων και του ΚΚΕ. Η κατασκευή του μνημείου έγινε με φροντίδα των Οργανώσεων Πρέβεζας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2016.

megalogenisSp002Εδώ με την οικογένειά του

megalogenis spyros

                                                 Το μνημείο στην Πρέβεζα

Επίσης, το όνομά του περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα Κερκυραίων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έπεσαν για τα υψηλότερα ιδανικά.

«Λένε διάφοροι τώρα ότι οι κομμουνιστές έγιναν περιττοί... Όμως ο Μαρξ έδειξε ποιο θα είναι τελικά το φωτεινό μέλλον», αναφέρει υπερήφανος για τον Σπύρο Μεγαλογένη και τις ιδέες του ο ανιψιός του Χρήστος Μεγαλογένης, προσθέτοντας ότι μόνο λόγια εκτίμησης και θαυμασμού είχαν για τον θείο του όσοι τον είχαν γνωρίσει: «Ήταν παλικάρι. Ήταν ο καλύτερος άντρας του νησιού».

4

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 22:03

Please publish modules in offcanvas position.