Ο Γιάννης Ρουβάς γεννήθηκε στο χωριό Πάγοι το 1928. Πήγε στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Βοηθούσε την οικογένειά του σε αγροτικές εργασίες στα κτήματά της.
Την περίοδο της Κατοχής, έφηβος πια, στρατεύτηκε στην Οργάνωση νεολαίας του ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, με φίλους του, αναπτύσσοντας δραστηριότητα που έγινε γνωστή στους κατακτητές.
Στη φάση της αποχώρησης των Γερμανών από το νησί, τον Οκτώβριο του 1944, καθώς εντοπίστηκε στο χωριό από Γερμανούς στρατιώτες με άλλα μέλη και φίλους της ΕΠΟΝ και κινδύνευαν με σύλληψη, διέφυγε, όπως και οι άλλοι. Ωστόσο πάλι τον εντόπισαν. Τη στιγμή που επιχειρούσε να περάσει συρμάτινη περίφραξη κτήματος, γερμανική δύναμη τον πυροβόλησε εν ψυχρώ.
Ο Γιάννης Ρουβάς σκοτώθηκε επί τόπου, σε ηλικία 16 ετών. Το ληξιαρχείο της περιοχής κατέγραψε ως ημερομηνία της δολοφονίας του τη 10η Οκτωβρίου 1944.
«Ο θείος μου, αν και παιδί ακόμα, ήταν αγωνιστής. Τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί όταν έφευγαν. Πήγε να περάσει το σύρμα στο κτήμα του Κόλλα, όχι μακριά από το κέντρο του χωριού μας, για να τους αποφύγει και να γλιτώσει», αναφέρει ο ανιψιός του Κώστας Ρουβάς.
Ο Γιάννης Ρουβάς μικρός με τον πατέρα του Κώστα
«Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Του τίναξαν τα μυαλά στον αέρα», προσθέτει ο επίσης συγγενής του Γιώργος Ρουβάς.
Το όνομα του Γιάννη Ρουβά αναγράφεται στο μνημείο ηρώων στο χωριό του.
Το μνημείο ηρώων στο χωριό Πάγοι
Επίσης, το όνομά του περιλαμβάνεται σε τιμητική επιγραφή στα γραφεία της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην πόλη του νησιού, με τα ονόματα Κερκυραίων που έπεσαν για τα υψηλότερα ιδανικά.
Σώζεται προφορικά μαρτυρία-αφήγηση του δάσκαλου της εποχής Γιώργου Ρουβά ότι ο Γιάννης Ρουβάς, την ώρα που κατηφόρισε και μπήκε στο χωριό μοτοσικλέτα με Γερμανούς, έγραφε σε τοίχο σύνθημα.
Έγραφε «Ελευθερία».
Πρόλαβε να απομακρυνθεί μόνο εκατό περίπου μέτρα.
Απέναντι από το σπίτι του Γιάννη Ρουβά στους Πάγους, στην άλλη πλευρά του δρόμου, σώζεται από τότε μια γυψόπετρα με χαραγμένο πάνω της έναν σταυρό. Τον ξέρουν όλοι. Πέρασε στη συλλογική μνήμη ως ο «σταυρός του Γιάννη».