Ο Σπύρος Ρουβάς, ήρωας της αντιφασιστικής Νίκης στην Αλβανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Πάγοι από αγροτική οικογένεια.
Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Καταδιωκόμενος για τη δράση του, τις 18 Ιανουαρίου 1944 πέρασε από τις βόρειες ακτές του νησιού στην Αλβανία.
Κατατάχθηκε στο μειονοτικό αντιστασιακό τάγμα «Θανάσης Ζήκος» και στην 8η ταξιαρχία του Αντιφασιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (LANC) του αλβανικού λαού.
Πήρε μέρος σε 22 μάχες. Σύμφωνα με τον Β. Νάστο, που μελέτησε την ιστορία της Αντίστασης των Ελλήνων στην Αλβανία και συνέγραψε σχετικό βιβλίο, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα.
Ο Σπύρος Ρουβάς πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στη μάχη για την απελευθέρωση των Τιράνων.
Συνέχισε να αγωνίζεται εναντίον των Ναζί και για την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας.
Σκοτώθηκε σε γιουγκοσλαβικό έδαφος από ριπή πολυβόλου τις 5 Φεβρουαρίου 1945, σε ηλικία, 21 ετών, πολεμώντας με την 8η ταξιαρχία του αλβανικού Αντιφασιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (LANC) στη μάχη στην πόλη Βίσεγκραντ στη σημερινή Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Ήταν τόσος ο ηρωισμός του, που τα οστά του μεταφέρθηκαν στα Τίρανα.
Μαχητές του τάγματος «Θανάσης Ζήκος»
Ο Σπύρος Ρουβάς θάφτηκε στο νεκροταφείο των ηρώων στα Τίρανα.
Είναι ο τάφος Νο 12 στο μπλοκ Νο 7 του νεκροταφείου ηρώων.
«Μέχρι τώρα αγνοούσαμε την τύχη του αδελφού μας, δεν είχαμε καταφέρει να μάθουμε την τύχη του», αναφέρει σοκαρισμένος από την πληροφορία και υπερήφανος για τον αδελφό του ο αδελφός του Δημήτρης Ρουβάς. «Ήταν πολύ καλό παιδί... », προσθέτει. Αν και πέρασαν δεκαετίες κρατά στη μνήμη του και τη βραχύβια παραμονή του αγωνιστή της Αντίστασης Γεράσιμου Πρίφτη στους Πάγους τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του 1950, μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο: «Έβγαζε το μαντίλι του για να σκουπιστούν τα παιδιά...». Από αυτή την «πάστα» ανθρώπων που κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας ήταν ίσως και ο Σπύρος Ρουβάς.