Ο Σπύρος Μπαντούνος γεννήθηκε τις 16 Νοεμβρίου 1921 στο χωριό Καρουσάδες από φτωχή αγροτική οικογένεια.
Έζησε εκεί μέχρι τη στράτευσή του. Από μικρό παιδί δούλευε σε μπακάλικο του χωριού. Τάχθηκε με την επαναστατική ιδεολογία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ της περιοχής του και αγωνίστηκε για τα υψηλά ιδανικά του. Στη συνέχεια, μετά την απελευθέρωση και τις μετεμφυλιακές διώξεις εις βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της Αντίστασης, κρυβόταν για ένα χρονικό διάστημα στο χωριό Άνω Κορακιάνα, καθώς τον καταδίωκαν. Αργότερα διέφυγε από το νησί και κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).
Συνελήφθη και πέρασε από στρατοδικείο στην Πάτρα, το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο.
Εκτελέστηκε τις 20 Μαΐου 1949, σε ηλικία 28 ετών, στην Πάτρα, στην τοποθεσία Σκοποβολή, πάνω από τη μονή του Γηροκομείου Πάτρας, μαζί με άλλους τρεις αγωνιστές.
«Η οικογένειά μου είχε συναντήσει στην Κεφαλονιά, μετά τον Εμφύλιο, ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί μαζί του στα βουνά. Είπαν στους δικούς μου ότι ο Σπύρος και συναγωνιστές του είχαν πέσει σε ενέδρα. Τότε αυτός τους είπε να φύγουν και θα έμενε ο ίδιος να καλύψει την αποχώρησή τους. Αυτό έκανε, αλλά πιάστηκε. Τον εκτέλεσαν στην Πάτρα...», αναφέρει ο ανιψιός του Γιάννης Μπαντούνος.
Το μνημείο στην Πάτρα
Στον χώρο των εκτελέσεων υπάρχει μνημείο, όπου μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας το 2005 έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα που αναγράφει: «Στο χώρο αυτό, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, οι δυνάμεις της αντίδρασης και οι ξένοι πάτρωνές τους εκτέλεσαν 250 κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, επειδή αγωνίζονταν για μια ανεξάρτητη σοσιαλιστική Ελλάδα». Εκεί έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, μνημονεύοντας και το όνομα του Σπύρου Μπαντούνου, οι οργανώσεις του ΚΚΕ στην Πάτρα, καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς.
Το όνομα του Σπύρου Μπαντούνου περιλαμβάνεται στην έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Έπεσαν για τη ζωή».