Ο Σπύρος Μπαλός, γιος του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας Μπαλού, γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά της βόρειας Κέρκυρας τις 6 Ιανουαρίου 1908. Είχε τέσσερα αδέλφια, τον Αριστείδη, τον Κωνσταντίνο, την Ευρυδίκη και την Ελένη.
Ολοκλήρωσε γυμνασιακές σπουδές στην Κέρκυρα στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και κατάφερε να σπουδάσει γιατρός στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων έλαβον ειδικότητα Ειδικού Φυματιολόγου», τηλεγράφησε αργότερα στην οικογένειά του στη Μεσαριά.
Χαρακτήρας ευαίσθητος και φιλομαθής, έπαιζε ωραία βιολί και διέθετε μεγάλη βιβλιοθήκη. Είχε ακλόνητες πολιτικές και επιστημονικές απόψεις, τις οποίες υπερασπιζόταν με φανατισμό.
Αναδείχθηκε σημαντικός φυματιολόγος γιατρός της Αθήνας και εργαζόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκεί τον βρήκαν γιατρό ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η χιτλεροφασιστική κατοχή, ενώ ήδη είχε ταχθεί ιδεολογικά και πολιτικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ της Ηλιούπολης όπου κατοικούσε. Προσέφερε πολλαπλές ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της τον καιρό της Κατοχής.
Ο ηρωικός Δεκέμβρης του 1944 τον βρήκε στο πλευρό των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Αθήνα να υποστηρίζει τον αγώνα του λαού για το δίκιο του, με όποιον τρόπο μπορούσε.
Σκοτώθηκε από βόλια βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή της Κηφισιάς, στη διάρκεια των μαχών εκείνων, ενώ μετέφερε τραυματίες του ΕΛΑΣ.
Χαρακτικό του Α. Τάσσου για τα θύματα της περιόδου
Τις 17-19 Δεκεμβρίου 1944 ο ΕΛΑΣ είχε εξαπολύσει νικηφόρα επίθεση, έχοντας όμως απώλειες, εναντίον του αρχηγείου και μονάδων της βρετανικής αεροπορίας (RAF) που έδρευαν σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ είχαν συλλάβει αιχμάλωτους 50 αξιωματικούς και 550-600 αεροπόρους της βρετανικής αεροπορίας. Στην επιχείρηση εκείνη είχε πάρει μέρος και ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Το όνομα του Σπύρου Μπαλού περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα Κερκυραίων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι για τα υψηλά ιδανικά του.